Home » Geld lenen » Tips voor geld lenen

Tips voor geld lenen

geld lenen tips

Lening tips die je op weg helpen

Geld lenen doe je niet zomaar. Natuurlijk moet je voor het kopen van een huis of het aanschaffen van een auto een lening afsluiten. De meeste mensen hebben dit soort bedragen niet op hun bankrekening staan. Tegenwoordig wordt er ook veel geleend voor luxe zaken die eigenlijk geen eerste levensbehoefte zijn. Met deze nuttige tips voor geld lenen zie je waar je op moet letten en hoe je het beste te werk kunt gaan bij geld lenen.Saldodipje minilening

Saldodipje spoed
Binnen 24 uur geld
€100 – €2500
Aflossen max. 4 maanden
Géén BKR toetsing!
Meer info

Direct beschikbaar

Bekijk Saldodipje


kredietgroep nederland

Kredietgroep Nederland
Persoonlijke lening
Doorlopend krediet
Vanaf €1.000
Rente vanaf 3,9%
Meer info

BKR toetsing

Bekijk Kredietgroep


Santander lenen

Santander
Aflossen: 12-120 maanden
Persoonlijke lening
Vertrouwd lenen
Vanaf €1.500
Meer info

BKR toetsing

Bekijk Santander


capitalbox

Zakelijk geld lenen
Voor alle ondernemers
€1.000 tot €350.000
Binnen 24 uur uitbetaling
Géén onderpand of jaarcijfers
Meer info

Snel beschikbaar

Bekijk Capitalbox
Video met tips over lenen

Tips voor geld lenen - Alles wat je moet weten voordat je een lening gaat afsluiten.

Belangrijke tips voor geld lenen

Met deze handige tips voor geld lenen kun je zien waar je op moet letten bij het aangaan van een lening. Vergelijk de aanbieders en kies niet alleen de goedkoopste, maar let ook op de beste voorwaarden.

1. Vergelijk de rente

Vergelijk de te betalen rente, zelfs een half procent rente kan al een aardig bedrag zijn. Ten tijde van schrijven ligt de gemiddelde rente voor een consumptief krediet rond de 6% op jaarbasis, dit percentage is afhankelijk van het bedrag wat je wil gaan lenen. Hieronder een aantal voorbeelden van aanbieders en de rente. Zowel persoonlijke lening als doorlopend krediet.

Doorlopend krediet rente

Persoonlijke lening rente

Persoonlijke lening€2.500€25.000€50.000
Minimale rente:5,30%3,70%3,30%
Maximale rente:10,15%8,70%7,70%
Minimale looptijd:1 mnd.1 mnd.1 mnd.
Maximale looptijd:144 mnd.180 mnd.180 mnd.
Totale lening:€2.995€27.511€55.022

2. Gespreid betalen

Met kopen op afbetaling, rood staan bij de bank, en gespreid betalen met creditcard ben je altijd het duurste uit, dit kan soms wel 10%  schelen met een ´gewoon´ krediet, zoals een persoonlijke lening.

3. Kopen op afbetaling

Het lijkt zo handig die betaalopties bij diverse webwinkels. Gemakkelijk betalen in termijnen staat er dan bij. Maar die winkels doen dat natuurlijk niet voor niets. Er wordt rente gerekend over de periode dat je je aankoop moet aflossen. Vaak is de rente maximaal met 14%. let er dus mee op.

Voorbeelden rente bij kopen op afbetaling
 • Mediamarkt: 13,5% + BKR toetsing en registratie*.
 • Wehkamp: 14% + BKR toetsing en registratie*.
 • Bijenkorf: 14% + BKR toetsing en registratie*.
 • IKEA: 4,5% – 12,5%. BKR onbekend.
  * BKR registratie bij aankoop vanaf 250 euro.

4. Creditcard

Ook elke creditcard kent een hoog rentepercentage, die rente gaat pas lopen als je kiest voor de optie: gespreid betalen, dat is ook de enige manier waarop de creditcardbedrijven geld kunnen verdienen. Betaal je aan het einde van de maand gewoon alles wat je in die maand besteed hebt, dan betaal je helemaal geen rente. Bij gespreid betalen betaal je altijd de maximaal toegestane rente van 14%. Dit geldt ook als je een creditcard van je bank hebt.

Kenmerken doorlopend krediet:
Variabele rente
Variabele looptijd (12-180 maanden)
Altijd geld achter de hand
Vanaf € 1.000
✅ BKR toetsing: Ja

5. Rood staan bij de bank

Rood staan bij de bank is een ander voorbeeld van even snel gemakkelijk doen. Ook al is het simpel aan te vragen en hoef je er niet veel voor te doen, de rente op roodstand is ook hier weer aan de hoge kant. Een rondje langs de 3 grootste banken leverde het volgende op:

 • Rabobank: 12,9%
 • ABN Amro: 10,30% – 14%, afhankelijk van limiet
 • ING: 12,9%

  * Allen bieden variabele rente, deze kan tussentijds wijzigen.

6. Pas op voor te lage rente

Wees voorzichtig met een aanbieding met een te lage rente, het kan zijn dat deze lage rente voor slechts een korte periode is en dat je daarna een veel hogere rente gaat betalen. Informeer daarom altijd of de rente vast staat voor de gehele periode. Met een rentevaste lening heb je in ieder geval zekerheid voor jaren wat betreft je maandelijkse aflossing.

7. Heeft de kredietverstrekker een vergunning?

Kijk goed of een aanbieder wel een vergunning van de AFM heeft, dit kun je controleren op de website van de AFM. Kredietaanbieders met een vestiging in Nederland vallen onder toezicht van de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Er kunnen dus aanbieders zijn die wel in Nederland actief zijn, maar geen kantoor houden in Nederland. Hier houdt de AFM geen toezicht op, dit doet de overheid van het land waar het bedrijf gevestigd is.

Kenmerken persoonlijke lening:
Vaste rente (vanaf 3,9%)
✅ Vaste looptijd (12- tot 180 maanden)
Direct op je rekening gestort (3 werkdagen)
Vanaf € 2.500 (maximum verschilt)
BKR toetsing: Ja (altijd, afwijzing bij registratie)

8. Vergelijk meerdere aanbieders

Vergelijk meerdere aanbieders. Er zijn in Nederland tientallen aanbieders van allerhande kredieten. Ik begrijp dat je deze niet stuk voor stuk kunt gaan doornemen. Dat is voor de gemiddelde consument geen haalbare kaart. Echter kun je wel op een simpele manier de aangeboden rente vergelijken. Elke aanbieder van een krediet is verplicht deze rente (JKP) op zijn website te vermelden. Hier kun je dus zelf handig gebruik van maken.

9. Kun je de maandlasten langdurig dragen?

Vaak ga je een persoonlijke lening of een doorlopend krediet voor meerdere jaren aan. Ik zag zelfs een doorlopend krediet met een looptijd van 10 jaar. Bezint eer je begint. Het kan zijn dat je nu een maandelijkse last kunt dragen van bijvoorbeeld 300 euro, maar kun je deze last ook nog dragen over een paar jaar? Uiteraard is het moeilijk om ver in de toekomst te kijken, maar kies bij voorkeur een lening met een niet te hoge maandlast, dan zal ook in de toekomst dit geen problemen opleveren.

10. Krijg je een vaste- of variabele rente?

Let op de rente, is deze vast voor de gehele looptijd, of variabel? Bij een variabele rente kan het zijn dat je gedurende de looptijd meer moet gaan betalen. Andersom kan natuurlijk ook, dan ga je minder betalen. Alleen wijst de praktijk uit dat er sneller wordt verhoogd, dan verlaagd. Zeker met een variabele rente op een 5- of 10 jaar lopende lening, kunnen de gevolgen niet te overzien zijn. Een persoonlijke lening heeft altijd een vaste rente en een doorlopend krediet altijd een variabele rente.

11. Krijg ik een boete bij te laat betalen?

Kijk ook naar de boetes die moet betalen wanneer je te laat aflost. Hoe hoog zijn deze boetes en wanneer deze precies worden gerekend? Vaak is er wel een hardheidsclausule van toepassing. Toch zijn er ook veel banken die een eventuele boete op te laat betalen gewoon van je betaalrekening halen zonder dat je daar toestemming voor hebt gegeven.

Blijf je langer in gebreke, dan zal er naast een boete ook een invorderingsprocedure worden gestart en krijg je een negatieve registratie bij het BKR (Bureau Kredietregistratie) in Tiel. Over het algemeen vindt zo´n registratie pas plaats als je langer dan 3 maanden achterloopt.

12. Mag je vervroegd aflossen zonder boete?

Kun je eerder aflossen dan afgesproken, of moet je dan een boete betalen, zeker iets om ook in de gaten te houden. Er zijn niet veel mensen die van deze optie gebruik maken, maar toch is het de moeite waard om dit in de gaten te houden. Het kan gebeuren dat je op de een bepaald moment ineens wat meer geld in je zak hebt, dan kan het gunstig voor je zijn om extra af te lossen op je lening. Het is fijn als dat dan zonder boete kan.

13. Leen niet als je spaargeld hebt!

Heb je een spaarrekening en wil je iets kopen? Betaal het gewoon zelf van je eigen geld i.p.v. een lening te gaan afsluiten. Het zelf betalen snijdt met het mes aan 2 kanten. Aan de ene kant hoef je geen rente te betalen (aanzienlijke besparing) en aan de andere kant heb je veel meer plezier van je aankoop wanneer je dit van je eigen geld hebt betaald. Niet op letten wat de buren doen :). Tevens is de spaarrente op de moment zo laag (of zelfs nihil), dat het extra de moeite loont om je aankopen zelf te bekostigen.

14. Wat zijn de voorwaarden van mijn lening?

Aangezien je op het punt staat om een (groot) bedrag te gaan lenen waar je waarschijnlijk jaren aan vast zit, is het belangrijk om de voorwaarden te kennen. Wat kan er zoal in de voorwaarden staan?

15. Belangrijkste punten in lening voorwaarden

 • Hoe hoog is de rente en kan deze wijzigen?
 • Is mijn rente vast voor de hele periode of variabel?
 • Ga ik aflossen, of alleen rente betalen?
 • Kan ik de looptijd verlengen of verkorten?
 • Betaal ik een boete bij te laat betalen?
 • Is er boeterente op vervroegd aflossen?
 • Zijn er verborgen kosten (verzekering of bemiddeling)?
 • Wanneer krijg ik de beschikking over de lening?

16. Soort lening

Op de keper beschouwt zijn er in Nederland maar 3 soorten leningen. Vaak kom je allerlei ´gespecialiseerde´ leningen tegen die de consument het idee moeten geven dat het hier een lening betreft die speciaal voor hun leendoel bestemd is. In de kern is het allemaal terug te brengen tot slechts 3 leningen.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is een geldlening zonder vaste eindtijd. Je kiest bij het aanvragen hoeveel % van de lening je per maand wil aflossen. Is dit percentage laag (1%)? Dan betaal je in feite bijna alleen maar rente en maar heel weinig aflossing. Nadeel hiervan is dat het maandbedrag gedurende lange tijd hoog blijft, omdat er bijna niet wordt afgelost.

De rente op een doorlopend krediet is altijd variabel en in sommige gevallen is de rente aftrekbaar op je belastingaangifte.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening wordt bijna altijd aangewend voor het aanschaffen van iets duurs. Denk hierbij aan een auto, caravan of vakantie. De persoonlijke lening heeft naast een vaste rente, ook een vaste eindtijd. Het aanvragen gaat bijna altijd snel, zeker als je een vaste baan hebt kun je met deze leenvorm geld lenen zonder gedoe en eindeloos papierwerk.

Vaste rente gedurende looptijd.
Vaste looptijd.

Minilening

De minilening is een beetje het stiefkind onder de leningen. Het wordt veelal gebruikt om tijdelijk wat extra geld te hebben. Het is niet vergelijkbaar met andere leenvormen, omdat je met een minilening slechts maximaal 2500 euro kunt lenen. Positief feit van de minilening is dat je binnen 24 uur je geld op je rekening hebt staan.

Vaste rente.
Vaste looptijd.

Kenmerken minilening:
Kleine bedragen €100 – €2500
✅ Maximale looptijd 4 maanden
Direct op je rekening gestort
Snelle aanvraag en uitbetaling
✅ Binnen 12 – 24 uur geld
Geen BKR toetsing

17. Lening looptijden

De looptijden van leningen zijn slechts in het algemeen aan te geven. Verschillende geld lenen aanbieders hanteren verschillende looptijden. Toch is er in de looptijden van leningen wel een trend te ontdekken.

Doorlopend krediet populaire looptijden in maanden: Van 12 maanden tot maximaal 180 maanden.

Persoonlijke lening veel gebruikte looptijden in maanden: 36 manden, 48 maanden en 60 maanden.

Zoals je kunt zien liggen de lening looptijden voor een persoonlijke lening lager dan bij een doorlopend krediet.

Lening tips

Lening tips

 1. Vergelijk de rente
 2. Heeft de kredietverstrekker een vergunning?
 3. Vergelijk meerdere aanbieders
 4. Kun je de maandlasten langdurig dragen?
 5. Krijg je een vaste- of variabele rente?
 6. Mag ik vervroegd aflossen?
 7. Lees de voorwaarden van de lening

Veelgestelde vragen

Wat is de beste lening?

Wat de beste lening is in jouw situatie is afhankelijk van een aantal factoren. Waar heb je het geld voor nodig en waar ga je het voor gebruiken?

Ga je een grote aankoop doen? Bijvoorbeeld een auto of een caravan? Kies in dat geval voor een persoonlijke lening. Je krijgt het bedrag in 1 keer op je eigen rekening gestort en kunt dit vervolgens naar eigen inzicht gebruiken. Rente en looptijd staan vast.

Wil je geld achter de hand hebben? Kies dan voor een doorlopend krediet, dit krediet krijg je niet op je rekening gestort, maar wordt beschikbaar gesteld. Je gaat pas rente betalen op het moment dat je het krediet gaat gebruiken. Rente en looptijd zijn variabel.

Heb je voor een korte periode slechts een klein bedrag nodig? Kies dan voor een voorschot op je salaris met een minilening tot maximaal 2500 euro. Rente en looptijd staan vast.

Wat is de beste tip voor geld lenen?

De beste tip voor geld lenen is uiteraard de rente die je moet gaan betalen. Niets is meer belangrijk dan dat. Daarnaast dien je natuurlijk ook de looptijd in de gaten te houden. Bijvoorbeeld voor het kopen van een nieuwe auto kies je een periode niet langer dan 5 jaar. Vaak stelt de kredietverstrekker dit ook als eis.

Online lenen of bij een bank?

Goede vraag. Vaak bieden kredietverstrekkers die zich uitsluitend online presenteren een lagere rente dan gevestigde banken. Ook zijn de online aanbieders gespecialiseerd in het snel afhandelen van aanvragen. Dat is voor jou dan weer gunstig, omdat er ook snel een uitbetaling volgt.

Wat kan ik minimaal lenen?

Minimaal kun je 100 euro lenen met een minilening. Maximaal wel tot 250.000 euro, afhankelijk van de aanbieder. Dit betekent natuurlijk niet dat je het maximale bedrag ook kunt krijgen. Alles in overeenstemming met je inkomen en je vaste lasten.

Kan ik geld lenen zonder BKR toetsing?

Voor het lenen zonder een BKR toetsing kun je uitsluitend uit de voeten met een minilening. Het is het enige krediet waar niet wordt getoetst.