Home » Financieel nieuws » Studentenlening dit moet je weten

Studentenlening dit moet je weten

Studentenlening dit moet je weten
Studentenlening dit moet je weten

De studiefinanciering is nu al een paar jaar vervangen door het leenstelsel. Alleen de aanvullende beurs kan nu nog een gift worden. Misschien hebben je ouders gespaard voor je studie, of misschien was dat in hun geval niet mogelijk. Of was het bedrag dat zij hebben gespaard niet toereikend. In de laatste gevallen moet iedereen een lening bij DUO afsluiten. Gelukkig ligt de rente hiervan tussen de 0 en 0.01, waardoor je je daar voorlopig geen zorgen over hoeft te maken. Alleen als je al heel erg lang studeert kan de rente hoger zijn.

Voorwaarden DUO

Misschien maak je je zorgen om de terugbetaal termijn. Die is heel ruim, 15 jaar voor een MBO-opleiding en 35 jaar voor een HBO- of WO opleiding. Vaak hoef je tijdens je studie nog niets terug te betalen. Maar je kunt natuurlijk wel alvast geld opzij zetten dat je bespaart tijdens je studie zodat je je daar later minder zorgen om hoeft te maken. Er zal bij het terugbetalen gelukkig ook rekening worden gehouden met je situatie. Als je na je studie toch geen baan vindt, kun je dit doorgeven en hoef je even minder of niets aan DUO te betalen.

Dure periode

Een studie is een investering in jezelf, maar betekent dat je een tijd minder te besteden hebt. Er komen kosten bij wanneer de opleiding ver reizen is of je graag op jezelf wilt gaan wonen. De studententijd is immers een periode waarin veel mensen loskomen van hun ouders en zelfstandig worden. Veel studenten genieten naast hun studie volop van uit eten gaan, kroegen bezoeken en feesten en dan kan het vervelend zijn om hierbuiten te vallen vanwege geldgebrek. Maar dat niet alleen, als student wil je vaak ook graag je rijbewijs halen en dat kost veel geld.

Baan naast je studie?

Dan zou het natuurlijk goed zijn om een baantje te nemen naast je studie, dan staat dit alvast op je C.V voor als je bent afgestudeerd. Maar het vinden van een geschikte baan naast je studie is echter niet altijd makkelijk. Weliswaar zijn er regelmatig functies waarbij ze studenten vragen, het kan zijn dat je steeds buiten de boot valt. Ook is het ook niet altijd even leuk om financieel van je bijbaan afhankelijk te zijn. Werkgevers zijn niet altijd even flexibel. Daarnaast kan het werken zo vermoeiend zijn dat je geen energie meer over hebt voor je studie.

Opleiding op latere leeftijd

Of misschien werk je al na het afronden van je studie, maar wil je een carrière switch maken. Wat dan? Je hebt dan geen recht meer op een lening van de DUO. Heb je een uitkering, dan vergoeden de gemeenten vaak ook niets meer. Zoiets kan best wel deprimerend zijn als je het gevoel hebt in een uitzichtloze situatie te zitten. Ook als je wel een baan hebt maar die niet bij je past, kan het erg vervelend zijn om deze tot je pensioen te moeten doen, terwijl je blijft zitten met het gevoel “had ik maar die andere opleiding gekozen…”

Alleen een DUO lening of andere studentenlening nodig?

Er is gelukkig een manier om je ambities waar te maken zonder je zorgen te hoeven maken over geldgebrek. Namelijk de studentenlening. Het scheelt dat studenten kunnen lenen tegen aantrekkelijkere voorwaarden dan mensen die geen student zijn. Misschien maak je je bij de studentenlening zorgen om de rente. Als je goed de voorwaarden leest, hoeft dat niet. Als je lening puur is voor studie en huur dan kan het zijn dat een lening bij DUO voldoende is. Heb je hier echter niet genoeg aan, dan zou je kunnen kijken voor een extra studentenlening bij bijvoorbeeld een bank.

Studentenkrediet

Minder banken bieden tegenwoordig een studentenlening aan. Zo is de Rabobank gestopt met het aanbieden van studentenkrediet. ABN Amro en de ING bank bieden echter nog wel een studentenkrediet aan gecombineerd met een speciale studentenrekening (een rekening voor studerenden tussen de 16-18 en 27-30 jaar). Hiermee kun je tot 500 – 2500 euro rood staan en betaal je een rente tussen de 7-10%. Let er echter wel op dat de voorwaarden van het doorlopende krediet veranderen als je stopt met je studie of ouder wordt. Dan moet je tussen de 12 en 15% rente gaan betalen en de lening loopt door.

Tot 2500 euro studentenlening

Het studentenkrediet bij een bank kan erg duur uitvallen, vandaar dat er goed over na moet worden gedacht. Voor wie geen lening bij een bank wil afsluiten of buiten de voorwaarden van de studentenkredieten van banken valt kan het een uitkomst zijn om een doorlopend krediet af te sluiten bij een andere kredietverstrekker. Op deze manier kun je tot 2500 euro lenen. De rente ligt echter ook tussen de 12 tot 15% en het hele bedrag moet ook eerder af worden gelost. Hier moet dus nog beter over na worden gedacht, maar het kan een laatste optie zijn.

Gevolgen na studie

Bekijk goed welke het beste bij je past en haalbaar is wat betreft terugbetalen. Heb je eenmaal een lening afgesloten? Kijk goed hoeveel je per maand moet of kan aflossen en houd je hier aan. Het heeft immers ook gevolgen voor na je studie als je met een te hoge schuld blijft zitten. Studieleningen kunnen worden meegewogen in de hypotheekaanvraag, maar bij 40% wordt dat nog niet gedaan. Het BKR wil dat dit in alle gevallen gaat gebeuren. Uiteindelijk heb je er natuurlijk alleen jezelf mee als je je schulden verzwijgt, want dan stapelen ze zich op.

Is de lening het waard?

Natuurlijk is lenen niet iets dat je zomaar doet. Maar als het de enige optie is om je dromen waar te kunnen maken, ga er dan voor. Net als dat er verschillende studenten zijn, zijn er ook verschillende soorten studentenleningen. Bedenk of het voordeel van nu geld hebben het geld wat je er extra voor betaalt in de toekomst waard is. De toekomst lijkt nog ver weg, maar komt sneller dichterbij dan je denkt. Dan zal je er profijt van hebben als je je lening goed hebt geïnvesteerd, of dat nu is met de tijd van je leven of je carrière op latere leeftijd.

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Veel gekozen leenbedragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente