Home » Geld lenen » Doorlopend krediet » Doorlopend krediet

Doorlopend krediet

VERTROUWD GELD LENEN SINDS 2014

Het doorlopend krediet is een flexibele lening waarbij een limiet wordt afgesproken met de kredietverstrekker. Het krediet hoef je niet in één keer op te nemen. Je kunt er voor kiezen om het in delen op te nemen.

Stel dat je limiet €15.000 is, dan kun je bijvoorbeeld 5 keer €3.000 opnemen. Op welke dag of in welke maand je dat doet maakt niks uit. Je bent helemaal vrij om dat zelf te bepalen. Tot aan de afgesproken limiet kun je zo veel en zo vaak geld opnemen als je wilt.

Direct aanvragen?

De Nederlandse Kredietmaatschappij

Doorlopend krediet
€5.000 tot €150.000
Binnen 2 uur een voorstel
Rente vanaf 6,5%
De beste voorwaarden

Bekijk meer mogelijkheden

Dit zijn de kosten

KredietMaand
termijn
RenteTermijnenTotaal
aflossen
€5.000€1006,9%58 maanden€5.800
€10.000€2005,8%57 maanden€11.400
€15.000€3004,7%56 maanden€16.800
€25.000€5004,5%56 maanden€28.000

Flexibel lenen video

In deze korte video zie je de voornaamste voordelen die flexibel lenen biedt. Vooral de te betalen rente speelt een belangrijke rol.

Waar kan ik dit krediet voor gebruiken?

Je bent vrij om zelf te bepalen waar je een doorlopend krediet voor gaat gebruiken. Een nieuw bankstel, laminaatvloer of een vakantie, het behoort allemaal tot de mogelijkheden. De meeste mensen gebruiken een doorlopend krediet voor zogenaamde consumptieve uitgaven.

Je kunt hierbij denken aan een nieuwe tv, een (tweedehands) auto of voor het bekostigen van een nieuwe kinderkamer. Uiteraard is het krediet ook interessant om te gebruiken voor energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen of isolatie van je woning.

Limiet aan de hand van inkomen en uitgaven

tot 50000 euro lenen

Het maximale leenbedrag

Een doorlopend krediet is vrij eenvoudig af te sluiten. Wel zal de geldverstrekker kijken naar je inkomen en uitgaven. Op basis van die twee gegevens zal er een limiet gegeven worden. Uiteraard kun je meer geld lenen naarmate je maandelijks meer geld tot je beschikking hebt.

Met andere woorden, iemand met een inkomen van 2x modaal en een relatief lage hypotheeklast kan een hoger doorlopend krediet krijgen in vergelijking tot iemand die het met een AOW-uitkering moet doen.

De looptijd

Na de eerste geldopname begin je met het aflossen van de lening. De hoogte van het bedrag dat je gaat aflossen moet minimaal 1% van het geleende bedrag zijn. Er wordt een theoretische looptijd gehanteerd van bijvoorbeeld 36 maanden. In de praktijk kan de looptijd langer of korter worden.

Je kunt namelijk besluiten meer geld op te nemen. In dat geval wordt de looptijd weer langer. Maar je kunt ook tussentijds extra aflossen. Hiermee zorg je ervoor dat je schuld en looptijd korter wordt.

flexibele geldlening

Hoe werkt het opnemen van geld?

Stel dat je een limiet overeen bent gekomen van 12.500 euro en je neemt als eerste opname 5.000 euro op, dan kun je in dat geval nog 7.500 euro opnemen. Een week later neem je weer 1.000 euro op, met als gevolg dat je nog 6.500 euro kunt opnemen.

Doe je vervolgens geen opnames en heb je na een jaar bijvoorbeeld 2.000 euro afgelost, dan is het maximaal op te nemen bedrag inmiddels gestegen naar 8.500 euro. Zo kun je door blijven gaan met opnemen en aflossen. Een doorlopend krediet loopt constant door, vandaar ook de naam die aan dit type krediet is gegeven.

Het doorlopend krediet in cijfers en voorwaarden

In onderstaande tabel zie je een overzicht van de mogelijkheden die het doorlopend krediet biedt.

Doorlopend
krediet
Voorwaarden
Minimaal lenen€2.500
Maximaal lenen€75.000
Laagste rente4,5%
Hoogste rente9%
Kortste looptijd12 maanden
Langste looptijd58 maanden
BKR toetsJa
DoelNaar keuze

Variabele rente

Aan de hand van de risico-opslag, de winstmarge-opslag en de hoogte van het krediet wordt de rente bepaald. Er kunnen wel verschillen zijn per geldverstrekker. Zo kan het zijn dat je bij geldverstrekker A een rente van 5,9% moet betalen en bij geldverstrekker B een rente van slechts 4,9% bijvoorbeeld. Er is sprake van een variabele rente die maandelijks kan veranderen.

Je weet vooraf dus niet precies hoeveel de lening gaat kosten. Bij een persoonlijke lening bijvoorbeeld staat de rente vast en weet je precies waar je aan toe bent. Bij een doorlopend krediet is de onzekerheid over de kosten een stuk groter. Is de rente hoog en krijg je een meevaller, dan is het verstandig om het opgenomen krediet zo snel mogelijk af te lossen.

Bekijk een nabestaandenverzekering

De gevolgen voor nabestaanden bij overlijden

In de uiterst verdrietige situatie waarin je zou komen te overlijden wil je nabestaanden niet opzadelen met een schuld natuurlijk. Voordat je een doorlopend krediet afsluit is het verstandig om de voorwaarden goed door te lezen. Wellicht wil je niet teveel nadenken over zo’n situatie, maar je moet wel reëel blijven en de risico’s zoveel mogelijk proberen af te dekken.

Soms heb je de mogelijkheid om een zogenaamde nabestaandenbescherming af te sluiten. Dit moet je wel via een tussenpersoon regelen. Op het moment dat je zou komen te overlijden worden de openstaande schulden kwijtgescholden. Vaak zit hier wel een maximum aan, kijk daar goed naar in de voorwaarden.

Het overzicht kwijtraken

Een nadeel dat op de loer ligt is dat je het overzicht sneller kwijt kunt raken bij een doorlopend krediet. Wanneer heb je hoeveel geld opgenomen, hoeveel kun je nog opnemen en hoe zit het precies met de aflossing? Dit kunnen vragen zijn waar je lastig een antwoord op kunt krijgen als je verschillende transacties hebt uitgevoerd.

Gelukkig bestaat er wel een periodiek overzicht waarin een samenvatting te zien is van de opnames en aflossing. Afhankelijk van de geldverstrekker ontvang je dit overzicht per maand, kwartaal of jaar.

Alle openstaande schulden afbetalen

Heb je vakantiegeld ontvangen of een andere financiële meevaller gekregen? In dat geval kun je besluiten om de openstaande schulden in één keer af te lossen. Handig, want zo betaal je direct geen rente meer en ben je gelijk schuldenvrij. Een ander bijkomend voordeel is dat je weer geld kunt opnemen tot aan de afgesproken limiet.

Wat is het doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet is een vorm van lenen waarbij je een kredietlimiet krijgt en binnen deze limiet flexibel geld kunt opnemen en aflossen.

Hoe verschilt een doorlopend krediet van een persoonlijke lening?

Bij een persoonlijke lening leen je een vast bedrag en betaal je dit terug in vaste termijnen. Bij een doorlopend krediet heb je continue toegang tot een kredietlimiet en kun je opnemen en aflossen wanneer je wilt.

Wat is een variabele rente bij een doorlopend krediet?

Een variabele rente betekent dat de rente op het doorlopend krediet kan veranderen in reactie op veranderingen in de marktrente.

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Veel gekozen leenbedragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente