Home » Geld lenen » Specifiek doel » Geld lenen voor zonnepanelen

Geld lenen voor zonnepanelen

3 verschillende oplossingen voor zonnepanelen

Er zijn verschillende manieren om geld te lenen voor de aanschaf van zonnepanelen:

  • Persoonlijke lening: Een persoonlijke lening is een lening waarbij je een vast bedrag leent tegen een vaste rente. Je betaalt de lening terug in termijnen, over een afgesproken periode. Met een persoonlijke lening kun je het volledige bedrag voor de zonnepanelen lenen en weet je van tevoren wat je maandelijkse kosten zijn.
  • Duurzaamheidslening: De duurzaamheidslening is een speciale lening die wordt verstrekt door gemeenten en provincies. Met deze lening kun je geld lenen tegen een lage rente voor duurzame maatregelen, waaronder de aanschaf van zonnepanelen.
  • Hypotheek: Het is ook mogelijk om de kosten voor de zonnepanelen mee te financieren in je hypotheek. Dit kan alleen als je voldoende eigen vermogen hebt en er ruimte is binnen je hypotheeklimiet.

De moeite waard

Zonnepanelen waren nog niet zo lang geleden uitzonderlijk prijzig en niet erg winstgevend. Maar de omstandigheden zijn veranderd en het is nu zeer de moeite waard om zonnepanelen op je huis te plaatsen. Daarom is het niet ongebruikelijk meer om een lening af te sluiten voor zonnepanelen. Zelfs in Nederland, waar de zon niet altijd schijnt, is het nu al rendabel om zonnepanelen te laten installeren.

Direct aanvragen?

De Nederlandse Kredietmaatschappij

Persoonlijke lening
Doorlopend krediet
€5.000 tot €150.000
Binnen 2 uur een voorstel
De beste voorwaarden

Saldodipje minilening

€100 – €1800
Aflossen in 62 dagen
Geen BKR toetsing
Binnen 12/24 uur geld
Direct beschikbaar

Santander lenen

Santander

Persoonlijke lening
Aflossen: 48-120 maanden
Vertrouwd lenen
Vanaf €2.500
BKR toetsing: Ja

Verdiep jezelf in de materie

Je hebt besloten om je te gaan verdiepen in zonnepanelen voor je woning, maar met wat voor een bedrag moet je rekening gaan houden en welk krediet komt hierbij om de hoek kijken. Over het te kiezen krediet kunnen we kort zijn, óf je sluit een extra hypotheek af, maar dat is niet echt logisch, want het te lenen bedrag is daar niet echt geschikt voor, óf je sluit een persoonlijke lening af. De persoonlijke lening is hiervoor goed geschikt, vaste rente, vaste looptijd en vaste aflossing per maand.

Wat kost het voor mijn huis?

Als we uitgaan van een gemiddeld stroomverbruik van 3500 kwh, dan kun je af met 16 zonnepanelen. Dit aantal zorgt er voor dat je verder geen stroom hoeft af te nemen van een energieleverancier en zelfs bij overproductie stroom kunt gaan leveren aan het stroombedrijf, levert niet veel op, maar het is beter dan betalen. Een belangrijke vraag is natuurlijk wel wat de terugverdienperiode is, een aantal jaren geleden lag dit nog op ruim 15 jaar, niet echt heel interessant natuurlijk. Tegenwoordig ligt het aantal jaren dat je nodig hebt om je investering terug te verdienen tussen de 6- en 9 jaar. Wat betreft de kosten kun je grofweg rekening houden met een bedrag tussen de 5.000 en 10.000 euro. Deze bedragen zijn afhankelijk van welke randapparatuur je gaat nemen, hier zitten forse verschillen in.

Is er maar één soort zonnepaneel?

Net als met alles heb je ook hier weer keuzen te maken, er zijn namelijk verschillende soorten panelen die geschikt zijn voor bepaalde soorten huizen, ik zal er een aantal noemen.
Polycrystalyne – De goedkoopste in zijn soort, zien er niet zo mooi uit, maar leveren wel goed werk.
MonoCrystalyne – Iets duurder, leveren hoger rendement.
MonoCrystalyne High performance – Heb je weinig ruimte voor plaatsen, dan zijn deze geschikt vanwege het hoge rendement.
AllBlack monocrystalyne – Mooier dan bovenstaande panelen, hoge opbrengst per vierkante meter.
SolarFrontier – Heb je voldoende ruimte en wil je het hoogste rendement, kies dan voor deze optie.

Hoeveel stroom levert een zonnepaneel gemiddeld?

Hoeveel stroom zonnepanelen gemiddeld leveren, hangt af van verschillende factoren, zoals het aantal en type panelen, de plaatsing en oriëntatie van de panelen, het weer en de hoeveelheid zonlicht op een bepaalde locatie. Over het algemeen kunnen zonnepanelen in Nederland in een jaar gemiddeld tussen de 250 en 350 kWh per m² opbrengen, wat neerkomt op ongeveer 0,7 kWh per dag per paneel.

Standaard ongeveer 300 Watt-piek

Een standaard zonnepaneel heeft een vermogen van ongeveer 300 Watt-piek (Wp), wat het maximale vermogen is dat het paneel kan leveren onder ideale omstandigheden. Onder ideale omstandigheden bedoelen we dat het paneel loodrecht op de zon staat en er geen schaduw op het paneel valt. In de praktijk zal het vermogen dat een paneel daadwerkelijk kan leveren lager zijn, omdat de zon in Nederland niet altijd op zijn hoogste punt staat en er vaak schaduw op de panelen valt.

Subsidies voor zonnepanelen

In Nederland zijn er verschillende subsidies en regelingen beschikbaar voor huiseigenaren die zonnepanelen willen aanschaffen. Hieronder staan enkele van de belangrijkste subsidies en regelingen op een rij:

  1. De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE): Deze subsidie is bedoeld voor de aanschaf van zonnepanelen en andere duurzame energieoplossingen, zoals warmtepompen en zonneboilers. Huiseigenaren kunnen een subsidie krijgen die afhankelijk is van het type en het vermogen van het apparaat dat ze aanschaffen.
  2. De Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH): Deze regeling is gericht op het stimuleren van energiebesparende maatregelen in woningen, waaronder de installatie van zonnepanelen. Huiseigenaren kunnen een subsidie aanvragen voor maximaal 20% van de kosten van de energiebesparende maatregel.
  3. Vanaf 1 januari 2023 betaal je geen btw meer voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij jouw woning. Dit geldt als jouw zonnepanelen worden geïnstalleerd op of bij een woning. Je hoeft dus geen btw te betalen voor jouw zonnepanelen en je kunt ook geen btw terugvragen.
  4. Salderingsregeling: Huishoudens met zonnepanelen kunnen de opgewekte energie die ze niet direct zelf gebruiken terugleveren aan het elektriciteitsnet. Voor deze teruggeleverde energie krijgen ze dezelfde prijs als de prijs die ze betalen voor de energie die ze afnemen. Deze regeling wordt vanaf 2023 geleidelijk afgebouwd en vervangen door een nieuwe regeling, de terugleversubsidie.

Welke te kiezen?

Afhankelijk van je huis en dan met name het dak kun je je keuze bepalen. Het is wel aan te raden om het bedrijf waar je de panelen bestelt ook de installatie te laten doen, dan weet je zeker dat de installateur weet waar hij/zij mee bezig is.

Dus welke lening moet ik afsluiten?

Heb je zelf geen spaargeld dan kun je een persoonlijke lening afsluiten. Een handig bedrag zou zijn 10.000 euro, dan heb je namelijk nog een beetje speling wanneer er iets tegen zit of als er onverwachte kosten om de hoek komen kijken.

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Veel gekozen leenbedragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente