Home » Financieel nieuws » Geld lenen bij scheiding (hulp en advies)

Geld lenen bij scheiding (hulp en advies)

Voor paren die gaan scheiden is er in veel gevallen sprake van één of meerdere leningen die gezamenlijk zijn afgesloten. Hoe moet je daar mee omgaan en wat zijn de regels, kun je nog wel geld lenen bij scheiding zelfs als deze al is uitgesproken. Voor een kredietverstrekker is het ook van belang om te weten hoe de vork in de steel zit zodat deze een weloverwogen beslissing kan nemen. Er bestaat een zorgplicht die er voor moet waken dat je niet teveel krediet op je schouders neemt. Zo kun je ook na de scheiding nog op een normale manier verder leven.

Er komen kosten op je af

Na een scheiding kun je met een aantal kosten komen te zitten die je daarvoor niet had, denk bijvoorbeeld aan partneralimentatie en als je kinderen hebt dan wordt er door de rechter altijd een kinderalimentatie toegekend. Ook zul je op zoek moeten naar nieuwe woonruimte terwijl je daarvoor samen een koophuis had, het kan dus zijn dat je voor geruime tijd met dubbele woonlasten komt te zitten. Het zijn allemaal zaken die sterk op je budget drukken. Heb je echter voldoende salaris dan kun je nog wel voor een lening in aanmerking komen om een moeilijke tijd te helpen overbruggen.

samen getekend

Wie hebben er getekend?

Het is natuurlijk van belang bij het afsluiten van een nieuwe lening dat er bekeken wordt waar je zelf, voor de scheiding nog verantwoordelijk voor bent. Voor welke lening(en) heb je ook getekend, voor het kopen van een huis zul je bijna vanzelfsprekend mee getekend hebben, alhoewel er situaties kunnen zijn dat je partner voor het aangaan van een relatie zelf al een huis had en jullie daar zijn gaan wonen, in dat geval heb je in principe geen verplichtingen daar aan.

Samen verantwoordelijk

Zijn jullie samen één of meerdere financiële verplichtingen aangegaan dan ben je daar in eerste instantie voor de helft voor aansprakelijk. In tweede instantie ben je voor het hele bedrag aansprakelijk als je ex-partner stopt met betalen, dit geldt natuurlijk ook vice versa, als jij stopt met betalen dan is je voormalige partner voor het gehele bedrag aansprakelijk.

Leningen splitsen

Natuurlijk kunnen openstaande schulden ook bij scheiding worden gesplitst zodat je in dat opzicht niets meer met elkaar te maken hebt. Heeft één van de partners een achterstand in een betaling en zelfs een bkr melding dan kan de kredietverstrekker weigeren om de lening te splitsen, immers als de helft van het bedrag gaat naar diegene met een achterstand dan is niet meer zeker of de schuld ook wel wordt afgelost. Na een splitsing van de openstaande schulden kan het gedeelte van je ex-partner niet meer op jou worden verhaalt.

kies de laagste rente

Kies voor de laagste rente

Ga je geld lenen bij scheiding dan is het zo dat wanneer je oude leningen gesplitst worden je eigenlijk een nieuwe krediet afsluit. Dit geeft je de mogelijkheid om te shoppen voor een aanbieder met de laagste rente, het kan dat je bij je huidige kredietverstrekker blijft, maar dit is natuurlijk geen verplichting. Als je wat oudere leningen hebt dan is de kans groot dat deze nog een hoge rente hebben, in de tussentijd is de rente zo sterk gedaald dat je daar een riant voordeel mee kunt behalen.

hulp en advies

Scheiden en hulp zoeken

Scheiden komt veel voor en heeft een diepe impact op alle betrokkenen, zeker als er kinderen in het spel zijn kan dit stressvolle situaties opleveren. Maar ook een echtscheidingsconvenant opstellen geeft een hoop onrust. Twijfel niet om hulp te zoeken bij deze nare periode, dit kan zijn bij vrienden of familie, maar je kunt ook professionele hulp zoeken. Zo zijn er over het hele land verspreid praatgroepen met mensen die door een zelfde periode als jij heen gaan. Op die manier kun je al luisterend naar anderen ontdekken hoe zij met deze situatie omgaan.

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Veel gekozen leenbedragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente