Geld lenen bij scheiding


Geld lenen bij scheiding

Geld lenen bij scheiding

Voor paren die gaan scheiden is er in veel gevallen sprake van één of meerdere leningen die gezamenlijk zijn afgesloten. Hoe moet je daar mee omgaan en wat zijn de regels, kun je nog wel geld lenen bij scheiding zelfs als deze al is uitgesproken. Voor een kredietverstrekker is het ook van belang om te weten hoe de vork in de steel zit zodat deze een weloverwogen beslissing kan nemen. Er bestaat een zorgplicht die er voor moet waken dat je niet teveel krediet op je schouders neemt. Zo kun je ook na de scheiding nog op een normale manier verder leven.

Geld lenen bij scheiding

Na een scheiding kun je met een aantal kosten komen te zitten die je daar voor niet had, denk bijvoorbeeld aan partner-alimentatie en als je kinderen hebt dan wordt er door de rechter altijd een kinder-alimentatie toegekend. Ook zul je op zoek moeten naar nieuwe woonruimte terwijl je daarvoor samen een koophuis had, het kan dus zijn dat je voor geruime tijd met dubbele woonlasten komt te zitten. Het zijn allemaal zaken die sterk op je budget drukken. Heb je echter voldoende salaris dan kun je nog wel voor een lening in aanmerking komen om een moeilijke tijd te helpen overbruggen.

Wie hebben er getekend

Het is natuurlijk van belang bij het afsluiten van een nieuwe lening dat er bekeken wordt waar je zelf, voor de scheiding nog verantwoordelijk voor bent. Voor welke lening(en) heb je ook getekend, voor het kopen van een huis zul je bijna vanzelfsprekend mee getekend hebben, alhoewel er situaties kunnen zijn dat je partner voor het aangaan van een relatie zelf al een huis had en jullie daar zijn gaan wonen, in dat geval heb je in principe geen verplichtingen daar aan. Zijn jullie samen één of meerdere financiële verplichtingen aangegaan dan ben je daar in eerste instantie voor de helft voor aansprakelijk. In tweede instantie ben je voor het hele bedrag aansprakelijk als je ex-partner stopt met betalen, dit geldt natuurlijk ook vice versa, als jij stopt met betalen dan is je voormalige partner voor het gehele bedrag aansprakelijk.

Leningen splitsen

Natuurlijk kunnen openstaande schulden ook bij scheiding worden gesplitst zodat je in dat opzicht niets meer met elkaar te maken hebt. Heeft één van de partners een achterstand in een betaling en zelfs een bkr melding dan kan de kredietverstrekker weigeren om de lening te splitsen, immers als de helft van het bedrag gaat naar diegene met een achterstand dan is niet meer zeker of de schuld ook wel wordt afgelost. Na een splitsing van de openstaande schulden kan het gedeelte van je ex-partner niet meer op jou worden verhaalt.

Kies voor de laagste rente

Ga je geld lenen bij scheiding dan is het zo dat wanneer je oude leningen gesplitst worden je eigenlijk een nieuwe krediet afsluit. Dit geeft je de mogelijkheid om te shoppen voor een aanbieder met de laagste rente, het kan dat je bij je huidige kredietverstrekker blijft, maar dit is natuurlijk geen verplichting. Als je wat oudere leningen hebt dan is de kans groot dat deze nog een hoge rente hebben, in de tussentijd is de rente zo sterk gedaald dat je daar een riant voordeel mee kunt behalen.

Scheiden en hulp zoeken

Scheiden komt veel voor en heeft een diepe impact op alle betrokkenen, zeker als er kinderen in het spel zijn kan dit stressvolle situaties opleveren. Maar ook een echtscheidingsconvenant opstellen geeft een hoop onrust. Twijfel niet om hulp te zoeken bij deze nare periode, dit kan zijn bij vrienden of familie, maar je kunt ook professionele hulp zoeken. Zo zijn er over het hele land verspreid praatgroepen met mensen die door een zelfde periode als jij heen gaan. Op die manier kun je al luisterend naar anderen ontdekken hoe zij met deze situatie omgaan.

Telefonisch, mailen of chatten met Korrelatie.
Zoek verder op Google voor hulp bij scheidingsproblemen.

Geld lenen bij scheiding
Geef je stem

Over John

Hoi, mijn naam is John, ik ben gek op schrijven en dat doe ik dan ook elke dag. Ik beheer een aantal websites met uiteenlopende onderwerpen. Het verschillende karakter van deze websites houdt het leuk om er iedere dag weer over te kunnen schrijven. In het begin was het lastig om over bepaalde onderwerpen te schrijven, maar nu na geruime tijd wordt het steeds makkelijker en leuker om te doen, zeker als je ziet dat wat ik zoal geschreven heb door veel mensen wordt gelezen. Naast het schrijven over het lenen van geld schrijf ik ook op verschillende reis websites en ook op enkele fora ben ik actief als beheerder. Het zijn verschillende onderwerpen, met verschillende interesses en ook veel verschillende mensen.