Home » Geld lenen » Specifiek doel » Autolening met 10 handige tips

Autolening met 10 handige tips

Geld lenen voor een auto

Voor een autolening kies je altijd voor een persoonlijke lening, deze kent immers een vaste rente en een vaste einddatum. Dat maakt de persoonlijke lening geschikt voor het doen van een grote aankoop. Met een rente vanaf 4,1% kun je je nieuwe auto voordelig en vertrouwd financieren.

Direct aanvragen?

Santander lenen

Santander

Aflossen: 12-120 maanden
Persoonlijke lening
Vertrouwd lenen
Vanaf €1.000

leningen nl

Leningen NL

Persoonlijke lening
Doorlopend krediet
Vanaf €2.500
Rente vanaf 7,4%

Bekijk meer mogelijkhedenEr is veel keus

Maar wat betreft kredieten is er veel keus, héél veel keus en ik kan me dan ook heel goed voorstellen dat je dan even door de bomen het bos niet meer ziet. Want welke autolening ga je aanvragen. Is dat bij de dealer waar je de auto koopt, ga je naar je eigen bank toe, of ga je zelf het internet afspeuren naar de beste aanbieding? Lees hier de 10 tips waar je op moet letten en wat je beter niet kunt doen.

Wat kost een autolening?

Voorbeeld 1 – kosten autolening 10.000 euro

Autolening
€10.000
Kosten
Rente5,9%
Maandtermijn€110
Looptijd120 maanden
Totale kosten€13.170

Voorbeeld 2 – Kosten autolening 15.000 euro

Autolening
€15.000
Kosten
Rente4,1%
Maandtermijn€152
Looptijd120 maanden
Totale kosten€18.241

Voorbeeld 3 – Kosten autolening 25.000 euro

Autolening
€25.000
Kosten
Rente3,5%
Maandtermijn€249
Looptijd120 maanden
Totale kosten€29.861

Voorbeeld 4 – Kosten autolening 50.000 euro

Autolening
€50.000
Kosten
Rente3,4%
Maandtermijn€491
Looptijd120 maanden
Totale kosten€58.906

10 tips voor verstandig afsluiten autolening

1. Leen niet bij de autoverkoper

In het algemeen is het niet verstandig om een autolening af te sluiten bij het bedrijf waar je ook je auto koopt. Deze hanteren vaak een hogere rente dan gebruikelijk is en toch maken er veel mensen gebruik van omdat het zo gemakkelijk is. Maar let op, want een verschil in rente van slechts 1% maakt al een fors verschil op je maandlasten.

2. Vraag meerdere offertes aan om te vergelijken

Bedenk vooraf het bedrag wat je wil gaan besteden en vraag alvast wat online offertes aan. Deze zijn vrijblijvend en je hoeft daar géén gebruik van te maken. Op deze manier kun je wel goed inzicht krijgen in wat de huidige rente op dit moment is. Vaak heeft een offerte wel een beperkte houdbaarheidsdatum. Echter is deze verlopen dan kun je na het maken van je keus een nieuwe aanvragen.

3. Extra betalen bij andere kredietverlener

Ook bij het kopen van een andere auto moet je natuurlijk goed opletten. Vergewis je er van dat je niet extra hoeft te betalen als je elders je nieuwe auto laat financieren. Het kan namelijk zo zijn dat de verkoper een gedeelte van de winst op de auto heeft vertrouwd op het feit dat je er ook een lening afsluit bij hetzelfde bedrijf.

4. Kies de beste lening voor je auto

Welke looptijd je kiest is een belangrijk onderdeel. Je wil immers niet nog aan het aflossen zijn als je de auto niet meer hebt. Ga je een gloednieuwe auto kopen? Dan is het verstandig om een termijn van 5 jaar te bedingen. Voor een tweedehands auto kies je bij voorkeur voor een periode van 3 jaar.

5. Koop niet een te dure auto

Let bij het kopen van een andere auto goed op je budget. Het is erg verleidelijk om bij een bezoek aan een autodealer een veel duurdere auto aan te schaffen dan je eerst van plan was. Eenmaal aangekomen bij de garage zul je verlekkerd worden met mooi opgepoetste auto´s waarbij de één nog mooier is dan de ander. Maar natuurlijk worden ze ook steeds duurder. Stel een bedrag vast en wijk daar slechts marginaal van af.

6. Hoeveel ga je per maand betalen?

Ook kun je bij jezelf een nagaan wat je per maand kunt missen aan een auto. Maak eens een lijstje met alle te verwachten kosten. Dan heb je het over variabele kosten, zoals onderhoud en reparaties en je hebt het over vaste kosten, zoals motorrijtuigenbelasting, verzekeringen en afschrijving. Op deze manier kun je een goed inzicht krijgen over de kosten die je per jaar kunt verwachten. Deel dit bedrag vervolgens door het aantal maanden en je weet wat je per maand kwijt zult zijn.

7. Let op bij verzekeren

Ook het verzekeren van je nieuwe auto speelt een rol. Vaak is bij financiering van een relatief nieuwe auto een eis dat je deze ´all risk´ verzekerd. Natuurlijk geld deze eis alleen als je er een lening voor moet afsluiten. De kredietverstrekker wil namelijk voorkomen dat je nog jaren moet aflossen terwijl de auto onherstelbare schade heeft opgelopen. Wel iets om serieus rekening mee te houden, want het verschil tussen een gewone WA verzekering en een verzekering die alle schade dekt is aanzienlijk.

8. Aanpassen van de auto

Ga je na aanschaf nog zaken aan je auto veranderen of bijkopen dan moet je dit bij de aanvraag van een autolening alvast verwerken. Denk hierbij aan nieuwe velgen, een mooi navigatie systeem, een dure autoradio, enzovoort. Dit loopt meestal goed in de papieren en wanneer je niet voldoende krediet aanvraagt zul je dit uit eigen zak moeten betalen.

9. Gebruikte of nieuwe auto?

Kies je voor een nieuwe auto zonder kilometers op de teller, of kies je voor een auto waar ´de kop´ van af is. Dit houdt in dat een auto van 1 of 2 jaar oud vaak een stuk goedkoper is dan een gloednieuwe. Heb je een betrouwbare autodealer die weet waar hij mee bezig is dan kan het ook geen probleem zijn om juist voor een auto te kiezen die niet nieuw is. Dit kan echt duizenden euro´s schelen en dus zeker de moeite waard zijn om in je zoektocht mee te nemen.

10. Levensduur van de auto

Bij de laatste tip aangekomen wil ik het graag over de periode hebben waarbij je de auto gaat gebruiken. Normaal gesproken is het zo dat de verstrekker van de lening graag ziet dat je aflost voordat de auto helemaal is afgeschreven. Meestal is dit een periode van 5 jaar. De auto mag dus niet zo oud zijn dat het de 5 jaar waarschijnlijk niet gaat halen. Ook hier geldt weer dat men je er voor wil behoeden om met een aflossing te blijven zitten terwijl je de auto niet meer hebt.

Beschikbare bedragen voor een autolening

€100 tot
€10.000
€10.000 tot
€50.000
€50.000 tot
€150.000
€500€10.000€50.000
€1.000€15.000€60.000
€1.500€20.000€70.000
€2.500€25.000€80.000
€5.000€30.000€90.000
€7.500€40.000€100.000
€9.000€45.000€150.000

Autolening zonder bkr toetsing

Geld lenen voor een auto zonder bkr toetsing is in Nederland helaas niet mogelijk. Natuurlijk wel afhankelijk van de aanschafprijs van je auto. Is de aanschaf niet meer dan €1500? Dan zou je als alternatieve oplossing kunnen kijken of een minilening iets voor jou is. Met een voorschot op je salaris zou je deze leenvorm ook kunnen gebruiken voor het financieren van een nieuwe (goedkope) auto. De regels zijn een stuk soepeler en er is een stuk minder papierwerk vereist.

Wat kost een autolening?

Als je een lening afsluit voor het kopen van een auto betaal je elke maand een vast bedrag aan aflossing en aan rente. Bekijk de rekenvoorbeelden voor een autolening.

Wat is de goedkoopste autolening?

De goedkoopste rente in Nederland gevonden is 4,1% met een looptijd van 120 maanden. Bekijk hier de goedkoopste aanbieders.

Wat heb ik nodig om een auto te financieren?

Je hebt in ieder geval een regelmatig inkomen, een geldig legitimatiebewijs, loonstrookje, overzicht van andere lopende lening(en).

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente