Home » Geld lenen » Geld lenen als uitzendkracht

Geld lenen als uitzendkracht

Wat zijn mijn mogelijkheden als uitzendkracht?

Als uitzendkracht kun je net als ieder ander geld lenen, maar sommige leningaanbieders kunnen beperkingen hebben voor uitzendkrachten. Het is belangrijk om de inkomsten en uitgaven grondig te bekijken voordat je geld leent en om een lening te kiezen die bij je situatie past. Je kunt bijvoorbeeld overwegen om een persoonlijke lening of een doorlopend krediet aan te vragen.

Geld lenen als uitzendkracht, is dat mogelijk, of word ik overal afgewezen vanwege het tijdelijke karakter van mijn baan? het ligt natuurlijk niet alleen aan je huidige baan, maar ook aan je verleden. Heb je eerder geld geleend en heb je dat netjes terugbetaald. Er wordt niet alleen gekeken naar je huidige aanvraag, maar ook naar eerdere aanvragen. Daar wordt ook meegenomen of je eerder bent afgewezen voor een kredietaanvraag.

Vrijblijvende offerte aanvragen

De Nederlandse Kredietmaatschappij

Persoonlijke lening
Doorlopend krediet
€5.000 tot €150.000
Binnen 2 uur een voorstel
De beste voorwaarden

Saldodipje minilening

€100 – €1800
Aflossen in 62 dagen
Geen BKR toetsing
Binnen 12/24 uur geld
Direct beschikbaar

Santander lenen

Santander

Persoonlijke lening
Aflossen: 48-120 maanden
Vertrouwd lenen
Vanaf €2.500
BKR toetsing: JaFase A geld lenen

“Fase A uitzendkracht” is een term die in Nederland wordt gebruikt in de uitzendbranche. Het is de officiële benaming voor een uitzendkracht die door een uitzendbureau wordt ingehuurd bij een opdrachtgever. In deze situatie is het uitzendbureau verantwoordelijk voor de arbeidsvoorwaarden, salarisbetaling en verzekeringen van de uitzendkracht. De opdrachtgever heeft alleen verantwoordelijkheid voor de inhoud en de uitvoering van de werkzaamheden. De term “Fase A uitzendkracht” wordt gebruikt om aan te geven dat het uitzendbureau het primaire werkgeverschap heeft en dat de uitzendkracht daardoor onder bepaalde rechten en verplichtingen valt die gelden voor reguliere werknemers.

NEN register en SNA keurmerk

Wil je geld lenen als uitzendkracht dan zal de kredietverstrekker vooral letten op het risico van niet terugbetalen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je geen werk meer krijgt aangeboden als uitzendkracht, kun je de lening dan nog wel terugbetalen? Erg belangrijk is dat de uitzendorganisatie waar je voor werkt in aangesloten bij het NEN register, oftewel het SNA keurmerk heeft. Kijk op de website van normeringarbeid of dit het geval is.

Drie beoordelingsfasen

Er zijn een drietal fasen in het uitzendwerk waar de kredietverstrekker naar zal kijken bij geld lenen als uitzendkracht en laten meewegen in zijn beoordeling om een krediet te verstrekken of niet, welke leenvorm dat is, dat is verder niet van belang, het kan dus een persoonlijke lening of een doorlopend krediet zijn.

Fase A: contractduur van 78 weken.
Fase B: contractduur van maximaal twee jaar.
Fase C: contractduur voor onbepaalde tijd.

Onderverdeeld in sub fasen

Fase 1: contractduur van maximaal 26 weken.
Fase 2a: contractduur van maximaal 52 weken.
Fase 2b: contractduur van maximaal 52 weken.
Fase 3: contractduur van maximaal een jaar.
Fase 4: contractduur voor onbepaalde tijd.

Fase A en fase 2

Bij fase A/1 en 2 wordt er bij de kredietaanvraag geld lenen als uitzendkracht geen rekening gehouden met dit inkomen, wil je toch een krediet dan zul je aanvullend inkomen moeten hebben.

Als alternatief zou je nog kunnen kiezen voor het lenen van een klein bedrag. Hierbij is slechts een inkomenshistorie nodig van 1 maand. 

Fase B en fase C geld lenen

Fase B/3

De term “fase B3 uitzendkracht” betekent dat de uitzendkracht in deze fase is aangesteld door het uitzendbureau voor een bepaalde duur, met de mogelijkheid om verlengd te worden. In fase B3 is het uitzendbureau verantwoordelijk voor de arbeidsvoorwaarden en salarisbetaling van de uitzendkracht. Echter, de opdrachtgever heeft meer invloed op de inhoud en uitvoering van de werkzaamheden van de uitzendkracht en de uitzendkracht kan als onderdeel worden gezien van het team van de opdrachtgever. In vergelijking met fase A uitzendkracht, heeft de uitzendkracht in fase B3 minder rechten en verplichtingen die gelden voor reguliere werknemers.

Bij Fase B/3 (2 jaar) wordt 70% van dat inkomen meegenomen voor de aanvraag van je krediet.

Fase C/4 lenen volledig mogelijk

Fase C/4 is natuurlijk de gunstigste optie voor het aanvragen voor geld lenen als uitzendkracht, want in dat geval wordt het totale inkomen meegenomen voor de beoordeling van je kredietaanvraag.

Hierbij heb je dus de meeste kans. Er zijn natuurlijk wel meer factoren die meespelen bij de aanvraag, zoals al lopende verplichtingen en wat je maandelijks kwijt bent aan vaste lasten, zoals je hypotheek/huur, afbetaling en vaste kosten voor een auto en levensonderhoud. Ook mag je uiteraard geen negatieve bkr notering hebben.

Hypotheek uitzendkracht fase A

Wil je een hypotheek gaan afsluiten en zit je in fase A? In principe heb je dan geen kans om een hypotheek te krijgen. Echter is er wel licht aan het einde van de tunnel. Blijf je 78 weken in dienst (fase A), dan stroom je daarna door naar fase B.

Met fase B kun je op een gewone manier (net als met een vast contract) een hypotheek krijgen. Een voorwaarde kan nog wel zijn dat de huidige werkgever een zogenaamde ´harde´ intentieverklaring afgeeft. Met deze verklaring belooft de werkgever om na afloop van je contract je een vast dienstverband aan te bieden.

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Veel gekozen leenbedragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente