Home » Geld lenen » Specifiek doel » Ik ga trouwen hoe betaal ik mijn bruiloft

Ik ga trouwen hoe betaal ik mijn bruiloft

Het is de dag van je leven als je gaat trouwen, er is veel te regelen, maar ook veel te betalen. Ik ga trouwen hoe betaal ik mijn bruiloft is daarom een vraag die ik hier zal proberen te beantwoorden. Wat komt er allemaal kijken bij een trouwerij en waar moet je voor betalen. Een nog belangrijkere vraag is wellicht, kan ik het allemaal zelf of moet ik er een lening voor afsluiten. Laten we de zaken die spelen eens op een rij zetten. Maar waar kies je zelf voor? Super de luxe, heel simpel, of een beetje in het midden met een paar luxe zaken en verder wat meer bescheiden. Ook de datum en de dag waarop je gaat trouwen zijn van belang voor het totale kostenplaatje.

De Nederlandse Kredietmaatschappij

Persoonlijke lening
Doorlopend krediet
€5.000 tot €150.000
Binnen 2 uur een voorstel
De beste voorwaarden

Saldodipje minilening

€100 – €1800
Aflossen in 62 dagen
Geen BKR toetsing
Binnen 12/24 uur geld
Direct beschikbaar

Santander lenen

Santander

Persoonlijke lening
Aflossen: 48-120 maanden
Vertrouwd lenen
Vanaf €2.500
BKR toetsing: Ja

Ik ga trouwen hoe betaal ik mijn bruiloft

Ik ga trouwen hoe betaal ik mijn bruiloft

Eindelijk heb je dan besloten om te gaan trouwen met de liefde van je leven en van jou wordt verwacht dat je alles, of een gedeelte regelt en ook een deel van de rekening op je neemt. Welke kosten moet je precies maken voor een leuke bruiloft. Het is afhankelijk wat je wilt, wil je het groots aanpakken met veel bezoek en een groots feest, of houd je het bescheiden en heb je een feestje alleen met directe familie. Wat moet je betalen op het stadhuis en wat heb je allemaal te regelen aan papierwerk.

Wat kost een bruiloft?

Daar is veel onderzoek naar gedaan, maar een gemiddelde bruiloft kost rond de 10.000 euro. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat jouw bruiloft dat ook moet kosten, zoals gezegd is het een gemiddelde. De allereerste stappen voor je huwelijk betreft het in orde brengen van de papieren zodat de ambtenaar van de burgerlijke stand jullie ook in het echt kan verbinden, de volgende papieren heb je daar voor nodig.

Ondertrouw

Je moet minstens twee weken van te voren in ondertrouw gaan, dit betekent dat je naar de ambtenaar van de burgerlijke stand moet gaan, dit mag in jouw woonplaats zijn, maar mag ook in de woonplaats van je partner. Voor het aangaan van ondertrouw heb je minimaal de geboorteakte nodig van jezelf en van je partner. Voor het opvragen van je geboorteakte wordt meestal een vergoeding gevraagd, deze verschilt echter per gemeente.
Heb je geen geboorteakte dan moet je een zogeheten ´akte van bekendheid´ opvragen, ik zal daar nu verder niet op in gaan, maar je kunt hier meer over lezen op de website van de rijksoverheid – Akte van bekendheid.
Als je gaat trouwen moet je minimaal 2 getuigen hebben die 18 jaar of ouder zijn, je moet de namen hiervan doorgeven als je aangifte gaat doen. Je mag maximaal 4 getuigen opvoeren.

Trouwen in de gemeente

Veel Nederlandse gemeenten hebben de mogelijkheid om op bepaalde dagen gratis te kunnen trouwen, meestal is dit een doordeweekse dag en dan vaak op de maandag. Voor eventuele documenten moet je wel gewoon betalen.
Wil je niet op zo´n gratis dag trouwen dan kun je bij je eigen gemeente opvragen wat de kosten voor het afsluiten van je huwelijk zijn. De duurste dagen zijn in het weekend.

Trouwen in de kerk

Nadat je bent getrouwd voor de burgerlijke stand kun je er voor kiezen om ook in de kerk te trouwen. De kerk waar je dat wil doen zal beslissen of dit kan en wanneer dit kan. Of hier kosten aan zijn verbonden ligt aan het kerkgenootschap en is per gemeente verschillend.

Het vervoer

Vervoer kan ook een grote kostenpost worden, je moet beslissen hoe je naar het huwelijk toe gaat, gaat iedereen op eigen gelegenheid of worden er koetsjes of limousines ingehuurd om jullie en de gasten te vervoeren. De duurste oplossing is het huren van koetsjes, dit kan al snel rond de 1500 euro kosten. Gaat iedereen op eigen gelegenheid dan bespaar je dus een hoop geld wat je later dan weer extra aan je feest kunt uitgeven.

Receptie na het jawoord

Hier moet je de een keuze maken of je meteen nadat je huwelijk is voltrokken een receptie wil geven voor de aanwezige gasten en eventueel voor mensen die niet de huwelijksvoltrekking hebben bijgewoond maar je wel willen feliciteren. Veel gemeentehuizen hebben de mogelijkheid om in het stadhuis zelf een receptie te organiseren met een hapje en een drankje. Dit is meestal niet goedkoop dus je zou er ook voor kunnen kiezen om dit in een nabijgelegen horecagelegenheid te organiseren. Natuurlijk kost dit ook geld, maar je zou kunnen afspreken dat elke gast die je wil feliciteren recht heeft op 2 drankjes en wellicht een hapje. Wordt het dan later en gezelliger dan gepland dan kunnen de gasten de rest van de versnaperingen zelf betalen, zo houd je de kosten in de hand.

De bruiloft

Het vieren van de bruiloft is het duurste gedeelte van het trouwen. Als je een feest wil dan moet je ergens een zaaltje huren, muziek regelen en natuurlijk je gasten ook van eten en drinken voorzien. Aan de andere kant is het voor de bezoekers het uitgelezen moment om jullie te feliciteren en een cadeau te overhandigen. Op de trouwerij zelf is hier vaak wat minder tijd voor.

Geld lenen voor de bruiloft

Een totaalplaatje is moeilijk te schetsen omdat het van een hoop factoren afhankelijk. Reken er op dat een beetje bruiloft al snel 10.000 euro kost en dan doe je nog niet heel gek. Dan komt de vraag naar voren of je dit kunt betalen of er een lening voor moet afsluiten. Moet je geld lenen dan kun je kiezen uit een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Gebruikelijk is om voor een eenmalige grote uitgave een persoonlijke lening af te sluiten, in dit geval voor 10.000 euro. Je betaalt deze dan terug in 5 jaar. Het maandbedrag wat je moet betalen is dan niet zo hoog en de kosten worden uitgesmeerd over een langere periode.

Tot slot

Trouwen is één van de mooiste gebeurtenissen in je lenen en zo eigenlijk niet overschaduwd mogen worden door de vraag of je het kan betalen of dat je moet gaan lenen. Heb je zelf wat gespaard dan kun je er nog voor kiezen om de bruiloft wat soberder te doen zodat je alles uit eigen spaargeld kunt voldoen. Aan de andere kant wil je natuurlijk flink uitpakken en ook je gasten de gelegenheid geven om zich te amuseren en een fijne tijd te hebben.

´De gelukkigste mens is degene die het denkt te zijn. Wij denken het vandaag te zijn´.

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Veel gekozen leenbedragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente