Home » Geld lenen » Persoonlijke lening » Persoonlijke lening

Persoonlijke lening

VERTROUWD LENEN SINDS 2014

De persoonlijke lening wordt gebruikt voor het doen van grote uitgaven zoals het kopen van een auto, het financieren van een bruiloft, het maken van een grote reis, enzovoort.

Meerdere officiële aanbieders bieden je de mogelijkheid om een vrijblijvende offerte aan te vragen vanaf €2.500. Na goedkeuring wordt het bedrag binnen 24 uur in zijn geheel naar je overgemaakt. 100% online aanvragen en snel goedgekeurd.

Berekenen je persoonlijke lening

Minilening Calculator
Leenbedrag
Looptijd
Maandtermijn
Vaste rente
Totale prijs

Direct aanvragen

Santander lenen

Santander

Persoonlijke lening
€2.500 tot €50.000
Meer info over Santander

De Nederlandse Kredietmaatschappij

Persoonlijke lening
Doorlopend krediet

€5.000 tot €150.000
Meer info over DNK

Bekijk meer mogelijkheden

Informatie aanbieders

Informatie Santander

persoonlijke lening santander

Met de Santander persoonlijke lening heb je de mogelijkheid om bedragen te lenen tussen €2.500 en €50.000. Sinds 1992 heeft Santander al meer dan 2 miljoen leningen verstrekt, en het aanvraagproces is nu nog eenvoudiger met de mogelijkheid om online aan te vragen met een 24/7 bereikbaarheid.

Je ontvangt een vrijblijvende offerte per e-mail, zonder dat persoonlijk contact nodig is. Deze lening is geschikt voor diverse doeleinden, zoals het financieren van grote aankopen, het oversluiten van leningen en het bekostigen van een verbouwing.

Met meer dan 700 reviews op Trustpilot en een handige Santander app beschikbaar voor alle klanten, is het een betrouwbare optie. Bovendien kun je online berekenen hoeveel je kunt lenen en is er ook een optie voor een autolening. Het contract kan gemakkelijk online worden ondertekend met iDIN. Het is belangrijk op te merken dat Santander geen doorlopend krediet aanbiedt.

Informatie Nederlandse Kredietmaatschappij

persoonlijke lening de nederlandse kredietmaatschappij

De Nederlandse Kredietmaatschappij (DNK) biedt een uitgebreid scala aan leningen, waaronder persoonlijke leningen en doorlopende kredieten zoals de Flex en Zeker lening.

Met leenmogelijkheden variërend van €5.000 tot €150.000 kunnen klanten geld lenen tegen de laagste rente en beste voorwaarden. Het proces is volledig online en klanten ontvangen binnen 24 uur een offerte. Met een rente die begint bij 6,5%, onafhankelijk vergelijken en afsluiten van leningen.

Een opmerkelijk positief aspect is dat 99% van de klanten De Nederlandse Kredietmaatschappij een positieve review geeft op Trustpilot.

Het gehele proces is volledig digitaal, zonder tussenkomst van adviseurs, en aanvragen worden aangeboden bij gerenommeerde financiële instellingen zoals Defam, Qander, BNP Paribas, GreenLoans, Lender & Spender, en Lloyds Bank. Maar 1 keer je gegevens invullen en van 5 verschillende banken in 1 overzicht het voordeligste aanbod ontvangen.Bij De Nederlandse Kredietmaatschappij kun je zonder gedoe geld lenen.

Lineaire lening

Een lineaire lening is een type lening waarbij de lener gedurende de looptijd van de lening maandelijks een vast bedrag terugbetaalt dat bestaat uit een deel van de geleende hoofdsom plus rente. Met andere woorden, elke termijn omvat zowel rente als een gedeelte van de geleende hoofdsom.

Aan het begin van de lening zijn de rentekosten hoger, maar na verloop van tijd wordt een steeds groter deel van het terug te betalen bedrag toegewezen aan de aflossing van de hoofdsom, wat resulteert in een afnemend uitstaand saldo.

Voorbeeld lastendaling

Als voorbeeld om aan te tonen dat naarmate de aflossing van de lening vordert je lasten zullen dalen neem ik een bedrag van €10.000 met een looptijd van 5 jaar en een effectieve (JKP) rente van 4%. Hieronder zie je het resultaat

Rente en aflossing tijdens de looptijd

MaandBetalingBetaalde
rente
AflossingRest
schuld
1€199,40€32,74€166,67€9.833,33
12€193,40€26,74€166,67€8.000
24€186,85€20,19€166,67€6.000
36€180,31€13,64€166,67€4.000
48€173,76€7,09€166,67€2.000
60€167,21€0,55€166,67€0,00

Laagste rente persoonlijke lening

De laagste rente voor een persoonlijke lening in Nederland is 6,5%. Gevonden bij de Nederlandse Kredietmaatschappij. Als je een lening aanvraagt, betaal je een rente die afhankelijk is van de volgende factoren: Je kredietwaardigheid is een belangrijke factor bij het bepalen van de rente, omdat een hogere kredietwaardigheid meestal een lagere rente betekent. Je kredietwaardigheid wordt bepaald door inkomsten, schulden, vermogen en krediethistorie.

persoonlijke lening

Je weet waar je aan toe bent

Het grootste voordeel van de persoonlijke lening is dat je vooraf precies weet waar je aan toe bent. Want je spreekt met de geldverstrekker af welk bedrag je gaat lenen, tegen welke rente en wat de looptijd is. Stel dat je 10.000 euro leent, dan kun je afspreken om dit bedrag in 36 gelijke termijnen af te lossen bijvoorbeeld.

Dan weet je dat je 277,78 euro per maand gaat aflossen, 3 jaar lang. Naast het bedrag dat je aflost betaal je uiteraard wel een rente. Ook de hoogte van deze rente spreek je vooraf af. Daarom kom je niet tijdens het aflossen voor vervelende verrassingen te staan.

De lening in cijfers

EigenschapBedrag
Percentage
Minimum lenen€2.500
Maximum lenen€100.000
Laagste rente6,5%
Hoogste rente12,10%
Kortste looptijd12 maanden
Langste looptijd120 maanden
DoelElk
BKR toetsJa
persoonlijke lening eenmalige uitgave

Persoonlijke lening voor verschillende doeleinden

Autolening

De persoonlijke lening is bijzonder geschikt wanneer je een andere auto gaat kopen. Om het eender of het nu een nieuwe- of een tweedehands auto betreft. Wanneer je op zoek bent naar financiering voor een bolide kun je het beste gebruik maken van een persoonlijke lening met een looptijd van 5 jaar voor een hagelnieuwe auto en een eventuele kortere periode van aflossen voor een gebruikte auto. Hieronder kun je in een overzicht zien wat je gaat betalen wanneer je een auto van €15.000 gaat kopen.

Kosten €15.000 lenen voor een auto

Autolening
€15.000
Overzicht
Looptijd5 jaar
Maandtermijn€156,00
Rente4,7%
Rentekosten€1.820
Totaal aflossen€16.820

Persoonlijke lening aftrekbaar van de belasting?

DoelBelasting
voordeel?
AutoNee
BootNee
Camper/CaravanNee
MotorNee
Woningverbetering, verbouwingJa
2e woning, recreatiewoningNee
(Bijkomende) kosten woningJa
Aanleg tuinJa
VerduurzamingJa
Extra financiële ruimteNee
StudieNee

Voorbeelden aftrekbaarheid

Een persoonlijke lening is in sommige gevallen niet aftrekbaar van de belasting. Stel dat je een nieuwe auto koopt, dan kun je het bedrag niet aftrekken. Gebruik je het geld echter voor een verbouwing van je woning, dan kun je de rente van de persoonlijke lening wel aftrekken bij je jaaropgave.

Let op, immers het gaat uiteraard alleen om de rente die aftrekbaar is. Bijvoorbeeld als we het hebben over een verbouwing, dan kun je denken aan een nieuwe badkamer, keuken, uitbouw of dakkapel bijvoorbeeld. Het gaat dan vaak om grote bedragen waarbij je aardig wat rente moet betalen. Bovendien kan een persoonlijke lening ook erg interessant zijn als je wilt investeren in je woning.

De belastingdienst heeft een aantal voorwaarden voor aftrekbaarheid

Voorwaarden renteaftrek

De belastingdienst heeft een aantal voorwaarden opgesteld. Deze moet je in acht nemen om ten volle gebruik te maken van de mogelijkheden om de rente die je betaalt over een financiering voor een verbouwing eigen woning te realiseren. Deze voorwaarden zijn:

  • Je mag bij financiering alleen de reeds betaalde rente aftrekken, dus niet de geleende som.
  • Je dient elk jaar een bepaalt bedrag af te lossen. Met andere woorden, het mag hier niet om een aflossingsvrije lening gaan.
  • Je mag alleen de eerste 6 maanden van de financiering de rentekosten en financieringskosten aftrekken. Echter duurt de verbouwing langer? Dan kan dit verlengd worden.
  • Bewaar alle facturen goed, want je moet later aantonen dat je het geld inderdaad gebruikt hebt voor de verbouwing.
  • Toegestaan voor aftrek is: Onderhoud tuin – ramen, deuren, kozijnen – vloeren (echter geen laminaat) – schilderwerk – zonneschermen buitenkant – badkamer – keuken – asbestverwijdering – zonnepanelen – energiebesparende maatregelen.

Kosten €25.000 lenen voor verbouwing huis

Verbouwing
€25.000
Overzicht
Looptijd10 jaar
Maandtermijn€258,00
Rente4,5%
Rentekosten€5.961
Totaal aflossen€30.961

Inkomenstoetsing en controle bij het BKR

Voordat het geld op je rekening staat zal de geldverstrekker wel bekijken of jij de persoonlijke lening kunt aflossen. De geldverstrekker zal onder andere kijken naar je inkomen.

Verdien je genoeg om het aflossingsbedrag te betalen? Daarnaast kan de geldverstrekker ook kijken naar je uitgaven en wordt er gekeken of er een BKR registratie (achterstand) bekend is.

Als dat laatste het geval is wordt het lastiger om een persoonlijke lening te krijgen. Echter niet onmogelijk, want er zijn verschillende typen BKR registraties. De geldverstrekker schat de risico’s in en zal vervolgens bepalen of je een persoonlijke lening mag afsluiten.

Bestaande schulden samenbundelen tot 1 lening kan voordelig zijn

Oversluiten lopende schulden

Een persoonlijke lening is uitermate geschikt voor het bundelen van uiteenlopende schulden naar slechts 1 langlopende verplichting. Niet alleen je creditcard, maar ook andere lopende leningen, restschuld, studieschuld, kopen op afbetaling, openstaande rekeningen en belastingschuld. Voeg deze samen tot 1 nieuwe lening en je krijgt waarschijnlijk een lagere rente dan wat je op dit moment betaald.

Eerder aflossen kost geld

Een groot nadeel van de persoonlijke lening is dat het geld kost om voortijdig af te lossen. Stel dat je nog een schuld open hebt staan van 1.500 euro welke je in één klap wilt aflossen omdat je een meevaller hebt gekregen, dan betaal je een boeterente. Voordat je een persoonlijke lening afsluit is het verstandig om na te gaan hoe hoog deze boeterente is. Zo kom je later niet voor vervelende verrassingen te staan.

Een persoonlijke lening kan gedurende de looptijd niet veranderd worden

Weinig flexibiliteit

Nog een nadeel is het feit dat de persoonlijke leningen niet flexibel zijn. Stel dat je verbouwing net iets duurder is uitgevallen dan kun je de lening niet ophogen. In dat geval moet je een volledig nieuwe lening afsluiten. Erg onhandig natuurlijk! Wil je wel extra kunnen opnemen tot aan een afgesproken limiet, dan is het doorlopend krediet wellicht interessant voor je. Het doorlopend krediet is namelijk wel heel flexibel. Je kunt zelf bepalen wanneer en hoeveel geld je opneemt, tot het afgesproken maximum.

Video over de persoonlijke lening

Je bent gescheiden

Ben je gescheiden en ontvang je alimentatie? Het heeft geen invloed op het maximale bedrag wat je kunt lenen, de door jou ontvangen alimentatie wordt niet gezien als regulier inkomen. Betaal je alimentatie? Dit is van invloed op je maximale leenbedrag, het vermindert immers je inkomen.

Je bent student

Als je studeert en geen regelmatig inkomen hebt dan kun je geen persoonlijke lening aanvragen. Het is om het even of je studiefinanciering ontvangt of niet. Heb je daarentegen een regelmatig (vast) inkomen dan wordt dit hetzelfde berekent als elk ander inkomen of salaris.

Inwonend kun je vanaf 29 jaar een lening aanvragen

Je woont bij je ouder(s)

Woon je nog bij paps en mams? Dan kun je een lening aanvragen wanneer je ouder bent dan 29 jaar én over een vast inkomen beschikt. Ben je jonger dan 27 jaar en inwonend dan kan dit helaas niet.

Getrouwd of samenwonend

Wanneer je bent getrouwd of samenwonend én op hetzelfde adres woont dan worden de inkomens van beide partners meegenomen ter beoordeling van de hoogte van de persoonlijke lening. Waarschijnlijk ga je ook nog eens een lagere rente betalen, omdat het risico voor de kredietverstrekker lager wordt.

Wat is een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is geld dat je kunt lenen van een bank of een kredietverstrekker om voor bijna alles te gebruiken, zoals een nieuwe computer, vakantie of het aflossen van andere schulden.

Hoe werkt het terugbetalen van een persoonlijke lening?

Je betaalt een persoonlijke lening terug in vaste maandelijkse bedragen gedurende een afgesproken periode, variërend van 12 maanden tot 120 maanden.

Kan ik extra geld toevoegen aan mijn persoonlijke lening nadat deze is goedgekeurd en uitbetaald?

Over het algemeen kun je geen extra geld toevoegen aan een persoonlijke lening nadat deze is goedgekeurd en uitbetaald. Heb je hier wel behoefte aan, dan kun je beter kiezen voor een doorlopend krediet.

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Veel gekozen leenbedragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente