fbpx

Geld lenen doe het verstandig

Geld lenen doe het verstandig

Geld lenen wordt door veel mensen vaak op een te gemakkelijke manier gedaan, zonder te letten op de voorwaarden of op de te betalen rente. Maar je wil niet alléén maar een lage rente, je wil er ook voor zorgen dat de maandelijks te betalen bedragen te behappen zijn.

Geld lenen

Eerst dien je te kiezen wat voor een lening je wil, er zijn er verschillende, bijvoorbeeld een doorlopend krediet, een persoonlijke lening, een overbruggingskrediet en natuurlijk de vertrouwde hypotheek. Daar gaan we nu niet verder op in, maar zal later in een apart bericht uitgelicht worden.

Doorlopend krediet

Geld lenen met een doorlopend krediet betekent eigenlijk dat je de leensom niet op je rekening gestort krijgt, maar dat het afgesproken bedrag voor je beschikbaar wordt gesteld. Je neemt het dan pas op wanneer je het nodig hebt. Veel mensen gebruiken deze manier van lenen om wat extra financiële armslag te hebben.
Over het algemeen begint het pas geld te kosten op het moment dat je daadwerkelijk geld gaat opnemen. Deze vorm van geld lenen is wel duurder qua rente dan bijvoorbeeld een persoonlijke lening. Een ander nadeel is dat het geleende bedrag constant tot je beschikking blijft staan, je kunt dus het gedeelte wat je hebt afgelost gewoon weer opnemen. Op deze manier komt er, als je niet oppast nooit een einde aan dit krediet.

Persoonlijke lening

Bij deze leenvorm spreek je met de instantie waar je het geld leent af hoeveel je precies wilt lenen, in hoeveel termijn je dit terug gaat betalen en natuurlijk ook hoeveel rente je gaat betalen over het geleende bedrag. Nadeel is dat je je strikt aan het terugbetaal bedrag moet houden, dit is dus in tegenstelling met het doorlopend krediet anders geregeld. De bedragen die je afbetaalt zijn ook niet meer beschikbaar voor opnamen. Voordeel hiervan is wel dat er een einddatum staat, na deze datum ben je van de lening af en is het klaar.

Overbruggingskrediet

Typisch een vorm van geld lenen om je voor een bepaalde tijd van wat (extra) geld te voorzien. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe huis gekocht maar is het oude huis nog niet verkocht, dan kan de bank een overbruggingskrediet geven tot de tijd waarop je oude huis verkocht is. Met het uitbreken van de crisis is deze vorm van geld lenen aan banden gelegd, omdat niet zeker meer is dat je je oude huis binnen een redelijke termijn gaat verkopen. Dat was voor de crisis natuurlijk wel anders.

Tip: Lees meer over geld lenen op de website van de overheid en het AFM