Home » Financieel nieuws » Reviews » Ferratum review

Ferratum review

Wie is Ferratum?

Per 1 mei 2021 is Ferratum gestopt met het aanbieden van een minilening. Klanten worden nu doorverwezen naar Saldodipje.

Ferratum is een van oorsprong Fins bedrijf, gevestigd in Helsinki. Opgericht in 2005 is het bedrijf nu actief in 23 landen, waaronder Nederland. Het bedrijf is gespecialiseerd in het verstrekken van leningen aan zowel particulieren als aan bedrijven. In Nederland is het vooral bekend vanwege de ´minilening´. Ondanks dat het bedrijf opereert met een (Europese) vergunning is het al jaren omstreden, vooral bij de overheid.

Wat kun je met Ferratum?

Bij Ferratum kun je terecht als je even in de problemen zit met je geld, dat is zeker mogelijk in deze tijden. Als je geld tekort komt, dan kan dat natuurlijk voor paniek zorgen. Want misschien zijn er rekeningen die je echt moet betalen. Wanneer je die niet betaald kan dit wellicht verstrekkende gevolgen hebben voor je leven en ook je primaire levensbehoeften. Om die reden kan Ferratum een uitkomst zijn.

Direct aanvragen?

Minilening
Snel op je rekening
Van €100 tot €1800
Snel & betrouwbaar
Ruime goedkeuring

Snel pinnen

Bekijk alle mogelijkhedenFerratum reviews
Ferratum reviews

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk wil je dat voorkomen, maar misschien heb je geen vrienden of familie die je wat geld willen lenen. In die situaties is het dan aan te raden om even geld te lenen. Natuurlijk moet je altijd oppassen met leningen, want je kunt in de problemen komen maar natuurlijk bestaat er ook zoiets als verantwoord lenen.

Rente en JKP bij Ferratum

Minilening:€500€1500
Rente11,92%11,66%
Looptijd30 dagen62 dagen
Totaal€504,65€1520,77

Ferratum = minilening

Bij Ferratum is het mogelijk om een minilening af te sluiten. Je kunt dan gewoon een klein bedrag lenen en daar even je vaste lasten mee betalen, totdat je weer reguliere inkomsten hebt waar je van kunt profiteren. In dit artikel gaan we eens na wat Ferratum zoal te bieden heeft en wat de voorwaarden zijn.

Simpelheid staat centraal

Het leven is al complex genoeg, dus bij dit bedrijf proberen ze alles zo simpel mogelijk te houden dus ook het afsluiten van een lening. Dat maakt dit bedrijf uniek, want normaliter is het niet zo makkelijk om even een lening af te sluiten. Bij dit bedrijf is dat gelukkig wel het geval, want het doel is dat daar alles zo simpel mogelijk wordt gehouden. Geld lenen zonder gedoe is bij Ferratum regel.

Te lenen bedrag met looptijden

BedragLooptijdTermijnen
€ 10030 dagen1
€ 20030 dagen1
€ 30030 dagen1
€ 40030 dagen1
€ 50030 dagen1
€ 60045 dagen1
€ 70045 dagen1
€ 80045 dagen1
€ 100045 dagen1
€ 1100124 dagen4
€ 1200124 dagen4
€ 1300124 dagen4
€ 1400124 dagen4
€ 2500124 dagen4

Wat houdt dat in?

Maar wat houdt dit concreet in, vraag je je ongetwijfeld af. Allereerst betekent dit dat je niet bang hoeft te zijn voor lastige contracten. Het nadeel van dergelijke contracten is namelijk dat er vaak de zogenaamde kleine lettertjes in staan. En het probleem is dat mensen die snel geld moet lenen vaak in paniek zijn. Dat betekent dan ook dat zij dat niet allemaal tot zich nemen en het snel ondertekenen. Dat kan dan als tragisch gevolg hebben dat ze niet weten wat ze exact ondertekend hebben.

Bij Ferratum is dat anders

Bij Ferratum is dat gelukkig niet het geval, daar heb je geen vervelende contracten of lange procedures die moeten worden afgewerkt. Dat is een positief voordeel in vergelijking met andere soorten leningen. Veel mensen vragen zich af waarom het bij dit bedrijf dat lening verstrekt wel mogelijk is en bij anderen niet.

Eenvoudig te verklaren

In principe is dat vrij eenvoudig te verklaren. Ze verstrekken namelijk enkel kleine leningen die vooral bedoeld zijn om mensen te voorzien in echte noodsituaties. Het is dus niet bedoeld voor het aanschaffen van een huis, of voor het aanschaffen van een auto of een verbouwing of iets dergelijks. Het is vooral gericht op mensen die even snel geld nodig hebben, omdat ze anders problemen krijgen om zich te voorzien van de primaire levensbehoeften die mensen nodig hebben.

Voorwaarden Ferratum lening

 1. Je hebt een regelmatig inkomen
 2. Je hebt een Nederlandse bankrekening
 3. Je beschikt over een mobiele telefoon
 4. Er loopt geen andere minilening
 5. Je bent in staat het geleende af te lossen

Zeer snel geld lenen

Een andere kracht van dit bedrijf is dat ze aanvragers in rap tempo van een kleine lening kunnen voorzien (binnen 24 uur). Ook dat is natuurlijk tamelijk bijzonder, want in de meeste gevallen is dat heel veel gedoe. Wil je bijvoorbeeld een lening bij een bank of iets dergelijks afsluiten, dan moet je eerst door een heel lang proces met allerlei lastige stappen die moeten worden ondernomen. Niet echt snel geld lenen binnen 10 minuten.

Geld lenen zonder papierwerk

Ook moet je in die gevallen vaak veel documentatie inleveren, gesprekken voeren en ga zo maar verder. Allemaal hartstikke vervelend, zeker als je in de stress zit want je leeft dan voortdurend in angst of je de lening nu wel kan krijgen of niet. Dat is bij Ferratum gelukkig niet het geval, want dit kan met spoed afgehandeld worden.

Een minilening wordt ook wel flitskrediet, voorschotje of minikrediet genoemd.

Binnen 24 uur geld

Maar hoe snel, wil je dan concreet weten waarschijnlijk, want je bent hier immers voor concrete informatie. In principe kan het online aangevraagd worden en bij een akkoord heb je het geld binnen 24 uur op je rekening staan. Maar er zijn wel limieten, want het gaat dus enkel om een kleine lening zoals al even is uitgelegd. Maar direct geld op je rekening blijft in dit geval mogelijk.

Snel lenen met minilening of pluslening

Dat is dan ook de reden waarom het zo snel geleverd kan worden. De voorwaarden zijn als volgt: het minimum wat je kunt lenen is €100. Dit is ook waarom ze het een minilening noemen. En het maximale wat je in principe kunt lenen is €1500, maar hier zijn ook enkele uitzonderingen op.

Heb je bijvoorbeeld meer geld nodig, dan kun je een aanspraak doen op een zogenaamde pluslening. Dat betekent dat je een maximum bedrag van maximaal €1500 kunt lenen. Dit is voor mensen die met €1000 net iets te kort komen. Ook dit geld kan overigens zeer snel geleverd worden, dus daar hoef je niet bang voor te zijn als je even in de geldproblemen zit.

Minilening is het lenen van een klein bedrag vanaf €100 tot maximaal €1000.
Bedragen van €100 tot en met €500 dienen in 1 keer te worden afgelost binnen 30 dagen.
Bedragen van €600 tot en met €1000 dienen in 1 keer te worden afgelost binnen 45 dagen.

Pluslening is het lenen van een groter bedrag vanaf €1100 tot maximaal €1800.
Al deze bedragen mogen in meerdere termijnen worden afgelost, maar altijd binnen 62 dagen.

Persoonlijke of betaalde garantsteller

Natuurlijk zijn er wel enige eisen waar je aan moet voldoen om geld te kunnen lenen bij dit bedrijf. Je begrijpt namelijk maar al te goed dat ze iemand willen hebben die garant voor jou staat. Voor het bedrijf is het namelijk niet de bedoeling dat ze het geld niet terugkrijgen, of dat ze er heel lang achteraan moeten zitten voordat ze het misschien terugkrijgen.

Om die reden moet je een persoonlijke garantsteller hebben die de lening en rente kan gaan terugbetalen wanneer je daar zelf niet meer toe in staat bent vanwege je financiële problemen. Deze moet verschillende zaken aanleveren voordat kan besloten worden dat er een lening wordt afgesloten. Daarbij kun je dan denken aan een geldig identiteitsbewijs, bankafschrift, getekende overeenkomst en een loonstrook. Er kan echter ook voor een betaalde (simpele) garantsteller worden gekozen. Die kun je tegelijk bij het aanvragen van een minilening afsluiten.

Op die manier zijn ze er zeker van dat ze het geld weer terug kunnen krijgen en dat is natuurlijk belangrijk voor het bedrijf om te blijven bestaan.

Garantstelling

Voor de kosteloze versie van de garantstelling dien je het volgende aan te leveren:
Van de garantsteller:

 1. Legitimatie.
 2. Recent bankafschrift.
 3. Loonstrook.
 4. Is de garantsteller getrouwd, dan dient ook de partner mee te tekenen.
 5. Ten minste 25 jaar oud.
 6. Woonachtig in Europa.

Alle gegevens kunnen per e-mail (klantenservice@saldodipje.nl) worden verzonden. Kun je een bekende of familielid vragen om persoonlijk voor je garant te staan? Je betaalt dan bij het aanvragen van een snelle minilening uitsluitend de rente.

Geen garantstelling

Als je niet kiest voor een garantsteller, dan betaal je na ontvangst van je minilening een verhoging om de kosten te dekken. Deze verhoging is afhankelijk van het aangevraagde bedrag.

Lening afsluiten

Maar hoe zit het nu praktisch in elkaar voor jouzelf om een lening af te sluiten? Dan moet je de volgende stappen doorlopen die we hieronder even kort zullen beschrijven.

Leentermijn kiezen

Allereerst is het van belang om een leentermijn te kiezen. Je hebt de mogelijkheid tussen enkele dagen, maar ook een veel langere periode. Natuurlijk geldt het volgende principe: hoe langer je het geld wil lenen, hoe meer rente je zal moeten betalen op de lange termijn. Dus het is verstandig om dat goed af te stemmen. De mogelijkheden zijn 30-, 45- of 62 dagen.

Gelukkig is dit bedrijf erg transparant en kun je precies zien hoeveel geld je aan rente moet betalen bij elk specifiek termijn. Zo weet je precies waar je aan toe bent en weet je zeker dat je niet voor vervelende verrassingen kom te staan. Wel zo handig uiteraard, want in moeilijke tijden wil je niet ook nog eens extra onverwachtse dingen meemaken uiteraard. Dat is wel het laatste waar je zin in hebt.

Voordelen Ferratum

Voordelen minilening
Snel geld op je rekeningVrij te besteden
Ruime goedkeuringOok lenen met schulden
Simpele aanvraagGeen persoonlijk contact
Snelle goedkeuringPer iDeal terug betalen
Geen lastige vragenSnelle aflossing
Geen papierwerkAfhandeling per email
Ook aanvragen in het weekend

Geldige documenten

Daarnaast moet je een geldig document uploaden waar je gegevens op staan. De reden hiervoor is dat het wel zeker moet zijn dat jij degene bent die het geld leent. Dit is dus ook mede voor je eigen veiligheid. Want stel dat iemand onder jouw valse naam geld gaat aanvragen. Jij zit dan vast aan die lening, terwijl je helemaal niks daarvan hebt gezien.

Dat is de reden dat er een verificatie moet komen dat jij echt de persoon bent die de lening wil aanvragen. Dit is goed voor het bedrijf, maar ook voor jezelf. We snappen dat dit best eng kan zijn in dit privacy-tijdperk, maar als je het niet vertrouwt kun je natuurlijk de recensies op internet lezen en vervolgens zelf je conclusie trekken of je het gaat doen ja of nee.

Gegevens invullen

Naast het aanleveren van het geldige document moet je verder belangrijke gegevens invullen. Daarmee kun je denken aan de belangwekkende gegevens die noodzakelijk zijn om de lening goed af te sluiten.

Rekening verifiëren

Vervolgens wordt er nog een extra veiligheidsmiddel gebruikt om er helemaal zeker van te zijn dat er geen heftige fraude wordt gepleegd. Daarom moet jouw rekening nog geverifieerd worden. Hoe dat precies in zijn werk gaat is tamelijk eenvoudig. Je maakt 1 cent over naar de bankrekening van Ferratum en vervolgens moet je dat bedrag ergens aangeven. Op die manier kan er vastgesteld worden dat die rekening echt van jou is en het zo eerlijk en betrouwbaar is. Nadat dit allemaal is gebeurd kan officieel de aanvraag worden afgerond en goedgekeurd.

Aanvraag indienen

Dit stappenproces klinkt allemaal tamelijk ingewikkeld, maar in principe kan dit allemaal binnen een dag worden ingediend. Vervolgens kan het geld ook al binnen 12 uur op je rekening staan, dus je hoeft niet bang te zijn dat je nog meer te maken krijgt met vervelende achterstallige betalingen uit het verleden.

Stappenplan aanvragen minilening

Benodigde tijd: 5 minuten
1. Kies gewenste bedrag
€100 - €1800
2. Kies de looptijd. Maximaal 62 dagen
3. Upload je legitimatiebewijs
Paspoort/rijbewijs/IDkaart
4. Kies je garantsteller
Gratis of betaald
5. Verifieer je bankrekening
Verstuur 1 cent met iDeal
6. Verstuur je aanvraag
7. Bij akkoord binnen 24 uur geld op je rekening
Snel geld lenen met ruime goedkeuring

Ferratum reviews

In dit artikel is een review gegeven van hoe een klein bedrag lenen bij dit bedrijf werkt. Eerst is er wat informatie over de hoofddiensten beschreven en het unieke verkooppunt van het bedrijf. Vervolgens hebben we behandeld hoe gemakkelijk het is om een lening aan te vragen.

Puur bedoeld voor nood

Let wel: het zijn dus kleine leningen die puur zijn bedoeld voor nood. Het is nooit aan te raden om leningen af te sluiten voor luxe voorzieningen, want dan kun je in de financiële problemen komen, puur omdat je een consumptiedrift heb die nergens op gestoeld is. Lenen kan dus wel, maar probeer het altijd zo veilig mogelijk te houden.

Je leent zonder bkr toetsing

Ook dient opgemerkt te worden dat je gaat lenen zonder bkr toetsing. Deze bkr toetsing is in het leven geroepen om consumenten te beschermen tegen het lenen van teveel geld. In sommige gevallen kan het gunstig lijken om deze toetsing achterwege te laten, maar dat zal niet altijd zo zijn.

De spelregels

 1. Kies gewenste bedrag vanaf €100
 2. Selecteer looptijd
 3. Upload je legitimatiebewijs
 4. Kies eventueel een garantsteller
 5. Verifieer je bankrekening met iDeal
 6. Verstuur je aanvraag online
 7. Wacht op de vrijblijvende offerte
 8. Bij akkoord binnen 12-24 uur geld

Antwoord op vragen

Waar kan ik een Ferratum lening aanvragen?

Je kunt een Ferratum lening gaan aanvragen als je weet wat je wil. Een minilening tot €1000, of een pluslening tot €1500.

Hoeveel kan ik de eerste keer lenen?

Doe je een eerste aanvraag bij Ferratum? Dan kun je maximaal 600 euro lenen. Er wordt beoordeeld of je dit bedrag op tijd kunt kunt aflossen. Zo niet dan kan dit een lager bedrag zijn.

Wanneer heb ik mijn lening binnen?

Is je goedkeuring van een minilening of pluslening op een werkdag (maandag t/m vrijdag), dan kun je een betaling verwachten tussen de 12- en 24 uur. In het weekend wordt niet uitbetaald.

Wanneer kan ik een nieuwe minilening aanvragen?

Zodra je eerdere minilening of pluslening is afgelost kun je een nieuwe lening aanvragen. Je kunt geen nieuwe minilening aanvragen als er nog een eerdere lening loopt.

Over Ferratum

Naast een handige live chatfunctie op de website van Ferratum, kun je ook per e-mail met ze in contact treden. Kijk hiervoor op de contactpagina van Ferratum.

Inloggen bij Ferratum

Het inloggen op de website bij Ferratum gaat simpel. Wanneer je op de homepage bij Ferratum bent volg je de volgende stappen.

1. Ga naar de homepage

Wanneer je op de hoofdpagina van Ferratum bent klik je op de button ´inloggen´. Zie onderstaande afbeelding.

inloggen stap 1
Begin hier

2. Vraag een pincode aan

Heb je nog geen pincode om in te loggen bij Ferratum? Dan kun je deze nu aanvragen en ontvangen op je mobiele telefoon. Je vult je mobiele telefoonnummer in en je geboortedatum. Word je door het systeem herkent als klant, dan ontvang je een pincode binnen enkele minuten. Je kunt pas een pincode ontvangen als je een lening uitbetaald hebt gekregen. Dus niet eerder.

pincode aanvragen bij ferratum
Vraag je pincode aan

3. Log nu in op de pagina

Je kunt met de pincode die je zojuist ontvangen hebt inloggen op je eigen account om aldaar je financiële zaken te regelen. Je kunt er een nieuwe minilening aanvragen, maar ook een lopende minilening aflossen. Je vindt het allemaal op deze pagina.

Heb je een nieuw telefoonnummer?

Wanneer je een nieuw telefoonnummer hebt die nog niet bekend is bij Ferratum, dan kun je dit op eenvoudige wijze aanpassen. Je ziet op de inlogpagina een button staan waar op staat ´nieuw telefoonnummer´. Klik op deze button en je komt vervolgens op een pagina waar je ten eerste je oude telefoonnummer invult en ten tweede je nieuwe nummer. Ook nu krijg je weer een sms bericht dat je gegevens zijn gewijzigd. Nu kun je weer op de gebruikelijke manier inloggen.

Het lukt niet

Krijg je het niet voor elkaar om online je nieuwe nummer te registreren? Geen enkel probleem. Neem contact op met de vriendelijke klantenservice en zij zullen je verder helpen. Je kunt je vraag stellen met de handige chatfunctie (tijdens openingstijden). Je kunt ook het contactformulier invullen. Is Ferratum open? Dan krijg je vanzelf de chatfunctie in beeld.

chatfunctie ferratum
De chatfunctie van Ferratum

Is er storing bij Ferratum?

In uitzonderlijke gevallen gaat er wel eens iets mis op de website van Ferratum. Gelukkig kun je dit nakijken op de Ferratum en Saldodipje storingspagina alhier.


Andere reviews

Ik heb meerdere reviews geschreven over bedrijven die kredieten verstrekken. Wil je meer weten over een bepaalt bedrijf? Lees dan mijn ervaringen over:

Saldodipje, een andere aanbieder van een minilening en een goed alternatief voor Ferratum.

Geldshop, welke gespecialiseerd is in het verstrekken van doorlopend krediet en persoonlijke lening.

Frisa financieringen, bekend van radio en tv, is dit een bekende speler op de Nederlandse markt.

Freo, een dochteronderneming van de Rabobank. Met concurrerende rentetarieven zetten zij zichzelf goed in de markt.

Ook aan ondernemers en ZZP´ers wordt gedacht. Een zakelijke lening bij Capitalbox heeft vele voordelen. Je kunt er terecht vanaf 2.000 euro.

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Veel gekozen leenbedragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente