onderhandse lening

Wat is een onderhandse lening?

Betekenis onderhandse lening Een onderhandse lening is het lenen van een geldbedrag. Niet via een bank of bedrijf, maar via een ander persoon. Je leent geld van familie, vrienden of bekenden zonder dat er hiervoor een kredietwaardigheidscontrole hoeft te worden gedaan. Er wordt in een overeenkomst (mondeling of schriftelijk) een …

Lees meerWat is een onderhandse lening?

storing ferratum en saldodipje

Ferratum en Saldodipje storing

Update 27-04-2021: Geen storingen bekend – Lees onder nieuws over Ferratum Update 27-04-2021. Per 1 mei 2021 houdt Ferratum op te bestaan voor wat betreft de Nederlandse markt. Klanten worden nu doorverwezen naar Saldodipje. Update 05-10-2020. Meerdere klanten melden dat zij niet kunnen inloggen en ook geen pincode toegestuurd krijgen. …

Lees meerFerratum en Saldodipje storing

Creditcard vergelijken

Waarschijnlijk heb jij ook een creditcard, of ben je op zoek naar een betrouwbare kaart. Een creditcard is een wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel. Je kunt er onder andere mee betalen in restaurants, hotels en bij autoverhuurders. Ook kun je met je creditcard betalen bij webwinkels. De aankopen die je met de …

Lees meerCreditcard vergelijken

indexfondsen populair

De populariteit van indexfondsen (tips en video)

De populariteit van indexfondsen
De populariteit van indexfondsen

Het beleggen in indexfondsen wordt steeds populairder. Steeds meer beleggers beleggen in een indexfonds of tracker (‘to track’ betekent ‘volgen’). Dat is precies wat een indexfonds doet. Het is een fonds dat wereldwijde indexen of de Nederlandse AEX volgt. Het hoeft niet per se een aandelenindex te zijn. Het kan ook een index zijn die betrekking heeft op bijvoorbeeld obligaties, grondstoffen of vastgoed.  Om het extra ingewikkeld te maken zijn er voor het indexbeleggen maar liefst 3 benamingen verzonnen. De meest logische benaming naar mijn idee is ´indexfonds´, dit geeft goed weer waar het over gaat. Maar je herkent deze beleggingsvorm ook als Tracker, maar ook als ETF. ETF betekent ´Exchange Traded Fund´ en geeft aan dat dit fonds net zo gemakkelijk te verhandelen is als een aandeel.

Lees meerDe populariteit van indexfondsen (tips en video)

rechtsbijstand en toevoeging

Kom jij in aanmerking voor gratis rechtsbijstand?

Kom jij in aanmerking voor gratis rechtsbijstand
Kom jij in aanmerking voor gratis rechtsbijstand?

Heb je een conflict met bijvoorbeeld een uitkerende instantie? Wil je voorkomen dat je uitkering wordt stopgezet. Dan is het raadzaam om een advocaat te raadplegen. Rechtsbijstand door een advocaat is echter niet goedkoop. Ook als je een smalle beurs hebt kun je de hulp inroepen van een advocaat. Je kunt een deel van de kosten van een advocaat vergoed krijgen. Je hebt hoogstwaarschijnlijk recht op gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit wordt geregeld in de Wet op de rechtsbijstand. In deze wet is geregeld dat deze kan worden aangewend voor verschillende conflicten, zoals problemen met uitkering, verdachte van een strafbaar feit, onenigheid met je werkgever, afgewezen claim op je verzekeringsmaatschappij, schade aan goederen/huis, onterechte vorderingen.

Lees meerKom jij in aanmerking voor gratis rechtsbijstand?

kinderen en zakgeld

Zakgeld leert kinderen met geld omgaan

Zakgeld leert kinderen met geld omgaan
Zakgeld leert kinderen met geld omgaan

Kinderen moeten leren omgaan met geld en natuurlijk het liefst zo vroeg mogelijk. Wie als kind niet heeft geleerd om te gaan met geld loopt later een grotere kans om geldproblemen te krijgen. Volwassenen zonder een goede financiële opvoeding sparen minder en kopen vaker spullen waar ze eigenlijk geen geld hebben, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Jong geleerd is oud gedaan luidt het spreekwoord en dat geldt zeker ook in dit geval. Volgens het Nibud krijgt 69% van de kinderen tussen de 5- en 11 jaar zakgeld. het is natuurlijk aan de ouders zelf om te bepalen hoeveel dat dan wordt. Over het algemeen wordt de bescheiden toelage gebruikt voor het kopen van luxe dingetjes, maar dit kan ook een abonnement zijn op Netflix of Spotify.

Lees meerZakgeld leert kinderen met geld omgaan

los je schulden slim af

Los je schulden slim af met deze tips

Los je schulden slim af met deze tips
Los je schulden slim af met deze tips

Je staat bijna elke maand rood op je betaalrekening bij de bank. Ook heb je deze maand een nieuwe laptop gekocht met je creditcard. Er dreigen betalingsachterstanden te ontstaan. Hoe kun je voorkomen dat je in de problemen komt? Je moet op een slimme manier zien af te komen van je schulden. Je kunt beginnen met je schulden af te lossen als je geld overhoudt. Het is daarom nodig om te bezuinigen. Zijn er bijvoorbeeld geen abonnementen die opgezegd kunnen worden? Kunnen er minder boodschappen worden gedaan? Dit zijn maar enkele suggesties. Je zult kritisch moeten bekijken waar jij op kunt bezuinigen.

Lees meerLos je schulden slim af met deze tips

Nederlanders houden niet van sparen

Nederlanders houden niet van sparen
Nederlanders houden niet van sparen

Nederlanders hebben wereldwijd de reputatie zuinig en spaarzaam te zijn. Talrijk zijn dan ook de mopjes dat Nederlanders gierig zijn. Maar is dat eigenlijk nog wel zo en hoeveel wordt er per jaar door de Nederlander gespaard? Heeft het eigenlijk nog wel zin, al dat oppotten. Ouderen zijn vaak beter in zuinig aan doen dan menig millennial (generatie Y). Waarom zou je nog sparen? De spaarrente is immers historisch laag. Rijk word je er zeker niet van. Heb je een aanzienlijk spaarbedrag op je spaarrekening staan? Dan moet je vermogensbelasting betalen. Door de inflatie en de vermogensbelasting wordt je spaargeld jaarlijks minder waard. Waarom dus nog sparen? Bedenk echter dat sparen, ondanks de lage rente, de inflatie en de vermogensbelasting die je eventueel moet betalen nog altijd een aantal voordelen heeft.

Lees meerNederlanders houden niet van sparen

Problematische schulden en de oplossing

Problematische schulden en de oplossing

Heb je veel schulden? Kun je allerlei rekeningen niet meer op tijd betalen? Dreig je zelfs uit je huis te worden gezet? Dan kun je altijd een beroep doen op de gemeente. De gemeente is verplicht om inwoners met problematische schulden te helpen. Je komt dan terecht bij de schuldhulpverlening. Je moet voor zowel hulpverlening als voor sanering wel aan de voorwaarden voldoen. Voor schuldhulpverlening moet je minimaal 18 jaar zijn, in Nederland ingeschreven zijn en een inkomen hebben (dit mag ook een uitkering zijn). Voor het saneren van schulden zijn de voorwaarden een stuk strikter en uitgebreider. Daarom zal ik dit in een apart hoofdstuk behandelen. Verder is het voor jezelf belangrijk dat je direct stopt met het aangaan van nieuwe verplichtingen die je niet kunt betalen.

Lees meerProblematische schulden en de oplossing

Betalingsachterstand en het incassobureau

Betalingsachterstand en het incassobureau (zo los je het op)

Betalingsachterstand en het incassobureau
Betalingsachterstand en het incassobureau

Heb je een betalingsachterstand? Dan is de kans groot dat je op zekere dag een brief van een incassobureau in je brievenbus aantreft. Een incassobureau zal proberen om namens de schuldeiser de openstaande schuld alsnog te innen. Ontvang je een brief van een incassobureau? Bevat de brief dreigende taal? Raak in ieder geval niet in paniek. Ook jij kan op zekere dag een brief van een incassobureau ontvangen. Het is goed om te weten wat een incassobureau wel en niet mag doen en welke kosten zij mogen rekenen. Dit is sinds kort wettelijk vastgelegd, dus elk incassobureau die zich daar niet aan houdt overtreedt de wet en is dan ook strafbaar.

Lees meerBetalingsachterstand en het incassobureau (zo los je het op)

leasen auto voordelen en nadelen

De voor- en nadelen van het leasen van een auto

leasen auto voordelen en nadelen
De voor- en nadelen van het leasen van een auto

Ben je toe aan een nieuwe auto of heb je net je rijbewijs gehaald? Dan wil je waarschijnlijk ook in je eigen auto rijden. Helaas heb je niet voldoende spaargeld om een nieuwe auto te kopen. Geen nood, want de dealer biedt aan om de auto te leasen. Je kunt dan voor een vast bedrag per maand in een nieuwe auto rijden. Hoe verstandig is het privé leasen van een auto? Maar er zijn ook verschillende leasevormen waar je dan weer een keuze uit moet maken. Dit maakt een beslissing extra ingewikkeld, want waar doe je het beste aan? Naast zogeheten financiële lease (financial lease), waarbij je eigenlijk een krediet afsluit, bestaat er ook een operationele lease (operational lease) en een volledig operationale lease (full operational lease). De onderlinge verschillen zal ik later bespreken. Kies je voor gemak zonder verder omkijken, of wil je bepaalde zaken, zoals verzekering en onderhoud zelf regelen? Hoe uitgebreider, hoe hoger de maandelijkse kosten.

Lees meerDe voor- en nadelen van het leasen van een auto

lage rente voordeel

De historisch lage rente: zegen of vloek?

De historisch lage rente: zegen of vloek?
De historisch lage rente: zegen of vloek?

De rente is op dit moment historisch laag. Deskundigen zijn van mening dat de lage rente een probaat middel is om de economie er weer bovenop te helpen en om de inflatie te beperken. Er zijn echter ook deskundigen die van mening zijn dat deze extreem lage rente kan leiden tot een verstoring van de financiële markten. Zelfs een ernstige economische crisis wordt door sommige deskundigen niet uitgesloten. In dit artikel zal ik uitgebreid ingaan op de vraag of deze lage rente een vloek of een zegen is. Zoals met alle financiële zaken zijn ook bij dit onderwerp de meningen verdeeld en ligt het er maar net aan waar dit betrekking op heeft. Toch zijn er wel feiten waar we niet omheen kunnen en die zeker meewegen in het oordeel. Er wordt bijvoorbeeld al jaren voorspeld dat de rente fors gaat stijgen. Ten tijde van schrijven is dit echter nog steeds niet aan de orde.

Lees meerDe historisch lage rente: zegen of vloek?

beleggen aandelen en risico´s

De risico’s van het beleggen in aandelen (video)

De risico’s van het beleggen in aandelen
De risico’s van het beleggen in aandelen

Ongetwijfeld weet je dat beleggen niet zonder risico is. Heb je aandelen gekocht? Dan loop je op verschillende vlakken risico. Lijdt het bedrijf waar je aandelen van hebt bijvoorbeeld gekocht verlies? Dan worden je aandelen minder waard. Gaat het bedrijf failliet? Dan zijn je aandelen niets meer waard. Gaat het goed met het bedrijf? Dan kan de koers snel stijgen. Een ervaren aandelenbelegger weet dat de koersen van aandelen snel kunnen stijgen en snel kunnen dalen. Niet voor niets worden aandelen een risicovolle belegging genoemd. Overweeg je om te gaan beleggen in aandelen? Dan is het handig om op de hoogte te zijn van de risico’s die je kunt lopen. Als belegger kun je die kennis gebruiken om je tegen de risico’s van het beleggen in aandelen te wapenen.

Lees meerDe risico’s van het beleggen in aandelen (video)

obligaties beleggen informatie

Het beleggen in obligaties (met tips en video)

Het beleggen in obligaties
Het beleggen in obligaties

Wil je als belegger niet te veel risico’s lopen? Ben je op zoek naar een belegging met een weliswaar bescheiden maar wel zeker rendement? Dan moet je niet beleggen in aandelen maar in obligaties.  Een obligatie is een veilige belegging. Je loopt weinig risico. Bovendien weet je wat jouw belegging opbrengt, want je ontvangt een vaste rente over het bedrag dat je aan de overheid of aan een bedrijf hebt uitgeleend. Op de einddatum van de obligatie, bij jou bekend, krijg je het geleende geld terug. Tussentijds verkopen is ook mogelijk, het kan zijn dat de prijs van een specifieke obligatie ondertussen is gestegen of gedaald.

Lees meerHet beleggen in obligaties (met tips en video)

Een lijfrente als aanvulling van jouw pensioen

Een lijfrente als aanvulling van jouw pensioen
Een lijfrente als aanvulling van jouw pensioen

Wil jij op je oude dag nog leuke dingen doen? Dan moet je na jouw pensioen wel beschikken over voldoende financiële middelen. Niet zelden komen gepensioneerden tot de ontdekking dat ze na hun pensionering over beduidend minder inkomen beschikken. Wil je dat voorkomen? Dan zou je kunnen overwegen om een lijfrenteverzekering af te sluiten. Je kunt op die manier belastingvrij geld opzij zetten voor je oude dag.

Lees meerEen lijfrente als aanvulling van jouw pensioen

goedgevulde spaarrekeing

Het nadeel van een goedgevulde spaarrekening

goedgevulde spaarrekeing
Het nadeel van een goedgevulde spaarrekening

Heb je een spaarrekening. Dan is dat goed nieuws. Immers, je kunt de wasmachine die het plotseling begeven heeft probleemloos vervangen door een nieuwe. Je hoeft geen geld te lenen. Wie geld leent moet rente betalen. Het lenen van geld kost geld. Het geleende bedrag immers met rente binnen een bepaalde termijn terugbetalen. Koop je de wasmachine met geleend geld? Dan moet je de aanschafprijs en de rente over de lening betalen. Je maakt dus extra kosten. Wie een goedgevulde spaarrekening hoeft bij het doen van een dure aankoop geen extra kosten te maken.

Lees meerHet nadeel van een goedgevulde spaarrekening

hypotheek zzp´er

Hypotheek voor ZZP´er wordt soepeler

hypotheek zzp´er
Hypotheek voor ZZP´er wordt soepeler

Nederland kent zo´n 1,4 miljoen kleine ondernemers, ofwel zzp´ers. Deze grote groep heeft al jaren grote problemen bij het verkrijgen van een hypotheek en dat is deze groep een doorn in het oog. Het laatste jaar is er al wat soepeler met de regels omgegaan door verschillende banken, echter hanteren zijn allen verschillende regels en normen. Dit maakt het voor de kleine ondernemer lastig om te bepalen waar hij of zij het beste terecht kan voor een hypotheek. Hier komt, als het aan Waarborgfonds Eigen Woning ligt een einde aan en daarnaast kunnen zelfstandigen dan ook gebruik gaan maken van de hypotheekgarantie.

Lees meerHypotheek voor ZZP´er wordt soepeler

Lenen goedkoper door steeds lagere rente

Lenen goedkoper door steeds lagere rente
Lenen goedkoper door steeds lagere rente

Dat de rente die je op je spaarrekening krijgt steeds lager wordt, dat is wel algemeen bekend. Ook bekend is het feit dat door die lage rente steeds meer consumenten kiezen voor beleggen om toch nog een (bescheiden) rendement op hun zuurverdiende spaargeld te krijgen. Maar laten we eens de andere kant van het geld belichten, de rente op lenen in wat voor een vorm dan ook. Is deze rente navenant de huidige spaarrente gedaald, of betaalt de Nederlandse consument nog steeds teveel rente op leningen. Om dit goed te kunnen beoordelen moeten we natuurlijk eerst vast stellen wanneer te betalen rente te hoog is, daar is nu eenmaal geen vaste definitie voor en heeft vaak meer te maken met veronderstellingen dan met de werkelijkheid.

Lees meerLenen goedkoper door steeds lagere rente

Spaarlening of spaarkrediet oversluiten (lagere maandlasten)

Spaarlening of spaarkrediet oversluiten
Spaarlening of spaarkrediet oversluiten

Wat zijn spaarleningen nou eigenlijk? Over deze leenvorm wordt niet heel veel geschreven. Daarom vonden wij het tijd worden om eens wat aandacht aan deze vorm van lenen te geven. Een spaarlening noemt men ook wel eens gewoon een spaarkrediet. Dit krediet heeft overeenkomsten met het z.g. ‘rentekrediet’. Daar deze vorm van sparen of krediet veel werd ´verkocht´eind jaren negentig en begin jaren 2000 staan deze spaarleningen nu op het punt te verlopen. Met het gestorte geld werd veelal belegd en dat is in vele gevallen niet goed verlopen. Aangezien deze spaarkredieten of ook wel premiekredieten geheten nu op massaal aflopen is het wellicht een goed idee om deze eens tegen het licht te houden en misschien over te sluiten naar een persoonlijke lening. Hiermee kan het boek dan gesloten worden en weet je precies wat er nog moet worden afgelost en hoe lang dit nog gaat duren.

Lees meerSpaarlening of spaarkrediet oversluiten (lagere maandlasten)