Home » Financieel nieuws » Kopen op afbetaling – Goed idee?

Kopen op afbetaling – Goed idee?

Populair in Nederland

Er zijn vele webwinkels die het tegenwoordig aanbieden, kopen op afbetaling. Maar is dit een goed idee of betaal je gewoon veel te veel voor het product wat je geleverd krijgt. Het gaat meestal niet om een paar sokken, maar veelal om dure elektronica of witgoed waarbij de prijs van het product kan oplopen tot boven de 1000 euro. Aan de andere kant is het wel makkelijk, je hoeft er verder niets extra voor te doen want alles wordt voor je geregeld.

Geldlening verstandiger?

Maar laten we eens kijken naar de werkelijke kosten, niet alleen van het krediet wat je afsluit met het kopen op afbetaling, maar misschien betaal je voor het product wat je koopt ook al meer dan wanneer je gewoon in één keer afrekent. Met een klein beetje vergelijken kun je zien of de kosten niet de pan uit rijzen zodat je misschien beter een geldlening elders kunt aanvragen zodat je in één keer je bestelling kan betalen.

Bekijk alle mogelijkheden

De Nederlandse Kredietmaatschappij

Persoonlijke lening
Doorlopend krediet
€5.000 tot €150.000
Binnen 2 uur een voorstel
De beste voorwaarden

Saldodipje minilening

€100 – €1800
Aflossen in 62 dagen
Geen BKR toetsing
Binnen 12/24 uur geld
Direct beschikbaar

Santander lenen

Santander

Persoonlijke lening
Aflossen: 48-120 maanden
Vertrouwd lenen
Vanaf €2.500
BKR toetsing: Ja

Kopen op afbetaling

Het is natuurlijk een beproefd middel om extra omzet te genereren voor webwinkels om voor de producten die ze aanbieden gespreid betalen mogelijk te maken. Vaak kent deze vorm van krediet een hogere rente dan wanneer je zelf elders een krediet gaat aanvragen, denk hierbij aan een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Met een beetje goed opletten zie je dat verschillende webwinkels dit aanbieden met rentepercentages die wel oplopen tot 10%. Aan de andere kant zijn er ook online winkels die hier juist mee gestopt zijn, of het gewoon helemaal niet (meer) aanbieden. Het verlenen van deze service vereist natuurlijk wel weer een hele administratie, waarbij je ook niet moet vergeten dat de overheid meekijkt of deze kredieten wel volgens de regels worden aangeboden. Ik zal hieronder eens wat grote webwinkels op een rij zetten om te kijken of ze kopen op afbetaling aanbieden en wat dit dan mag kosten.

Uitgestelde betaling

uitgestelde betaling

Je kunt iets kopen zonder voldoende contant geld te hebben om het volledige afkoopbedrag te betalen. Gaat bijvoorbeeld je wasmachine plotseling stuk? Dan kun je bij veel (web)winkels in huishoudelijke apparaten een nieuwe wasmachine aanschaffen zonder direct het hele aankoopbedrag te moeten betalen. in meerdere termijnen. Je betaalt de wasmachine af in meerdere termijnen. Kopen op afbetaling is dus een uitgestelde betaling. Bij periodieke betaling ligt vast binnen welke termijn de aanschafprijs en de rentekosten moeten zijn betaald. Ook ligt vast welk bedrag je per termijn betaalt. Dit bedrag bestaat uit aflossingen en rente. Koop je op afbetaling? Bedenk dat je dan wel doorgaans veel meer betaalt dan een koper die de aanschafprijs contant betaalt.

Is kopen op afbetaling slim?

Het kopen op afbetaling, nu kopen en later betalen, lijkt erg aantrekkelijk. Je kunt een duur product kopen zonder over voldoende contant geld te beschikken. Bedenk dat aan deze mogelijkheid om dure producten te kopen wel een stevig prijskaartje hangt. Niet zelden laten webwinkels en postorderbedrijven hun klanten het maximale tarief aan rente betalen. Dit tarief is 10 procent. Zo kunnen de bijkomende rentekosten van deze aantrekkelijk lijkende betalingsmogelijkheid, zeker bij betalingen in veel termijnen, hoog oplopen.

Krap bij kas

Zit je krap bij kas en heb je bijvoorbeeld op afbetaling een nieuwe televisie gekocht bij een postorderbedrijf? Je moet dan wel in staat zijn om elke maand het afgesproken termijnbedrag te betalen. Betaal je niet op tijd? Dan wordt je geconfronteerd met extra kosten (boete). Denk je dus dat moeilijk wordt om elke maand voldoende geld over te hebben om een vast termijnbedrag te betalen? Dan is het onverstandig om een duur product op afbetaling te kopen. De kans is namelijk groot dat je financiële zorgen groter worden.

Een keuken op afbetaling

keuken op afbetaling

Ben je op zoek naar een nieuwe keuken? De kans bestaat dat de keukenverkoper je het aanbod doet om de keuken op afbetaling te kopen. Bedenk dat kopen op afbetaling geen belastingvoordeel geeft. Je kunt daarom voor het financieren van een keuken veel beter een persoonlijke lening nemen. Leningen die afgesloten worden om je eigen woning te verbeteren zijn namelijk fiscaal aftrekbaar. Maak gebruik van dit belastingvoordeel. Het af te lossen bedrag is lager en de looptijd van de lening is korter dan bij kopen van de keuken op afbetaling.

Overzicht winkels die kopen op afbetaling bieden

Er zijn verschillende winkels in Nederland die kopen op afbetaling aanbieden. Hieronder een lijst met enkele voorbeelden:

Wehkamp

Dit van oudsher postorderbedrijf heeft het kopen op afbetaling zowat uitgevonden en wordt dan ook aangeboden voor alle artikelen die worden aangeboden. Kies je bij het afrekenen voor deze optie dan wordt er een zogeheten balansrekening voor je geopend. Eigenlijk is dit een gewoon doorlopend krediet want je kunt ook contant geld opnemen of over laten schrijven naar je bankrekening. Uiteraard wordt er wel een kredietcheck uitgevoerd en er wordt gekeken of je geen oude facturen bij Wehkamp hebt open staan. Ook kan het zijn dat er aanvullende informatie wordt gevraagd met betrekking tot je inkomen en vaste lasten. Het maximum balansbedrag is 5.000 euro. Het krediet is eigenlijk gewoon een doorlopend krediet, maar dan met een jaarlijkse rente van 10%.

Mediamarkt

De Mediamarkt geeft ook de mogelijkheid om te kopen op afbetaling. Ook wanneer je naar een fysieke bakstenen winkel gaat bestaat deze optie. Online wordt duidelijke informatie verstrekt over de rentepercentages en voorwaarden van dit krediet. Wellicht heeft dit er mee te maken dat Mediamarkt liever heeft dat je naar de winkel komt zodat je jezelf kunt laten betoveren door de mooie spullen die zij verkopen. Was je dan toch al van plan om iets aan te gaan schaffen, dan is het afsluiten van een krediet in de winkel nog maar een kleine stap om toch maar die net iets grotere televisie te kunnen betalen.

IKEA

ikea buitenkant

Het Zweedse bedrijf IKEA is op zijn schreden teruggekeerd wat betreft kopen op afbetaling. Was er voorheen een soort creditcard beschikbaar met een bepaalde kredietruimte, deze is nu niet meer verkrijgbaar. Wel wordt vaak de mogelijkheid geboden om duurdere aankopen op afbetaling te kopen met 0% rente. Denk hierbij aan een keuken, een complete badkamer, enz. Dit moet je wel regelen in de winkel zelf en kan niet online. Met een 0% rente krediet kun je je nooit een buil vallen natuurlijk.

Bol.com

Biedt geen mogelijkheid tot gespreid betalen. Wel kun je achteraf betalen, of betalen bij aflevering. Bij achteraf betalen mag je geen oude facturen hebben open staan.

OTTO

Ook een al lang bestaand postorderbedrijf is Otto, waarbij je alle producten kunt kopen op afbetaling. Hier wordt eigenlijk hetzelfde systeem gehanteerd als bij Wehkamp. Er wordt nadat je voor de optie kopen op afbetaling hebt gekozen een privérekening voor je aangemaakt. Je aankoopbedrag moet hoger zijn dan 75 euro en je moet tenminste 6 maanden klant zijn om hier voor in aanmerking te komen. Tot 250 euro wordt er geen verder informatie over je inkomen gevraagd, daar boven zul je gegevens daar omtrent moeten gaan verstrekken. De rente bedraagt 14% op jaarbasis.

Alternatieven voor kopen op afbetaling

Kun je een dure aankoop, bijvoorbeeld een dure tv van 600 euro, niet financieren met eigen geld? Door te kopen op afbetaling ben je al snel 84 euro aan extra kosten kwijt. Zonde van het geld. Gelukkig zijn er goedkopere alternatieven. Met het afsluiten van een persoonlijke lening kun je veel geld besparen. Het rentepercentage is ongeveer 4,5 procent. Dat is aanmerkelijk minder dan de 10 procent die door het postorderbedrijf in rekening wordt gebracht. Met een lening kun je dus aardig wat rentekosten besparen. Kopen op afbetaling is niet echt goedkoop. Heb je een product niet direct nodig? Dan is het verstandig om de aankoop nog even uit te stellen.

Conclusie

conclusie kopen op afbetaling

Waar je een grote aanschaf kunt doen met een kopen op afbetaling regeling met 0% rente is natuurlijk geen verkeerd aanbod, het kost je verder niets extra en je kunt zonder het afsluiten van een krediet je droomkeuken, of wat dan ook aanschaffen. Bij de twee grote postorderbedrijven zie je dat de maximale rente wordt gerekend, dit is dus makkelijk, maar wel duur kopen. Je kunt in deze gevallen beter zelf een krediet afsluiten met een rente die op moment van schrijven rond de 4% ligt.

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Veel gekozen leenbedragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente