kopen op afbetaling

Kopen op afbetaling, ook wel bekend als “gespreid betalen” of “op afbetaling kopen”, is een financiële regeling waarbij een consument een product of dienst koopt en het bedrag in termijnen betaalt, meestal inclusief rente of financieringskosten. Deze regeling wordt vaak aangeboden door winkels of online retailers, maar kan ook worden gefaciliteerd door financiële instellingen.

Hier zijn de belangrijkste kenmerken van kopen op afbetaling:

  1. Termijnbetalingen: In plaats van het volledige bedrag in één keer te betalen, wordt de aankoopwaarde verdeeld over een aantal vaste termijnen. Dit kan maandelijks, per kwartaal, of op een andere afgesproken frequentie zijn.
  2. Rente of financieringskosten: Naast de aankoopprijs betaalt de consument vaak rente of andere financieringskosten voor het gebruik van de kredietfaciliteit. Deze kosten kunnen de uiteindelijke prijs van het product verhogen.
  3. Kredietwaardigheid: Bij kopen op afbetaling wordt vaak gekeken naar de kredietwaardigheid van de consument. Dit houdt in dat de verkoper of financiële instelling beoordeelt of de consument in staat is om de termijnbetalingen te voldoen.
  4. Kosten en voorwaarden: De exacte voorwaarden, zoals het aantal termijnen, de hoogte van de rente, en eventuele administratiekosten, kunnen variëren per aanbieder. Het is belangrijk om deze voorwaarden goed te begrijpen voordat men akkoord gaat met de regeling.
  5. Terugbetalen of vervroegd aflossen: In veel gevallen is het mogelijk om het openstaande saldo vervroegd af te lossen. Dit kan echter gepaard gaan met bepaalde kosten of voorwaarden, afhankelijk van de aanbieder.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente