Home » Financieel nieuws » Hypotheek voor ZZP´er wordt soepeler

Hypotheek voor ZZP´er wordt soepeler

Nederland kent zo´n 1,4 miljoen kleine ondernemers, ofwel zzp´ers. Deze grote groep heeft al jaren grote problemen bij het verkrijgen van een hypotheek en dat is deze groep een doorn in het oog. Het laatste jaar is er al wat soepeler met de regels omgegaan door verschillende banken, echter hanteren zijn allen verschillende regels en normen. Dit maakt het voor de kleine ondernemer lastig om te bepalen waar hij of zij het beste terecht kan voor een hypotheek. Hier komt, als het aan Waarborgfonds Eigen Woning ligt een einde aan en daarnaast kunnen zelfstandigen dan ook gebruik gaan maken van de hypotheekgarantie.

Bij welke banken kun je terecht?

Er zijn een aantal grootbanken die reeds regels hebben opgesteld om de zzp´er van duidelijkheid te voorzien. Het blijft toch vreemd dat mensen die een ondernemende geest hebben worden uitgesloten tot het krijgen van een normale koopwoning. Met de nieuwe voorstellen van het Waarborgfonds Eigen Woning kan deze groep dat ook met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaan doen. De banken die afgezien van de NHG al hypotheken aanbieden aan de ondernemende groep zijn:
ING, ABN Amro, Florius (dochter van ABN Amro), Aegon en BLG (dochter van SNS Reaal).

Hoe kom je in aanmerking?

Als je kijkt op de website van NHG dan zie je dat er een verdeling is in twee groepen. De eerste groep heeft al langer dan 3 jaar een eigen bedrijf en dient dan ook over 3 jaar aangiftes IB te overleggen. Deze aangiftes moeten dan wel over hetzelfde bedrijf gaan en dezelfde activiteit hebben. Het inkomen aan de hand waarvan getoetst wordt is een gemiddelde van deze 3 jaar over de netto winst. Deze netto winst vind je terug op je IB aangifte onder ´saldo fiscale winstberekening´. Voor een directeur grootaandeelhouder wordt er gekeken naar de inkomsten van de afgelopen 3 jaar. Daar wordt dan ook weer een gemiddelde uitgehaald.

Korter dan 3 jaar ondernemer

Eerste voorwaarde is dat je minimaal 1 jaar actief bent. Daarnaast dien je een toetsinkomen (PDF alert) vast te laten stellen door een deskundige die aangewezen wordt door Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Je kunt een deskundige kiezen op de de website van NHG. Hier zijn wel kosten aan verbonden, de eenmalige kosten zijn €250 excl. BTW. Aangezien deze toets in het voortraject ligt, hoef je bij een eventuele afwijzing geen verdere kosten te maken. Het vervolgtraject bestaat uit een BKR toets en natuurlijk een onafhankelijke taxatie van de woning die je op het oog hebt. Dit laatste dien je zelf te organiseren bij een makelaar, hier mengt NHG zich niet in.

Waarom is met NHG interessant?

Kun je als zzp´er gebruik maken van het Waarborgfonds Eigen Woningen dan zal de hypotheekverstrekker ten eerste eerder geneigd zijn om je van een hypotheek te voorzien en tent tweede kun je dankzij dit waarborgfonds een lagere rente bedingen. Dit is dus te allen tijde voordeliger en zal flink op je maandlasten schelen.

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Veel gekozen leenbedragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente