Home » Financieel nieuws » Echtscheidingsconvenant opstellen

Echtscheidingsconvenant opstellen

Een scheiding is altijd een moeilijke periode. Naast de vaak zeer emotionele periode moet er ook gedacht worden aan juridische en vaak ook financiële problemen. Het gebeurt niet zelden dat u en uw ex-partner tezamen leenden bij een bank. Maar wat gebeurt er nu met die gemeenschappelijke lening nu de relatie ten einde is? De lening wordt opgenomen in een echtscheidingsconvenant die jij en je partner bij een advocaat moeten laten opstellen. Dit is een soort afspraak tussen jou en je partner die alle financiële en juridische kwesties vastlegt en ook gerechtelijk bekrachtigd wordt door een rechter.

De Nederlandse Kredietmaatschappij

Persoonlijke lening
Doorlopend krediet
€5.000 tot €150.000
Binnen 2 uur een voorstel
De beste voorwaarden

Saldodipje minilening

€100 – €1800
Aflossen in 62 dagen
Geen BKR toetsing
Binnen 12/24 uur geld
Direct beschikbaar

Santander lenen

Santander

Persoonlijke lening
Aflossen: 48-120 maanden
Vertrouwd lenen
Vanaf €2.500
BKR toetsing: Ja

Echtscheidingsconvenant opstellen?

Het echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst tussen jou en je ex-partner. Hierin staan alle afspraken die elk problematisch geval van de echtscheiding beslissen. Het gaat dan niet alleen om de alimentatie, de boedelverdeling, de woning en het pensioen, ook een gemeenschappelijke lening valt hieronder. De afspraken die gemaakt worden in het echtscheidingsconvenant zijn, eenmaal bekrachtigd door een rechter, juridisch afdwingbaar mocht één van beiden de overeenkomst na verloop van tijd schenden.

Wat zijn de gevolgen voor een gemeenschappelijke lening?

Als jullie een huwelijkscontract hebben, hangt het van de afspraken die daarin opgenomen staan wat de gevolgen zijn van nog niet voldane schulden. Wanneer jullie getrouwd waren met gemeenschap van goederen blijft de hoofdaansprakelijkheid bij beiden liggen. Dit betekent dat zelfs wanneer er een mondelinge overeenkomst is over de afbetaling van een lening de schuldeiser de schuld alsnog bij jou kan verhalen mocht je (ex) partner die mondelinge overeenkomst doelbewust schenden of door omstandigheden niet kunnen voldoen. Op papier blijven jullie beide voor de schuldeiser aansprakelijk. In overleg met de schuldeiser kan deze aansprakelijkheid weggenomen worden bij één van jullie beiden, maar vele schuldeisers gaan op dit verzoek niet in.

Echtscheidingsconvenant bij gemeenschap van goederen

De aansprakelijkheid blijft bij gemeenschap van goederen altijd bij beide partners. Dit komt omdat er vanuit wordt gegaan dat een aankoop altijd met het consent van de andere partner is gebeurd. Wanneer jij en je partner scheiden worden de leningen in een echtscheidingsconvenant automatisch in de helft verdeeld. Dit kan zelfs gelden voor leningen die vóór het huwelijk zijn aangegaan, al zijn hierop wel uitzonderingen. Bij twijfel kun je best contact opnemen met een advocaat of jurist. Ook voor het opstellen van een echtscheidingsconvenant zul je langs een advocaat moeten gaan. Deze weet immers perfect hoe je aan al de voorwaarden voldoet.

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Veel gekozen leenbedragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente