Home » Financieel nieuws » De voor- en nadelen van het leasen van een auto

De voor- en nadelen van het leasen van een auto

Ben je toe aan een nieuwe auto of heb je net je rijbewijs gehaald? Dan wil je waarschijnlijk ook in je eigen auto rijden. Helaas heb je niet voldoende spaargeld om een nieuwe auto te kopen. Geen nood, want de dealer biedt aan om de auto te leasen. Je kunt dan voor een vast bedrag per maand in een nieuwe auto rijden.

Hoe verstandig is het privé leasen van een auto? Er zijn namelijk verschillende leasevormen waar je dan weer een keuze uit moet maken. Dit maakt een beslissing extra ingewikkeld, want waar doe je het beste aan?

Naast zogeheten financiële lease, waarbij je eigenlijk een krediet afsluit, bestaat er ook een operationele lease en een volledig operationele lease.

De onderlinge verschillen zal ik later bespreken. Kies je voor gemak zonder verder omkijken, of wil je bepaalde zaken, zoals verzekering en onderhoud zelf regelen? Hoe uitgebreider, hoe hoger de maandelijkse kosten.

De voordelen van privé lease

Het leasen van een auto heeft zeker een aantal voordelen. Niet ten onrechte spreken leasemaatschappijen van zorgeloos rijden. Heeft je auto onderhoud nodig? Dan wordt de auto door de leasemaatschappij bij je opgehaald. Heb je schade na een ongeluk? De leasemaatschappij haalt de auto bij je op, zorgt voor reparatie en brengt de auto weer terug. Bovendien heb je in de tussentijd de beschikking over een andere auto.

  • Je wordt niet geconfronteerd met onverwachte rekeningen van de garage.
  • Niet onderhandelen met een verkoper over de verkoopprijs en een inruilprijs.
  • Nieuwe auto rijden, zelfs als je geen spaargeld hebt. Uiteraard moet je wel beschikken over een vast inkomen.

Wanneer particuliere lease

Heb je niet voldoende spaargeld om een nieuwe auto te kopen én ben je niet in staat om een persoonlijke lening af te sluiten? Overweeg je om een nieuwe auto te kopen met geleend geld?

Bedenk dan dat privé leasen van een nieuwe auto vaak goedkoper is. Ook worden je veel zorgen en kosten uit handen genomen, denk hierbij aan onderhoud, APK, verzekering en wegenbelasting. Sommige van deze mogelijkheden zijn optioneel met een meerprijs.

De nadelen van privé lease

nadelen autolease

Ieder voordeel heeft ook zijn nadeel. Dat geldt uiteraard ook voor het privé leasen van een auto. De belangrijkste nadelen zijn: Bedenk dat je voor de door de leasemaatschappij geboden zorgeloos autorijden wel elke maand een bepaald bedrag gaat betalen.

Met een nieuwe auto, gekocht met eigen spaargeld, rijd je ook vrij zorgeloos. Je hebt immers doorgaans meerdere jaren fabrieksgarantie en de kosten zijn doorgaans laag.

Bovendien ben je bij privé lease van een auto verplicht om iedere maand een vast bedrag op te hoesten. Je moet daar dus iedere maand toe in staat zijn. Heb je plotseling minder inkomsten? Ook dan zul je aan je betalingsverplichtingen moeten voldoen. Verzuim je op tijd te betalen, dan haalt de leasemaatschappij net zo gemakkelijk de auto weer op.

Vooraf bepaald aantal kilometers

Bij een leasecontract zit je vaak vast aan een bepaald aantal kilometers per jaar. Je mag per jaar niet meer kilometers rijden dan in het leasecontract staat. Rijd je veel minder dan de bijvoorbeeld 10.000 kilometers die in het leasecontract staan? Helaas krijg je geen vergoeding voor niet gereden kilometers.

Ook de duur van het leasecontract staat vast. Je moet dus vier jaar in de auto rijden. Wil je na bijvoorbeeld twee jaar per se van het contract af? Dan betaal je een behoorlijke boete. Echter zijn er ook aanbieders die je de mogelijkheid bieden om online per maand het aantal te rijden kilometers bij te stellen.

Ga je op vakantie naar Spanje met de auto en ga je ook nog eens een keer naar de wintersport, je gaat dan flink meer kilometers maken dan vooraf afgesproken. Met deze handige online optie kun je dit zelf instellen.

Wil je een huis gaan kopen?

Wil je in de toekomst een huis kopen? Dan is het goed om te weten dat een een deel van het leasebedrag door de bank in mindering gebracht op de hypotheek. De hoogte van de maximale hypotheek die je kunt krijgen kan beduidend lager worden.

Aan de andere kant, als voor je auto een lening afsluit dan wordt deze ook meegenomen bij de hypotheekaanvraag, eigenlijk is dat lood om oud ijzer. Echter wel iets om rekening mee te houden voor je toekomst plannen. Stelregel is dat je ongeveer 30% van je inkomen mag besteden aan ´wonen´.

Leasen en invloed op je hypotheek

Henk en Ingrid hebben een gezamenlijk jaarlijks bruto inkomen van € 40.000. Met een hypotheek van 30 jaar en 1,75% rente met een rentevaste periode voor 10 jaar (annuïteitenhypotheek) kunnen zij zonder schulden een huis kopen van ongeveer €178.000,-.

Echter hebben zij een leaseauto die €200 per maand kost. Nu ziet het leenplaatje er een stuk anders uit. De maximale hypotheek die ze nu kunnen krijgen is maximaal €122.000,-. Je ziet dat het hebben van een schuld door de leaseauto je hypotheek aanzienlijk beïnvloed. Toch een gegeven om mee te nemen bij je beslissing.

Niet de goedkoopste manier van autorijden

Bedenk dat privé leasen van een nieuwe auto zeker niet de goedkoopste manier van autorijden is. Beschik je over voldoende spaargeld om een goede occasion te kopen? Een goede tweedehands auto kopen is geen slecht idee. Je hebt doorgaans zes maanden garantie.

De onderhoudskosten zijn vaak beperkt. De kans dat je onverhoopt met hoge kosten wordt geconfronteerd is niet erg groot. Bovendien ben je bij plotseling inkomensverlies, bijvoorbeeld omdat je je baan verliest, niet verplicht om ieder maand een vast bedrag te betalen. Je kunt desnoods je auto verkopen.

Huurkoop auto zonder aanbetaling

Bij de meeste online aanbieders van leaseauto´s voor particulieren hoeft geen aanbetaling te worden gedaan. Met een regulier vast inkomen wordt hier soepel mee omgesprongen. In bepaalde gevallen kan het toch voorkomen dat je een aanbetaling moet doen. Kijk je online dan zul je zien dat er bijna nooit om een aanbetaling wordt gevraagd.

Een overzicht van de service die je krijgt:
✓ Onderhoud, reparatie en banden
✓ Pechhulp door heel Nederland
✓ Vervangend vervoer
✓ All Risk Verzekering
✓ Volle tank brandstof bij aflevering
✓ Verhaalbijstand
✓ Afschrijving en rente
✓ Haal- en brengservice bij onderhoud
✓ Wegenbelasting

Auto leasen zonder BKR toetsing

geen bkr toetsing bij leasen

Problemen met de BKR? Geen nood, ook met een negatieve registratie kun je terecht. Ik heb één online leasebedrijf gevonden die geen toetsing uitvoert. Bij Lakeman auto´s geven ze particulieren de mogelijkheid om een auto te leasen (huurkoop) zonder dat er een BKR toetsing wordt uitgevoerd. Je dient echter wel een aanbetaling te doen die afhankelijk is van de prijs van je gekozen auto. Lakeman geeft de voordelen van deze constructie op zijn website weer als volgt:
✓ Zonder tussenkomst van bank
✓ Geen grote investeringen
✓ BKR toetsing niet
✓ Aflossing in 6-12-18 maanden
✓ Versneld aflossen boete vrij
✓ Geen afwijzing
✓ Volledig eigendom
✓ Direct rijden

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Veel gekozen leenbedragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente