Home » Financieel nieuws » 5 tips voor een financieel zorgeloos pensioen

5 tips voor een financieel zorgeloos pensioen

Iets om over na te denken

Ons pensioen is iets waar we allemaal wel even over nadenken. In vergelijking met vroeger is het namelijk op vandaag absoluut niet langer zo dat we zorgeloos naar deze periode kunnen toeleven. Daar waar werknemers vroeger steevast konden rekenen op een behoorlijk pensioen is dat op vandaag nog nauwelijks het geval.Pensioenen worden lager

Bovendien is de algemene verwachting dat er ook in de komende jaren flink de knip zal worden gezet in de pensioenen die uitbetaald zullen worden. De vergrijzing lijkt op dit vlak de realiteit te hebben ingehaald met alle gevolgen van dien. Wil jij alsnog kunnen genieten van een op financieel vlak onbezorgd pensioen? In dat geval is het aan te raden om zelf actie te ondernemen.

De 5 waardevolle tips

Wij zetten op deze pagina alvast vijf interessante tips op een rijtje die kunnen leiden tot een financieel zorgeloos pensioen!

1. Zorg voor een afbetaalde woning

Een van de beste tips die gegeven kunnen worden voor een min of meer zorgeloos pensioen is zorgen voor een afbetaalde woning. Wanneer je er niet voor hebt gekozen om vastgoed aan te kopen kan je, je dat vooral op latere leeftijd beklagen. Dit niet in het minst omdat je dan een significant gedeelte van je pensioen zal moeten afstaan voor het betalen van de huur.

Vastgoed is altijd goed

Bovendien is het natuurlijk ook zo dat vastgoed altijd over een bepaalde, niet onaanzienlijke waarde beschikt. Wanneer je deze achter de hand hebt biedt ook dat je uiteraard de nodige financiële zekerheid. Het mag dan ook duidelijk zijn, het kan ook met het oog op je pensioen absoluut de moeite waard zijn om te overwegen om te investeren in vastgoed.

2. Spaar actief voor je pensioen

Het is vandaag de dag absoluut geen goed idee meer om uitsluitend te vertrouwen op het standaard pensioen dat je later zal ontvangen, in tegendeel. Voor het merendeel van de beroepen geldt namelijk dat het pensioen door de jaren heen aanzienlijk is teruggevallen. Daarnaast is de verwachting dat deze trend zich in de komende jaren alleen maar verder zal zetten. Zelf actief sparen voor je pensioen is dan ook een absolute aanrader. Je kan er in de praktijk voor kiezen om dit op verschillende manieren te doen, namelijk:

De spaarmogelijkheden

1. Door het periodiek wegzetten van geld op een spaarrekening;
2. Door periodiek geld te storten in een pensioenverzekering;
3. Door geld weg te zetten in een pensioenspaarfonds;

Verdiep je in de opties

Het spreekt voor zich dat je er ook perfect voor kan kiezen om op verschillende manieren geld te sparen voor je pensioen. Sterker nog, eigenlijk wordt dit ook aangeraden. Wanneer de ene optie wat minder goed presteert dan verwacht kan een andere optie mogelijks alsnog zorgen voor een potentieel interessante meerwaarde. Verdiep je in ieder geval goed in de verschillende pensioenspaarmogelijkheden vooraleer er daadwerkelijk één af te sluiten.

3. Tracht de vaste maandlasten zo beperkt mogelijk te houden

Iedereen beschikt uiteraard over diens eigen manier van leven. De ene persoon heeft op maandbasis dan ook 500 euro nodig om de vaste lasten te kunnen betalen terwijl andere mensen niet rondkomen met het dubbele. Zolang je aan het werk bent kan het vrij eenvoudig zijn om deze kosten te betalen, maar wat wanneer je het plots moet stellen met een aanzienlijk lager pensioen? In dat geval wordt het uiteraard een compleet ander verhaal. Het is bovendien ook nog maar zeer de vraag of je al dan niet bereidt zal zijn om je levensstandaard drastisch te veranderen. Dat is echter lang niet altijd noodzakelijk. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen om de vaste maandlasten tijdens je pensioen aanzienlijk te beperken:

Probeer dit te bereiken

1. Tracht om zelf eigenaar te zijn van afbetaald vastgoed;
2. Probeer je woning zo optimaal mogelijk te isoleren;
3. Periodieke beleggingen lopen bij voorkeur af voor de pensioenleeftijd is bereikt;
4. Probeer het afbetalen van kredieten tijdens je pensioen zoveel mogelijk te beperken;
5. Maak geen overbodige kosten en tracht voedselverspilling tegen te gaan;

Energie besparende oplossingen

De belangrijkste vaste, maandelijkse kostprijs is voor veel mensen energie. De elektriciteitsfactuur swingt bij menig aantal gezinnen dan ook de pan uit. In het bijzonder wanneer je op pensioen bent is dit toch iets wat je koste wat het kost zal willen voorkomen. Omwille van deze reden is het altijd een interessante keuze om te proberen om je woning zo optimaal mogelijk te isoleren. Zo kan je alvast het warmteverlies zoveel mogelijk beperken met een aanzienlijk lagere energiefactuur tot gevolg. Ook de aanwezigheid van zonnepanelen op het dak kan een extra financieel voordeel met zich meebrengen voor gepensioneerden.

4. Zorg er voor dat je al je droomaankopen reeds hebt gerealiseerd

Elke mens heeft natuurlijk wel een bepaalde droom. Heb jij altijd gedroomd van een vakantiewoning in het buitenland? Of ben jij iemand die altijd al een voorliefde heeft gehad voor een boot? Dan is het aan te raden om dergelijke aankopen te doen vooraleer je pensioenleeftijd is bereikt.

Zet alvast geld opzij

Bleek dat niet mogelijk? Dan is het altijd een goed idee om een significant deel van het vereiste budget voor deze investering op voorhand opzij te zetten. Op deze manier zorg je er voor dat bijvoorbeeld het vereiste, extra krediet zo beperkt mogelijk kan worden gehouden. Ben jij iemand die altijd zuinig heeft geleefd en zijn er geen noemenswaardige investeringen die je nog wenst te doen? Dan is dit uiteraard een punt waar je verder geen aandacht meer aan dient te spenderen.

5. Begin tijdig met denken aan je pensioen!

Last but not least, het pensioen lijkt iets te zijn waar jonge mensen eigenlijk niet of nauwelijks van wakker lijken te liggen. Dat is natuurlijk niet zo vreemd, maar dit neemt niet weg dat het van belang is om er voldoende vroeg over na te denken. Het afsluiten van een pensioenspaarplan op jonge leeftijd kan namelijk een significant financieel verschil uitmaken.

Fiscaal voordeel

Bovendien is het bij het merendeel van de pensioenspaarplannen ook nog eens zo dat er een fiscaal voordeel aan verbonden is. Dit betekent dat je niet hoeft te wachten tot je op pensioen gaat om reeds te kunnen genieten van een bepaald financieel voordeel. Het mag dan ook duidelijk zijn, voldoende vroeg nadenken over je pensioen kan op financieel vlak zeker en vast de moeite waard zijn.

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Veel gekozen leenbedragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente