Home » Geld lenen » Geld lenen van je ouders

Geld lenen van je ouders

Geld lenen van je ouders is een goede oplossing als je geld wil lenen maar niet naar een bank wil of kan gaan. Het feit dat je niet naar de bank gaat voor geld kan meerdere redenen hebben. Je hebt al een lening lopen en kan niet bijlenen, of je inkomen is niet hoog genoeg voor het aanvragen van het bedrag wat je op het oog hebt.

Alternatieven lenen zonder bank


Saldodipje minilening

Saldodipje spoed
Binnen 24 uur geld
€100 – €1500
Aflossen tot 62 dagen
Ruime goedkeuring
Meer info

Direct beschikbaar

Bekijk Saldodipje


Nederlandse Kredietmaatschappij

Nederlandse Kredietmaatschappij
Persoonlijke lening
Doorlopend krediet
Vanaf €5.000
Rente vanaf 3,3%
De beste voorwaarden

BKR toetsing

Bekijk nu


Santander lenen

Santander
Aflossen: 12-120 maanden
Persoonlijke lening
Vertrouwd lenen
Vanaf €1.500
Meer info

BKR toetsing

Bekijk Santander


Qeld

Zakelijk geld lenen
Voor alle ondernemers
€1.000 tot €200.000
Binnen 24 uur uitbetaling
Géén onderpand of jaarcijfers
Ook voor eenmanszaak

Snel beschikbaar

Bekijk Qeld


Zijn je ouders genegen je te helpen dan kan dat en met een beetje slimmigheid kan dit ook belastingvrij, je moet dan wel de spelregels volgen en dit vervolgens op papier zetten. Doe je dit netjes volgens de regels dan kun je op een voordelige manier aan geld komen, natuurlijk moet je dit ook wel weer aflossen en dien je bij jezelf te rade te gaan of je dit kunt behappen. Spreek het daarom goed af en leg alles vast op papier zodat er later geen misverstanden gaan ontstaan.

Geld lenen bij je ouders

Er zijn twee verschillende varianten leningen die je ouders kunnen geven. Een waarbij je rente gaat betalen en de ander zonder rentelasten. Voor het belastingvrij houden van de lening mag de rente die je niet hoeft te betalen per jaar (fictieve rente) niet hoger zijn dan het bedrag wat ouders hun kinderen belastingvrij mogen schenken, dat is voor dit jaar gesteld op € 5.304. In onderstaand voorbeeld zul je zien hoe dit werkt. Overigens moeten je ouders bij het verstrekken van een lening zonder rente aangifte doen met een aangifte schenkbelasting.

Voorbeeld 1

Je leent van je ouders 50.000 euro. Volgens de richtlijnen van de belastingdienst ontvang je dus per jaar een schenking van 3.000 euro, gehanteerde rentepercentage is 6. Dit is ruim onder de vrijstelling van 5.304 euro. Er hoeft dus geen schenkbelasting te betalen.

Voorbeeld 2

Nu is het bedrag een stuk hoger, want je wil een huis gaan kopen, maar kunt niet bij de bank terecht voor een hypotheek. We nemen een bedrag van 300.000 euro. De fictieve rente over dit bedrag bedraagt 18.000 euro en is dus ruim over de vrijstelling heen. Alles wat de vrijstelling te boven gaat wordt belast met 10% belasting.

Nadelen van lenen van familie

Bij lenen bij familie of vrienden bestaat altijd de kans op onenigheid, zeker als niet alle voorwaarden en terug te betalen termijnen niet goed op papier worden vastgelegd. Je kunt je daarom afvragen of je deze weg wel in wil slaan. Echter heb je dringend geld nodig en kun je nergens anders terecht dan kan het je enige keuze zijn. Let er daarom op dat alle mogelijke problemen voorkomen gaan worden door alles goed door te spreken en goed op papier vast te leggen. Heb je dit eenmaal gedaan, laat anderen er dan ook eens naar kijken, wellicht kunnen zij je nog op wat aanvullingen wijzen. Betaal ook netjes af om geen problemen te veroorzaken, kun je een keer niet betalen communiceer dit dan.

Maar de voordelen zijn er ook

Het lenen bij je ouders heeft natuurlijk ook voordelen. Met een beetje geluk hoef je geen rente te betalen en er wordt natuurlijk geen toetsing bij het bkr uitgevoerd en geregistreerd. Zonder deze registratie weet niemand dat je al een lening hebt en kom je nog steeds gewoon in aanmerking voor een volgende lening.

Minilening

minilening

Minilening Wat is een minilening? Een minilening is het lenen van een klein bedrag vanaf €100 met een snelle uitbetaling. Je kunt dus met spoed geld lenen. Daarnaast wordt een…

Met spoed geld lenen

met spoed geld lenen

Met spoed geld lenen Hoe werkt geld lenen met spoed? Geld lenen met spoed werkt prima als zowel de aanbieder als de aanvrager snel handelen. De aanvrager heeft dit in…

Direct geld op je rekening

direct geld op je rekening

Wat is geld lenen binnen 1 uur? Geld lenen en binnen 1 uur op je rekening, wie wil dit nu niet? Direct geld lenen eenvoudig en snel opgelost met meerdere…

Snel geld lenen zonder bkr en papierwerk

snel geld lenen zonder papierwerk

Wat is per direct geld lenen zonder documenten? Per direct geld lenen zonder documenten is het aanvragen/afsluiten van een lening waarbij maar weinig papieren te hoeven worden opgestuurd. Je hebt…

Geld lenen voor nieuwe computer

computer laptop financieren

Kun je een nieuwe laptop of computer niet zelf bekostigen? Dan zul je op zoek moeten naar een gepaste lening om dit te kunnen financieren. Bekijk hier meerdere mogelijkheden, met en zonder BKR.

Goedkoopste doorlopend krediet

goedkoopste doorlopend krediet

Wat is een doorlopend krediet? Een doorlopend krediet is een lening voor consumenten die er behoefte aan hebben om zo nu en dan een geldbedrag kunnen opnemen en dat flexibel…