Home » Geld lenen » Geld lenen van je ouders

Geld lenen van je ouders

Kun je geld lenen van je ouders?

Ja, je kunt geld lenen van je ouders. Het is echter belangrijk om heldere afspraken te maken over de terugbetaling en de rente, indien van toepassing, om eventuele spanningen tussen familieleden te voorkomen. Het is ook aan te raden om alles vast te leggen in een schriftelijke overeenkomst.

Hoeveel rente mogen ouders rekenen?

Er is geen wettelijk bepaalde hoeveelheid rente die ouders kunnen rekenen als ze geld lenen aan hun kinderen. Het is aan te bevelen om een realistische rente af te spreken die voor beide partijen acceptabel is. Soms kiezen ouders ervoor om geen rente te rekenen als het gaat om een lening binnen de familie. In dat geval is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de terugbetaling van het geleende bedrag.

Het kan een goede oplossing zijn

Geld lenen van je ouders is een goede oplossing als je geld wil lenen maar niet naar een bank wil of kan gaan. Het feit dat je niet naar de bank gaat voor geld kan meerdere redenen hebben. Je hebt al een lening lopen en kan niet bijlenen, of je inkomen is niet hoog genoeg voor het aanvragen van het bedrag wat je op het oog hebt.

Alternatieven lenen zonder bank

Saldodipje minilening
€100 – €1800
Aflossen in 62 dagen
Geen BKR toetsing
Binnen 12/24 uur geld
Direct beschikbaar

Santander lenen

Santander
Persoonlijke lening
Aflossen: 48-120 maanden
Vertrouwd lenen
Vanaf €1.000
BKR toetsing: Ja

Qeld zakelijk
Zakelijk geld lenen

Voor alle ondernemers
€1.000 tot €200.000
Binnen 24 uur uitbetaling
Géén onderpand of jaarcijfers
Ook voor eenmanszaak

Het kan ook belastingvrij

Zijn je ouders genegen je te helpen dan kan dat en met een beetje slimmigheid kan dit ook belastingvrij, je moet dan wel de spelregels volgen en dit vervolgens op papier zetten. Doe je dit netjes volgens de regels dan kun je op een voordelige manier aan geld komen, natuurlijk moet je dit ook wel weer aflossen en dien je bij jezelf te rade te gaan of je dit kunt behappen. Spreek het daarom goed af en leg alles vast op papier zodat er later geen misverstanden gaan ontstaan.

Twee varianten

Er zijn twee verschillende varianten leningen die je ouders kunnen geven. Een waarbij je rente gaat betalen en de ander zonder rentelasten. Voor het belastingvrij houden van de lening mag de rente die je niet hoeft te betalen per jaar (fictieve rente) niet hoger zijn dan het bedrag wat ouders hun kinderen belastingvrij mogen schenken, dat is voor dit jaar gesteld op € 5.304. In onderstaand voorbeeld zul je zien hoe dit werkt. Overigens moeten je ouders bij het verstrekken van een lening zonder rente aangifte doen met een aangifte schenkbelasting.

Voorbeeld 1

Je leent van je ouders 50.000 euro. Volgens de richtlijnen van de belastingdienst ontvang je dus per jaar een schenking van 3.000 euro, gehanteerde rentepercentage is 6. Dit is ruim onder de vrijstelling van 5.304 euro. Er hoeft dus geen schenkbelasting te betalen.

Voorbeeld 2

Nu is het bedrag een stuk hoger, want je wil een huis gaan kopen, maar kunt niet bij de bank terecht voor een hypotheek. We nemen een bedrag van 300.000 euro. De fictieve rente over dit bedrag bedraagt 18.000 euro en is dus ruim over de vrijstelling heen. Alles wat de vrijstelling te boven gaat wordt belast met 10% belasting.

Nadelen van lenen van familie

Bij lenen bij familie of vrienden bestaat altijd de kans op onenigheid, zeker als niet alle voorwaarden en terug te betalen termijnen niet goed op papier worden vastgelegd. Je kunt je daarom afvragen of je deze weg wel in wil slaan. Echter heb je dringend geld nodig en kun je nergens anders terecht dan kan het je enige keuze zijn. Let er daarom op dat alle mogelijke problemen voorkomen gaan worden door alles goed door te spreken en goed op papier vast te leggen. Heb je dit eenmaal gedaan, laat anderen er dan ook eens naar kijken, wellicht kunnen zij je nog op wat aanvullingen wijzen. Betaal ook netjes af om geen problemen te veroorzaken, kun je een keer niet betalen communiceer dit dan.

Maar de voordelen zijn er ook

Het lenen bij je ouders heeft natuurlijk ook voordelen. Met een beetje geluk hoef je geen rente te betalen en er wordt natuurlijk geen toetsing bij het bkr uitgevoerd en geregistreerd. Zonder deze registratie weet niemand dat je al een lening hebt en kom je nog steeds gewoon in aanmerking voor een volgende lening.

De voordelen op een rij

  • Gemakkelijk te verkrijgen: Ouders zijn vaak bereid om hun kinderen te helpen en zijn niet gehouden aan dezelfde strenge kredietcriteria als banken of andere kredietverstrekkers.
  • Flexibiliteit: Ouders zijn vaak bereid om flexibele terugbetalingsafspraken te maken die beter aansluiten bij de financiële situatie van hun kind.
  • Vertrouwen: Ouders hebben meestal een goede band met hun kinderen en vertrouwen hen waardoor ze meer geneigd zijn om geld te lenen zonder te veel voorwaarden.
  • Laag rentepercentage: Omdat het geld lenen van ouders een familieaangelegenheid is, kunnen de rentepercentages lager zijn dan bij traditionele kredietverstrekkers.
  • Geen impact op kredietwaardigheid: Het lenen van geld van ouders zal niet leiden tot veranderingen in de kredietwaardigheid van het kind.

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente