Home » Geld lenen » Geld lenen in termijnen terugbetalen

Geld lenen in termijnen terugbetalen

Soms is het noodzakelijk om geld te lenen

Bij geld lenen ga je waarschijnlijk niet over één nacht ijs. Toch komt ieder van ons wel eens in een situatie waarbij het nodig is om geld te lenen. In de eerste plaats denken we dan aan de meest voorkomende lening die in termijnen kan terugbetaald worden, namelijk de hypothecaire lening. Dat je geld gaat lenen om een grote aankoop zoals een huis of een nieuwe auto te bekostigen, is niet verwonderlijk. Het is niet alleen begrijpelijk dat je gaat lenen voor een huis, het is zelfs een natuurlijk gegeven dat je een dergelijke aankoop niet met een eenmalige betaling niet kunt bekostigen, en in termijnen terugbetaalt.

Direct aanvragen?

De Nederlandse Kredietmaatschappij

Persoonlijke lening
Doorlopend krediet
€5.000 tot €150.000
Binnen 2 uur een voorstel
De beste voorwaarden

Saldodipje minilening

€100 – €1800
Aflossen in 62 dagen
Geen BKR toetsing
Binnen 12/24 uur geld
Direct beschikbaar

Santander lenen

Santander

Persoonlijke lening
Aflossen: 48-120 maanden
Vertrouwd lenen
Vanaf €2.500
BKR toetsing: Ja

Geld lenen en in termijnen terugbetalen

Waar moet je op letten bij een terugbetaling van een lening? Voordat je de stap zet om geld te lenen is het belangrijk dat je eerst een aantal dingen op een rijtje zet. Ten eerste is het belangrijk om een budgetplanning op te stellen. Op die manier kun je berekenen hoeveel geld je nodig hebt voor een aankoop. Ten tweede bekijk je welk bedrag je maandelijks nodig hebt om de vaste uitgaven te kunnen doen zoals de huur, de boodschappen, de nutsvoorzieningen en dergelijke. Nadat je dit grondig bekeken hebt, weet je welk bedrag je maandelijks kunt gebruiken om het geld dat je geleend hebt in termijnen terug te betalen. Zo krijg je een idee van hoelang de lening gaat lopen.

Hoe lang gaat de lening lopen?

hoe lang loopt de lening

Geld lenen en in termijnen terugbetalen, dan is het belangrijk om weten hoelang de lening gaat lopen. Alleen zo kun je in tijd plannen hoelang de lening gaat lopen. Bij een grote eenmalige aankoop zoals een huis of een ander onroerend goed gaat dit vaak over een termijn van 20, 25 of van zelfs 30 jaar. Daarom is het belangrijk om weten of je gedurende lange tijd over een stabiel inkomen kunt beschikken.

Geld lenen van kredietverstrekker

Een kredietverstrekker, of het nu over een bank of over een andere instelling gaat, zal hier altijd navraag naar doen, maar ook voor jezelf is het belangrijk om weten bij het aangaan van een lening wat de mogelijkheden zijn om geld te lenen en het in termijnen terug te betalen.

Welk bedrag kun je in maandelijkse termijnen terugbetalen?

Bij het opstellen van je budget is het belangrijk om weten welk gedeelte van het budget je kunt gebruiken om de lening in maandelijkse termijnen terug te betalen. Vaak worden voor bepaalde uitgaven verdeelsleutels gebruikt om een verantwoorde planning op te stellen. Zo wordt het algemeen als verantwoord geacht dat 1/3 van het inkomen mag worden besteed aan de terugbetaling van een lening die aangegaan wordt om een hypotheek terug te betalen.
Indien je rekening houdt met dergelijke door experts opgestelde richtlijnen, dan kun je er in ieder geval zeker van zijn dat het te lenen bedrag in verhouding staat tot het totale inkomen. Alleen op deze wijze ben je er zeker van dat je door een lening aan te gaan niet in financiële problemen brengt.

Verschillende kredietvormen

verschillende kredietvormen

Voor verschillende kredietvormen liggen de termijnen van aflossing ook anders. Zo los je een persoonlijke lening over het algemeen in 5 jaar af met een vast rentepercentage en een vast maandbedrag. Bij een doorlopend krediet ligt dat anders, in eerst instantie zal deze ook een termijn van 5 jaar hebben, echter wil dit niet zeggen dat het gehele krediet dan ook afgelost moet zijn. Bij dezelfde voorwaarden kan dit dan verlengd worden voor een af te spreken aantal jaren. Bij een hypotheek is het afhankelijk van de vorm die je kiest, lineair of annuïteiten. Bij de één blijft het maandbedrag de hele looptijd hetzelfde en bij de ander verandert dit in de loop van tijd.

Geld lenen tips video

Regels hypotheek strenger

Waar je eerder nog een hypotheek kon afsluiten van 101%, is dit nu gezet op 100%. Dit houdt in dat je alle bijkomende kosten die bij de aankoop van een huis zelf zult moeten betalen. Dit is ongeveer 6% van de aankoopprijs. Het gaat dan over de kosten voor de notaris, kosten van de makelaar, overdrachtsbelasting en taxatiekosten. Wel iets om rekening mee te houden, want bij een gemiddelde prijs van een huis van € 200.000 heb je het al over € 12.000 die je zelf moet ophoesten.

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Veel gekozen leenbedragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente