Rente

Rente is een betaling die iemand maakt voor het gebruik of de toegang tot geld dat hij of zij leent. Het is een beloning voor het risico dat de persoon die het geleende geld leent, neemt. Rente komt meestal in de vorm van een percentage van het geleende bedrag. Als je bijvoorbeeld €1.000 leent, betaal je misschien 5% rente. Op het einde van het jaar zou dat €50 in rente zijn.

Rente kan ook worden toegepast op spaargeld, waar de rente die u betaalt gebaseerd is op de rente die de bank betaalt voor het geld dat zij in het systeem hebben geïnvesteerd. Als een spaarder bijvoorbeeld €1.000 heeft gestort en de bank betaalt 1% rente, zal de spaarder €10 rente ontvangen.

Rente wordt ook geïnd op leningen, zoals hypotheken, auto-leningen, leningen op afbetaling en studentenleningen. De rente op deze leningen is meestal hoger dan de rente die op spaargeld wordt betaald, omdat het risico van het lenen ook groter is. Als een persoon bijvoorbeeld €100.000 leent voor een hypotheek, kan hij of zij een rentepercentage van 3% of meer betalen.

Rente is ook een belangrijk begrip in economische theorieën, waarbij rentekosten worden gezien als een van de belangrijkste factoren in het bepalen van de vraag en aanbod van geld. Hoge rente kan de vraag naar geld verminderen, waardoor de economie vertraagt, terwijl lage rente de vraag naar geld kan verhogen, waardoor de economie beter presteert.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente