Home » Geld lenen » Lening geweigerd bij de bank

Lening geweigerd bij de bank

Lening afgewezen

Het zal je maar gebeuren, lening afgewezen bij de bank. Daar zit je dan met je mooie plannen voor een krediet waar je eigenlijk al op gerekend had. Maar wat kun je doen om tóch nog een lening te krijgen wanneer deze al is geweigerd bij een eerdere aanvraag. Afhankelijk van het bedrag wat je nodig denkt te hebben, zijn er toch nog wel mogelijkheden die je een kans geven om ergens anders een krediet aan te vragen. Daarom lees hier hoe je dit doet en hoe je de de fouten vermijd die je bij een eerdere aanvraag hebt gemaakt. Zorg dat het deze keer wél lukt.

Wanneer wordt een lening afgewezen?

Een afwijzing voor een lening kan meerdere redenen hebben. Het is daarom ook van belang dat je navraagt bij de bank waarom je aanvraag is afgewezen en wat de reden daar van is. Weet je deze niet, dan kun je de fout ook niet herstellen en geen nieuwe wél correcte aanvraag doen. Bijvoorbeeld een reden kan zijn dat je een negatieve BKR notering hebt. Met andere woorden heb je dus een dusdanige betalingsachterstand voor bijvoorbeeld je hypotheek, creditcard, postorderbedrijf, andere lening, dat deze aan het BKR (Bureau Krediet Registratie) is gemeld.

Direct aanvragen?

De Nederlandse Kredietmaatschappij

Persoonlijke lening
Doorlopend krediet
€5.000 tot €150.000
Binnen 2 uur een voorstel
De beste voorwaarden

Saldodipje minilening

€100 – €1800
Aflossen in 62 dagen
Geen BKR toetsing
Binnen 12/24 uur geld
Direct beschikbaar

Santander lenen

Santander

Persoonlijke lening
Aflossen: 48-120 maanden
Vertrouwd lenen
Vanaf €2.500
BKR toetsing: Ja

Lening afgewezen door gokken

Is je lening afgewezen door gokken? Veel Nederlanders vinden het leuk om zo af en toe eens een online gokje te wagen. Het probleem met het online gokken voor geld is niet zozeer het gokken op zich want sinds oktober 2021 is dit legaal in Nederland. Nu zal een bank of een kredietverstrekker niet direct je lening gaan afwijzen als je eens een keertje 100 euro hebt verspeeld met een online kansspel. Echter zijn de bedragen fors hoger en speel je frequent, dan kan een uitlener daar een probleem in zien.

Oplossing

Oplossing: Dus probeer ruim voordat je een lening gaat aanvragen het gokken te laten, of doe dit met een prepaid creditcard of iets dergelijks. Op deze manier doe je dit anoniem en kan je ook niet gestraft worden met een afwijzing.

Kijk als oplossing ook eens naar een onderhandse lening

Video over afgewezen lening

Lening overal geweigerd? Wat nu?

Als je dus bent afgewezen voor een nieuwe lening én dit heeft te maken met een BKR registratie dan moet je vragen welke registratie er dan staat. Er zijn meerde noteringen die er voor kunnen zorgen dat een kredietverstrekker huiverig is om je aan een nieuw krediet te helpen. Laten we deze noteringen eens op een rijtje zetten en kijken waar je nog voor in aanmerking komt.

Lening geweigerd bij de bank

BKR coderingen die van belang zijn

A1

Je hebt ergens een achterstand van enkele maanden, maar hebt een betalingsregeling getroffen. Is deze regeling voorbij en bij je weer helemaal bij met betalen, dan verandert deze code in ´H´ van hersteld. Na 5 jaar is deze melding verdwenen. Aangezien er nog steeds een achterstand is zal het moeilijk zijn om een volwaardige lening (Doorlopend krediet, persoonlijke lening of hypotheek) te krijgen.

A2

Dit is meestal een melding die voor veel ellende zorgt. De verstrekker eist het gehele bedrag nu op om dit later aan een incassobureau over te kunnen dragen. Vrijwel onmogelijk om nu een nieuwe lening succesvol aan te kunnen vragen.

A3

Hiermee wordt aangegeven dat er een kwijtschelding om wat voor een reden dan ook heeft plaatsgevonden, of het dossier wordt terzijde gelegd. Echter kan de incasso te allen tijde weer worden gestart mits dit binnen 5 jaar gebeurt (verjaring). Afhankelijk van de reden voor deze notering kan er een opening zijn voor een nieuwe lening.

A4

Met deze code is er geprobeerd contact met je te zoeken, echter is dit niet gelukt. Nieuwe lening onmogelijk.

A5

A5 gaat over je hypotheek. Er is een betalingsregeling getroffen. Wanneer deze regeling voorbij is wordt de codering meteen weer ongedaan gemaakt.
Wacht totdat de regeling voorbij is met het aanvragen van een nieuwe krediet. Dan is er geen enkel probleem.

H

De laatste codering die je kunt tegenkomen is de H van hersteld. Goed nieuws dus, echter blijft deze code wel 5 jaar staan. Daar kun je dus in die periode wel last van blijven houden. Afhankelijk van de kredietverstrekker is het wel mogelijk om een nieuwe lening aan te vragen. Er zal natuurlijk wel gevraagd worden waar de melding vandaan komt. Je kunt nu proberen een doorlopend krediet of een persoonlijke lening aan te vragen. Of dit lukt is afhankelijk van de desbetreffende aanbieder.


Verschil doorlopend krediet en persoonlijke lening

Voor een overzicht van te lenen bedragen en verdere bijzonderheden over het doorlopend krediet en persoonlijke lening kun je in onderstaande tabellen de verschillen en rentevoorbeelden zien.

Persoonlijke lening
Minimum lenen€1.000
Maximum lenen€100.000
Laagste rente5,4%
Hoogste rente10,00%
Kortste looptijd12 maanden
Langste looptijd120 maanden
DoelElk
BKR toetsJa
Doorlopend kredietOverzicht
Minimum lenen€2.500
Maximum lenen€100.000
Laagste rente4,5%
Hoogste rente6,9%
Kortste looptijd12 maanden
Langste looptijd120 maanden

Met de volgende BKR coderingen kun je GEEN doorlopend krediet of persoonlijke lening aanvragen:
H (jonger dan 5 jaar).
A1, A2, A3, A4 en A5.

Kan ik een lening krijgen?

Heb je een BKR notering die het onmogelijk maakt om een nieuwe lening te krijgen, dan zou je kunnen overwegen om eens naar een minilening te kijken. Je leent dan geld zonder bkr toetsing. Het zijn echter relatief kleine bedragen met een niet al te lange looptijd. Lenen kan dan tot maximaal 1500 euro. Je leest hier wat een minikrediet precies is, wat de voorwaarden zijn en hoe je dit kunt aanvragen. Dus zelfs met een bkr notering kun je nog steeds een lening krijgen.

Minilening of flitslening?

Ben je overal waar je het geprobeerd hebt afgewezen voor een lening en wordt je er nogal moedeloos van? In het uiterste geval kun je nog kiezen voor het lenen van een relatief klein bedrag met behulp van een minilening. Aangezien de meeste consumenten worden afgewezen vanwege een slechte BKR notering, kan dit nog een uitkomst zijn. Bij de flitslening wordt namelijk geen krediettoetsing uitgevoerd. Dit houdt in dat speciaal voor die groep nog een mogelijkheid bestaat om de financiële druk tijdelijk wat te verlichten.


Kenmerken minilening:
€100 – €1800.
Maximale looptijd 62 dagen.
Direct op je rekening gestort.
Snelle aanvraag en uitbetaling.
Binnen 12 uur tot 24 uur geld.
Ruime goedkeuring.


Voorbeeld berekeningBedragen
Inkomen €2500
Uitgaven €1000
Vrij te besteden €500
Vrij te besteden
bedrag x 2 is wat
je kunt lenen
€1000

Reden afwijzing: Te laag salaris

Een andere reden voor een afwijzing kan ook zijn dat je inkomen niet hoog genoeg is voor het bedrag wat je graag wilt hebben. Dit zou je op kunnen lossen door een lager bedrag aan te vragen, of om je partner mee te laten tekenen. Dan worden namelijk beide inkomens bij elkaar opgeteld en kom je automatisch in aanmerking voor een hoger bedrag.

Lening geweigerd bij de bank?

Ben je geweigerd bij een bank? Kijk dan eens online voor een nieuwe aanvraag. Over het algemeen is de rente ook lager wanneer je je geldzaken via het internet regelt. Kijk eens op deze lening aanvragen pagina om een indruk te krijgen van de mogelijkheden. Ook kun je eventuele andere dure leningen oversluiten naar één nieuwe lening met een lagere rente dan wat je nu betaald. Het oversluiten van bestaande leningen en/of creditcardschuld kan sowieso wel interessant zijn vanwege de huidige lage rente.

Je dacht dat je het goed had gedaan

Je dacht alles goed op orde te hebben toen je een krediet ging aanvragen. Je had alle benodigde papieren in orde en alles leek van een leien dakje te gaan. Tot je plots het bericht kreeg dat je lening was afgewezen. Bijzonder vervelend, omdat je al een hele planning had gemaakt wat je met het krediet zou gaan doen. Of dat nu het opknappen van je huis is, of het kopen van een nieuwe auto. Niet alleen vervelend zo´n afgewezen lening, maar het wordt nu ook bijzonder lastig om het wederom te proberen. Dit heeft als reden dat er gemeld wordt dat je een aanvraag hebt ingediend welke is geweigerd. Ik hoop dat je met bovenstaande hulpmiddelen toch nog je droom kunt waarmaken.


persoonlijke lening afgewezen

Persoonlijke lening afgewezen

Je aanvraag voor een persoonlijke lening kan worden afgewezen als je inkomen te laag is in verhouding met het bedrag wat je hebt aangevraagd. Een andere reden kan zijn een negatieve bkr notering. Ook kan je persoonlijke lening worden afgewezen omdat er teveel andere openstaande schulden zijn. Tip: Probeer alle openstaande schulden samen te voegen door de hele zwik over te sluiten naar 1 nieuwe lening.

Een persoonlijke lening zonder gedoe is waarschijnlijk de meest favoriete lening in Nederland. De reden hiervan is dat het de meest stabiele financiering is die je kunt wensen. Met een vaste looptijd en een constant vaste rente kom je gedurende de gehele periode van aflossen niet voor onaangename verrassingen te staan.

Ik kan slechts 1 nadeel vinden en dat is het feit dat je lening niet kunt gebruiken voor geld achter de hand. Met een doorlopend krediet kan dit wel. Dit komt omdat je een persoonlijke lening in 1 keer op je privérekening gestort krijgt, dit in tegenstelling tot een doorlopend krediet waar het geldbedrag op een aparte rekening tot je beschikking wordt gesteld.


Minilening afgewezen

Saldodipje afgewezen

Je hebt een aanvraag ingediend bij Saldodipje, maar deze is afgewezen? Waarom is dat gebeurd? Je afwijzing kan een aantal redenen hebben.
1. Het bedrag wat je hebt aangevraagd is niet in overeenstemming met je inkomen.
Oplossing: Probeer een lager bedrag aan te vragen

2. Je hebt nog een niet afbetaalde lening lopen bij Saldodipje.
Oplossing: Betaal eerst je eerdere lening af voordat je een nieuwe gaat aanvragen.

3. Je hebt in het verleden niet op tijd afgelost.
Oplossing: Vraag een minilening aan met een persoonlijke garantsteller i.p.v. de (betaalde) Global Guarantee garantsteller.

4. Je voldoet niet aan de voorwaarden. Je hebt geen Nederlandse bankrekening, je bent nog geen 18 jaar, je bent niet woonachtig in Nederland of je hebt geen mobiele telefoon.
Oplossing: Hef alle belemmeringen op en probeer het opnieuw.

Video wat is een minilening (3:26)

Afwijzing bank

Lening bij ING afgewezen

De ING biedt een uitgebreid scala financiële producten aan. Ben je afgewezen voor een hypotheek, doorlopend (flexibel) krediet, of persoonlijke (vaste rente) lening? Het kan zijn dat je bij een andere bank wel een positief antwoord krijgt. Niet alle banken en online kredietverstrekkers zijn even streng voor wat betreft het goedkeuren van een aanvraag.

Ben je afgewezen vanwege een negatieve bkr notering A1, A2, A3, A4, A5 of H? Dan kun je voor bovenstaande producten ook niet bij een andere bank terecht. Dit is voor je eigen bescherming. De enige nog voor de hand liggende oplossing is een krediet zonder bkr toetsing.


Lening ABN Amro afgewezen

Bij de ABN Amro dien je een privérekening aan te houden vooraleer je een lening kunt afsluiten. Er wordt bij de ABN met name gekeken naar je betaalgedrag in het verleden. Heb je eerder wat financiële problemen gehad? Dan kan dit nu voor de ABN een reden zijn om je leningaanvraag af te wijzen. Wellicht geheel onterecht, omdat je nu al je geldzaken weer op orde hebt en ook niet achtervolgd wordt door een bkr notering.

Een oplossing kan zijn om een lening zonder bank aan te gaan vragen. Deze aanbieders kunnen niet kijken naar je betaalgedrag op je bankrekening. Dus dit kan in je voordeel werken. Nogmaals gezegd, je mag nog steeds geen negatiever bkr notering hebben, maar het kan een alternatief zijn voor een lening bij de ABN Amro bank.


Lening Rabobank afgewezen

rabobank

Is je lening bij de Rabobank afgewezen? Dit kan een aantal oorzaken hebben.
1. Je hebt niet alle gevraagde documenten aangeleverd.
2. Je hebt een negatieve registratie bij het bkr.
3. Het bedrag wat je wil lenen is te hoog in verhouding met je inkomen.

Oplossing afgewezen lening Rabobank

Missen er documenten waar om gevraagd is en die je nog niet hebt opgestuurd? Meld de Rabobank dat je deze alsnog zult toesturen.

Is de reden voor de afwijzing een negatieve bkr registratie? Dan rest je niets anders dan het lenen zonder bkr toetsing, ofwel het lenen van een klein bedrag met een minilening.

Ben je afgewezen omdat het bedrag wat je wil lenen te hoog is? Probeer het nog eens met een lager bedrag.

Over de Rabobank

De Rabobank heeft naast gebruikelijke privé- en zakelijke rekeningen een zeer uitgebreid aanbod aan kredieten en leningen. De particulier kan er terecht voor een persoonlijke lening, een duurzaamheidslening of een verbouwingslening. Het doorlopend krediet biedt de Rabobank helaas niet meer aan. Wanneer je wil gaan lenen bij de Rabobank dien je er wel een rekening te hebben.

Voor de ondernemer die op zoek is naar een zakelijk krediet is de Rabobank ook geschikt. Wel altijd eerst een gesprek met een adviseur, terwijl de meeste ondernemers op zoek zijn naar een zakelijke lening zonder gedoe en bkr.


Santander lenen
Santander bank

Santander lening afgewezen

Is je lening afgewezen bij Santander? Echter na 6 maanden kun je een nieuwe poging bij Santander wagen, maar uitsluitend als de omstandigheden die gezorgd hebben voor de afwijzing zijn verbeterd. Bijvoorbeeld als je nu een negatieve bkr notering hebt en deze binnen 6 maanden verdwijnt, of wanneer je nu te weinig inkomen hebt en dit na deze periode aanzienlijk hoger is.

Oplossing met een andere aanbieder dan Santander

Vind je dat je onterecht bent afgewezen voor een lening bij Santander? Dan kun je het bij een andere aanbieder proberen. Je begint dan met een schone lei en tevens weet je wat je nu beter kunt doen. Bijvoorbeeld een lager bedrag, een kortere looptijd, of een betere motivering waar je de lening voor gaat gebruiken.

Over Santander

Santander is een vrij nieuwe aanbieder op de Nederlandse markt en biedt een breed scala aan financiële producten aan. Zo vind je er een persoonlijke lening, een doorlopend krediet, maar ook voor het oversluiten van je ´oude dure´ leningen ben je er welkom. Daarnaast verzorgt Santander ook private lease en verzekeringen, zoals nabestaandenbescherming.


Afwijzing online kredietverstrekkers

freo

Freo lening afgewezen

Is je lening bij Freo geweigerd? Dan is het goed om dit te weten te komen. Freo is onderdeel van de Rabobank groep en is de prijsvechter op het gebied van lenen. Echter heeft Freo de reputatie dat zij bijzonder streng zijn met betrekking tot het verlenen van leningen. Het hoeft dus niet vreemd te zijn dat je aanvraag bij Freo wordt afgewezen. Over het algemeen is het probleem dat het bedrag wat je hebt aangevraagd te hoog is in verhouding met je inkomen. Een ander probleem kan zijn dat je een negatieve bkr registratie hebt en dan kun je eigenlijk nergens terecht voor een ´normale´ lening, met uitzondering van een minilening. 

Mogelijke oplossing met een andere aanbieder dan Freo

Laten we voorop stellen dat er een oplossing kan zijn om bij een andere kredietverstrekker wel succesvol een lening aan te vragen. Daarom kun je proberen een lager bedrag aan te vragen, of wat meer secuur de gevraagde papieren aan te leveren. Dus zorg er goed voor dat je precies die paperassen toe stuurt waar om gevraagd wordt en doe dit direct. Een alternatief voor freo kan zijn Geldshop, of wellicht Frisia.

Over Freo

Freo biedt slechts 2 producten aan, dat is een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Freo staat bekend om zijn lage rente en is dan ook populair bij veel consumenten. Tevens biedt het bedrijf zijn leningen al ruim 10 jaar aan in Nederland en kan rekenen op een betrouwbare reputatie.


Zakelijke lening afgewezen

Ook een zakelijke lening kan worden afgewezen. Alle grootbanken in Nederland doen ook aan zakelijk financieren, echter de eisen zijn over het algemeen (te) streng. Zo kan een reden van afwijzing zijn dat je geen jaarcijfers over de laatste 5 jaar kunt overleggen. Een andere reden kan zijn dat je geen onderpand hebt, dat je omzet niet hoog genoeg is, of dat je een negatieve bkr notering hebt.

Qeld
€1.000 tot €200.000
Ook voor eenmanszaak
Geen onderpand
Geen jaarcijfers
In 24 uur uitbetaling

Qredits afgewezen

Qredits.nl is samen met geldlenenzzp.nl een gerenommeerde aanbieder van zakelijke leningen. Qredits is echter wel bijzonder streng voor ondernemers, zeker wanneer deze ondernemer een starter is. Ook moet je bij Qredits een ondernemingsplan indienen. Afgezien van het feit dat Qredits aan meer dan 20.000 ondernemers een lening heeft verstrekt, kan het gebeuren dat jouw aanvraag wordt afgewezen. Een oplossing kan zijn om te bekijken of een ZZP lening wellicht iets voor jou is. Trouwens ook beschikbaar voor niet ZZP´ers.

Oplossing: Zakelijke lening zonder bkr en jaarcijfers

Gelukkig is er wel een oplossing in geval van een afwijzing voor een zakelijke financiering. Een zakelijke lening zonder bkr en jaarcijfers. Tevens is een onderpand en jaarcijfers niet nodig. De enige voorwaarden zijn dat je bedrijf minimaal 12 maanden bestaat, je een omzet hebt van tenminste 48.000 euro per jaar en als laatste moet je bedrijf in zijn geheel in Nederland gevestigd zijn.


Vraag & antwoord

Waarom kan mijn lening aanvraag worden afgekeurd?

Er zijn meerdere redenen waarom je aanvraag voor een lening kan worden afgekeurd.
1. Het bedrag wat je wil lenen is te hoog in verhouding met je inkomsten.
1a. Oplossing: Zoek contact met de kredietverstrekker en wellicht kan een lager bedrag wel worden goedgekeurd.

2. Je hebt een negatieve BKR registratie (gemelde betalingsachterstand). Deze codes zijn A1, A2, A3, A4 en A5 en geldt ook voor codering H jonger dan 5 jaar.
2a. Oplossing: Je kunt nu uitsluitend kiezen voor een lening zonder BKR toetsing en registratie. Ergo, een minilening.

3. Je partner is het niet eens met je beslissing om geld te gaan lenen.
3a. Oplossing: Bij een aanvraag voor een doorlopend krediet, persoonlijke lening of hypotheek dient je partner altijd mee te tekenen. Probeer je partner uit te leggen waarom jullie deze lening nodig hebben.

4. Je hebt reeds leningen lopen (ook creditcard).
4a. Oplossing: Probeer in samenspraak met de kredietverstrekker al je lopende leningen over te sluiten tot 1 nieuwe lening. Ook een schuld op je creditcard kan hierbij worden meegenomen. Je hebt dan 1 grote lening en dit maakt het een stuk overzichtelijker, met waarschijnlijk een lagere rente.

Kan iedereen geld lenen?

Op zich kan iedere inwoner van Nederland die ouder is dan 18 jaar een lening krijgen. De hoogte van het te lenen bedrag is uiteraard afhankelijk van je inkomen en je reputatie bij het aflossen van eerdere schulden.

Kan ik geld lenen met schulden?

Bijna iedereen in Nederland heeft wel een schuldenpost. Op zich is het hebben van schulden geen belemmering voor een nieuwe lening. Echter, hoe hoger de schulden, hoe lager een nieuwe lening gegeven zal worden.


Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Veel gekozen leenbedragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente