Home » Ervaringsverhalen » Zo kochten Pim en Kees hun eerste huis met een starterslening

Zo kochten Pim en Kees hun eerste huis met een starterslening

Geschatte leestijd: 8 minuten

Lang naar ons eerste huis samen uitgekeken

Pim (25) en Kees (27) keken elkaar nerveus aan terwijl ze hand in hand door de voordeur van hun nieuwe huis liepen. Het was een moment waar ze allebei lang naar hadden uitgekeken – het moment waarop ze eindelijk hun eigen plek zouden hebben. De geur van vers geschilderde muren vulde de lucht, en het geluid van hun voetstappen op de houten vloer leek de stilte te verbreken die het huis had gekend sinds ze de sleutels hadden gekregen. Ze konden hun opwinding nauwelijks onderdrukken.

“We zijn er, Kees,” zei Pim met een glimlach terwijl hij zijn arm om Kees heen sloeg. “Ons eigen huis. Kan je het geloven?”

Kees keek om zich heen, zijn ogen groot van verbazing en vreugde. “Het is echt, Pim,” antwoordde hij met een trillende stem. “Ons eigen huis.”

Moment van triomf

Het was een moment van triomf voor het stel, een moment dat het resultaat was van maandenlang hard werken, plannen maken en dromen. Pim en Kees hadden elkaar leren kennen op de universiteit, waar ze al snel verliefd werden. Na jaren van samenzijn en het opbouwen van een sterke relatie, hadden ze besloten dat het tijd was om de volgende stap te zetten: het kopen van een huis samen.

Net begonnen met werken en nog niet veel spaargeld

Het leek een moeilijke taak

Het vinden van een betaalbaar huis leek in eerste instantie een ontmoedigende taak, vooral omdat ze beiden net waren begonnen met hun carrière en niet veel spaargeld hadden. Maar toen ontdekten ze de mogelijkheid van een starterslening – een financieel instrument ontworpen om jonge mensen te helpen bij het kopen van hun eerste huis. Het bleek de sleutel te zijn tot het realiseren van hun droom.

“Herinner je je nog toen we voor het eerst over de starterslening hoorden, Pim?” vroeg Kees terwijl hij door de woonkamer liep en naar het uitzicht door het raam staarde.

Pim glimlachte terwijl hij naast Kees ging staan. “Natuurlijk herinner ik me dat,” antwoordde hij. “Het voelde als een teken, alsof het universum ons een kans bood om echt iets van ons leven te maken.”

Op zoek naar het perfecte huis

Met de starterslening in gedachten begonnen Pim en Kees aan hun zoektocht naar het perfecte huis. Ze brachten talloze uren door met het scrollen door Funda, het bezoeken van open huizen en het overleggen met makelaars. Het was een emotionele achtbaan van hoop en teleurstelling, maar uiteindelijk vonden ze een huis dat alles had wat ze zochten – en meer.

“Ik wist meteen dat dit het huis was, Kees,” zei Pim terwijl hij Kees' hand vasthield. “Het voelde gewoon goed, weet je?”

Kees knikte instemmend. “Ja, ik voelde het ook,” zei hij. “Het was alsof dit huis op ons stond te wachten.”

Het aanvragen van een starterslening nam best veel tijd in beslag

Beginnen met aanvragen starterslening

Met hun droomhuis gevonden, begonnen Pim en Kees aan het proces van het aanvragen van de starterslening. Het was een bureaucratisch proces dat enige tijd in beslag nam, maar met de hulp van een ervaren hypotheekadviseur slaagden ze erin alles op tijd rond te krijgen. De opluchting die ze voelden toen ze hoorden dat hun lening was goedgekeurd, was onbeschrijflijk.

“We hadden het nooit zonder de starterslening kunnen doen, Pim,” zei Kees terwijl hij een doos met keukengerei uitpakte in de nieuwe keuken.

Pim knikte. “Absoluut, Kees. Het heeft echt het verschil gemaakt voor ons. Het voelt als een enorme steun in de rug bij het zetten van deze grote stap in ons leven.”

We waren verbaasd over de ruimte

Nu, terwijl ze door hun nieuwe huis liepen en zich verbaasden over de ruimte en het gevoel van eigenaarschap, konden Pim en Kees niet helpen maar glimlachen bij de gedachte aan de toekomst die voor hen lag. Ze zouden hun leven hier samen opbouwen, herinneringen maken en dromen najagen. En het was allemaal mogelijk gemaakt dankzij de starterslening die hen de kans gaf om deze stap te zetten.

“Kan je geloven dat we hier nu echt wonen, Pim?” vroeg Kees terwijl hij naar Pim keek met een blik vol liefde en dankbaarheid.

Pim glimlachte breed en gaf Kees een knipoog. “Ik kan het nauwelijks geloven, Kees. Maar ik weet wel dat er geen plek is waar ik liever zou zijn dan hier, met jou, in ons eigen huis.”

En terwijl de zon langzaam onderging buiten hun raam, omarmden Pim en Kees elkaar en keken ze vol verwachting uit naar de vele avonturen die hen te wachten stonden in hun nieuwe thuis. Met de starterslening als steun en hun liefde als kompas, waren ze klaar om samen de wereld te veroveren.


Wat is een starterslening?

De starterslening vult de hypotheek aan voor je eerste koophuis door het verschil te overbruggen tussen de aankoopprijs van de woning en de maximale hypotheek. Gedurende de eerste 3 jaar betaal je geen rente en aflossing. Ongeveer 250 gemeenten bieden de mogelijkheid tot het verkrijgen van een Starterslening, die wordt beheerd door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn).

Voorwaarden starterslening

  • Als je voor het eerst een huis koopt, waar je zelf of met je partner gaat wonen, biedt de gemeente waar je gaat wonen mogelijk de Starterslening aan. Ongeveer 250 Nederlandse gemeenten nemen deel aan dit programma.
  • Het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een vereiste. De rentevaste periode van deze lening is minimaal 10 jaar. Een voorwaarde voor NHG is dat de koopprijs niet hoger mag zijn dan het maximale NHG-bedrag. In 2024 is dit vastgesteld op €435.000 zonder energiebesparende voorzieningen en €461.000 met energiebesparende voorzieningen. Sommige gemeenten hanteren echter een maximale koopsom die lager ligt dan de NHG-grens. Uit onze steekproef blijkt dat dit in enkele gevallen €250.000 is.
  • Daarnaast mag je niet te veel eigen geld hebben. Vermogen boven de vrijstellingsgrens in het vorige belastingjaar moet worden gebruikt voor de aankoop van de woning. Dit verwijst naar je vermogen in 2023, dat maximaal €57.000 mag zijn voor alleenstaanden en €114.000 voor fiscale partners. Ook uitzendkrachten met een perspectiefverklaring kunnen de Starterslening aanvragen.
  • Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) houdt rekening met eventuele studieleningen bij de berekening van je maximale hypotheek.
  • Belangrijk is dat je geen andere leningen, zoals een familiehypotheek, mag afsluiten voor de aankoop van je woning.

Aanvullende voorwaarden

Elke deelnemende gemeente heeft haar eigen aanvullende voorwaarden voor de Starterslening. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat ze het bedrag van de Starterslening verhogen of de maximale aankoopprijs van de woning aanpassen. Soms is de lening alleen beschikbaar tot een bepaalde maximumleeftijd, of voor woningen in specifieke wijken of nieuwbouwprojecten. De specifieke voorwaarden van gemeenten zijn te vinden op de website van SVn.

Je betaalt eenmalig €750 voor een starterslening

Dit kost een starterslening

Voor het afsluiten van een Starterslening betaal je eenmalig €750. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Een Starterslening is alleen beschikbaar in combinatie met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Voor NHG betaal je in 2024 een eenmalige en fiscaal aftrekbare borgtochtprovisie van 0,6%.

Deze kosten zijn binnen 1 tot 3 jaar terugverdiend. Met NHG profiteer je van een (aanzienlijk) lagere hypotheekrente. Echter, alleen als de hypotheek lager is dan ongeveer 60% van de waarde van de woning, biedt NHG geen rentevoordeel.

De lening aflossen

De Starterslening heeft standaard een rentevaste periode van 15 jaar en een maximale looptijd van 30 jaar. Het bestaat uit twee delen: een annuïtair afgelost leningdeel, de Starterslening, en een leningdeel dat oploopt, de Combinatielening. Bij aanvang is dit leningdeel bijna nul en wordt maandelijks verhoogd met de niet betaalde aflossing voor de Starterslening. Deze leningdelen zijn additioneel aan de hypotheeklening van de hypotheekverstrekker. Terwijl de rente over de Starterslening en de hypotheeklening fiscaal aftrekbaar zijn, geldt dit niet voor de rente over de Combinatielening.

Je betaalt 3 jaar geen rente en aflossing

De eerste 3 jaar betaalt de gemeente de rente en je hoeft ook niet af te lossen. Dus je hebt de eerste 3 jaar geen maandlasten. De aflossing van je Starterslening ‘betaal’ je de eerste 3 jaar met de Combinatielening.

In het 4e jaar ga je betalen

Na de initiële periode van 3 jaar, waarin geen rente en aflossing wordt betaald, wordt verwacht dat je deze kosten gaat dragen, mits je inkomen dit toestaat. Indien dit niet het geval is, kun je een hertoetsing aanvragen, waarbij je maandelijkse lasten worden aangepast aan je actuele inkomen. Deze hertoetsing vindt plaats na 6, 10 en 15 jaar, en kan ook worden aangevraagd na een scheiding of het verbreken van een relatie waarbij een partner het huis verlaat.

Video over het aanvragen van een starterslening

Lees ook het verhaal waarom Jasper nooit meer geld aan familie uitleent: Waarom ik mijn broer, Jasper, nooit meer geld leen. Hier verhaalt Jasper over het feit dat hij geld uitleende aan zijn broer.

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Veel gekozen leenbedragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente