Home » Financieel nieuws » Zakgeld leert kinderen met geld omgaan

Zakgeld leert kinderen met geld omgaan

Jong geleerd is oud gedaan

Kinderen moeten leren omgaan met geld en natuurlijk het liefst zo vroeg mogelijk. Wie als kind niet heeft geleerd om te gaan met geld loopt later een grotere kans om geldproblemen te krijgen. Volwassenen zonder een goede financiële opvoeding sparen minder en kopen vaker spullen waar ze eigenlijk geen geld hebben, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Jong geleerd is oud gedaan luidt het spreekwoord en dat geldt zeker ook in dit geval. Volgens het Nibud krijgt 69% van de kinderen tussen de 5- en 11 jaar zakgeld. het is natuurlijk aan de ouders zelf om te bepalen hoeveel dat dan wordt. Over het algemeen wordt de bescheiden toelage gebruikt voor het kopen van luxe dingetjes, maar dit kan ook een abonnement zijn op Netflix of Spotify.

Wanneer begin je met een zakcentje

Peuters en kleuters kunnen nog niet rekenen. Ze kunnen daarom niet goed inschatten wat de waarde van geld is. Het geven van zakgeld is daarom geen goed idee. Je kunt beter beginnen met het geven van zakgeld als kinderen 6 jaar zijn. Op de basisschool zijn ze dan begonnen met het maken van sommetjes. Bovendien kunnen kinderen vanaf zes jaar munten herkennen.

Leren omgaan met zakgeld

Ben je pas begonnen met het geven van zakgeld? Dan moet je je kind vertellen wat hij met zijn zakgeld mag en kan doen. Kinderen moeten ongedwongen in vrijheid kunnen kiezen wat ze met hun zakgeld willen doen. Ze leren zo zelfstandig keuzes te maken. Door dit te doen krijgen ze inzicht in de waarde van geld.

De hoogte van het zakgeld

hoeveel zakgeld geven

Kinderen leren spelenderwijs omgaan met geld. Het belangrijkste is dat je kind zakgeld krijgt. Dat hoeft geen hoog bedrag te zijn. Een euro per week is een prima bedrag om mee te beginnen. Tot een jaar of tien is 2 euro meer dan genoeg. Tieners ontvangen doorgaans tussen de drie en de vijf euro zakgeld. Het bedrag is natuurlijk ook afhankelijk van je eigen budget.

De hoogte van het zakgeld is ook afhankelijk van waar het aan besteed moet worden. Jonge kinderen besteden hun zakgeld vaak aan snoepgoed en speelgoed. Een paar euro per week is dan voldoende. Spreek je met je tienerdochter af dat ze met het zakgeld ook cadeautjes of haar beltegoed moet betalen. Dan is 2 euro zakgeld per week niet meer genoeg.

Het is geen beloning of straf

Overweeg je om meer zakgeld te geven als beloning, of wil je juist minder zakgeld geven als straf? Verlang je een tegenprestatie van je kind? Bedenk dat zakgeld geen loon is. Gebruik het zakgeld daarom niet om te belonen of te bestraffen. Het belangrijkste doel van het geven van zakgeld is dat je kind leert om te gaan met geld.

Hoeveel krijgen mijn eigen kinderen?

Aangezien ik zelf ook 2 schatten van kinderen heb geef ik hen natuurlijk ook zakgeld. Mijn zoon van 14 jaar kan elke maand rekenen op €20 en mijn dochter van 10 die krijgt elke maand €5. Af en toe denk ik wel eens dat ik mijn dochter wat weinig zakgeld geef, maar als ik zie dat elke euro gespaard wordt en ze daarnaast ook nog eens een folderwijk doet waarvan ze ook alles opspaart, denk ik dat het wel mee valt. Voor de puber van 14 is het uiteraard niet genoeg naar zijn zin. Andere kinderen met schijnbaar rijke ouders schijnen het belachelijke bedrag van €100 per maand te krijgen. Ik vind dat nogal onzin, deze kinderen hebben waarschijnlijk geen enkel besef van de waarde van geld.

Het besteden van het zakgeld

hoe wordt zakgeld besteed

Wellicht koopt je kind iets van zijn zakgeld wat jij nooit zou kopen. Dat is niet erg, zelf als het een foute uitgave blijkt te zijn. Door het maken van fouten leert je kind omgaan met geld. Geeft je kind al zijn zakgeld in één keer uit? Dan leert hij dat hij de rest van de week niets meer kan kopen. Sowieso gaat er een groot gedeelte naar spelletjes voor de Playstation, make up (veel, hahaha) en ook snoep zie ik regelmatig het huis inkomen. Maar ja, we zijn allemaal kinderen geweest toch?

Beginnen met sparen

Vooral jonge kinderen hebben vaak moeite met sparen. Ze willen hun zakgeld liefst zo snel mogelijk uitgeven. Ook sparen moeten kinderen dus leren. Een goed begin is het geven van een spaarpot. Bespreek met je kind voor welke doelen hij zou kunnen sparen. Sparen is gemakkelijker en leuker als er voor een bepaald doel wordt gespaard. Begint je kind met sparen? Bepaal dan in overleg met je kind een concreet doel dat binnen afzienbare tijd met het spaargeld kan worden gekocht.

Open een eigen bankrekening voor je kind

Is je kind twaalf jaar? Dan is het goed om een bankrekening te openen voor je kind. Je kind moet leren omgaan met een eigen rekening, een eigen pincode en een bankpasje. Ook kan hij zo leren om geld dat hij gekregen heeft voor bijvoorbeeld een goed rapport te storten op zijn rekening en om betalingen te doen. Leren omgaan met een bankpasje en het veilig bewaren van de pincode hoort bij een goede financiële opvoeding. Krijgen ze voor het eerst een eigen bankpas, dan zijn ze apetrots op dat mooie pasje en willen dan ook overal laten zien dat ze nu kunnen pinnen. Heerlijk om te zien.

Rekening bij de ING

Mijn oudste van 14 heeft een rekening bij de ING (vanaf 12 jaar) en het is werkelijk komisch om te zien wat voor een transacties ze allemaal uitvoeren. Zo wordt er totaal geen gebruik meer gemaakt van contant geld, alles (zelfs een snoepje van een dubbeltje) wordt ´gepind´. Ook wordt er wel eens wat contant geld uit de muur getrokken, wat de dag er na snel weer op de rekening wordt gezet. Dan nog het liefst storten in muntgeld, dat is namelijk gratis als je nog onder de 18 bent. Hij heeft ook een spaarrekening naast zijn betaalrekening en de hele dag door worden er kleine bedragen heen en weer, van rekening naar rekening geboekt. Maar goed dat er geen papieren afschriften meer zijn.

Maar hoeveel krijgen ze dan?

Het is eigenlijk vrij simpel wat je het beste kunt geven. Het is slechts een indicatie en natuurlijk kun je beslissen om meer of minder te geven. Van 12 tot 18 jaar een tientje of 2 in de maand. Jonger dan 12 dan vinden de kinderen het nog wel extra spannend om dit per week te krijgen, waarom dat is weet ik niet, maar goed. Ik zou zeggen, onder de 12 jaar tussen de 1- en 2 euro in de week.

Zakgeld apps speciaal voor kinderen

Zakgeld-apps zijn mobiele applicaties die speciaal zijn ontworpen om kinderen te helpen bij het beheren van hun zakgeld en het opbouwen van financiële vaardigheden. Deze apps bieden een digitale manier voor kinderen om hun inkomsten en uitgaven bij te houden, waardoor het gemakkelijker wordt om te sparen en budgetteren.

Gimi

Gimi is een zakgeld-app die speciaal is ontworpen om kinderen te helpen bij het beheren van hun zakgeld en het opbouwen van financiële vaardigheden. De app is ontwikkeld door een Zweeds bedrijf en is beschikbaar in verschillende landen, waaronder Nederland.

Taken voltooien

Met de Gimi-app kunnen kinderen taken voltooien om geld te verdienen en hun inkomsten en uitgaven bijhouden. Ouders kunnen de taken instellen en het bedrag bepalen dat kinderen verdienen voor elke taak. Ze kunnen ook wekelijks of maandelijks zakgeld instellen voor hun kinderen.

Doelen stellen

De Gimi-app heeft ook functies zoals doelen stellen voor spaargeld en de mogelijkheid om te sparen voor specifieke items of ervaringen. De app moedigt kinderen aan om te sparen en te budgetteren door middel van beloningen en badges voor goede financiële gewoonten.

Ouders houden toezicht

Ouders kunnen de Gimi-app gebruiken om toezicht te houden op de financiën van hun kinderen en transacties goed te keuren voordat ze worden uitgevoerd. Ze kunnen ook de voortgang van hun kinderen volgen en hen aanmoedigen om hun financiële doelen te bereiken.

Video: Dit vinden gebruikers van zakgeld apps

Er zijn verschillende zakgeld-apps, hier zijn er een paar:

  • RoosterMoney: RoosterMoney is een populaire zakgeld-app die ouders helpt om hun kinderen te leren hoe ze met geld om moeten gaan. Ouders kunnen taken instellen en een beloning toekennen wanneer hun kinderen deze taken voltooien.
  • Sowdan: Sowdan is een app waarmee kinderen en ouders samen sparen voor doelen. Het stelt kinderen in staat om een digitaal spaarpotje te maken en bij te houden hoeveel ze hebben gespaard voor hun doelen.
  • Geldwijzer Jr.: Geldwijzer Jr. is een app die speciaal is ontwikkeld voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud. De app helpt kinderen om te leren over verschillende financiële onderwerpen, zoals sparen, lenen en investeren.
  • Moneybird: Moneybird is een app waarmee kinderen hun inkomsten en uitgaven kunnen bijhouden en hun uitgaven kunnen categoriseren. Het is vooral handig voor oudere kinderen en tieners die meer controle willen over hun financiën.

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Veel gekozen leenbedragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente