Home » Financieel nieuws » Zakgeld leert kinderen met geld omgaan

Zakgeld leert kinderen met geld omgaan

Zakgeld leert kinderen met geld omgaan
Zakgeld leert kinderen met geld omgaan

Kinderen moeten leren omgaan met geld en natuurlijk het liefst zo vroeg mogelijk. Wie als kind niet heeft geleerd om te gaan met geld loopt later een grotere kans om geldproblemen te krijgen. Volwassenen zonder een goede financiële opvoeding sparen minder en kopen vaker spullen waar ze eigenlijk geen geld hebben, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Jong geleerd is oud gedaan luidt het spreekwoord en dat geldt zeker ook in dit geval. Volgens het Nibud krijgt 69% van de kinderen tussen de 5- en 11 jaar zakgeld. het is natuurlijk aan de ouders zelf om te bepalen hoeveel dat dan wordt. Over het algemeen wordt de bescheiden toelage gebruikt voor het kopen van luxe dingetjes, maar dit kan ook een abonnement zijn op Netflix of Spotify.

Wanneer begin je met een zakcentje

Peuters en kleuters kunnen nog niet rekenen. Ze kunnen daarom niet goed inschatten wat de waarde van geld is. Het geven van zakgeld is daarom geen goed idee. Je kunt beter beginnen met het geven van zakgeld als kinderen 6 jaar zijn. Op de basisschool zijn ze dan begonnen met het maken van sommetjes. Bovendien kunnen kinderen vanaf zes jaar munten herkennen.

Leren omgaan met zakgeld

Ben je pas begonnen met het geven van zakgeld? Dan moet je je kind vertellen wat hij met zijn zakgeld mag en kan doen. Kinderen moeten ongedwongen in vrijheid kunnen kiezen wat ze met hun zakgeld willen doen. Ze leren zo zelfstandig keuzes te maken. Door dit te doen krijgen ze inzicht in de waarde van geld.

De hoogte van het zakgeld

hoeveel zakgeld gevenKinderen leren spelenderwijs omgaan met geld. Het belangrijkste is dat je kind zakgeld krijgt. Dat hoeft geen hoog bedrag te zijn. Een euro per week is een prima bedrag om mee te beginnen. Tot een jaar of tien is 2 euro meer dan genoeg. Tieners ontvangen doorgaans tussen de drie en de vijf euro zakgeld. Het bedrag is natuurlijk ook afhankelijk van je eigen budget.

De hoogte van het zakgeld is ook afhankelijk van waar het aan besteed moet worden. Jonge kinderen besteden hun zakgeld vaak aan snoepgoed en speelgoed. Een paar euro per week is dan voldoende. Spreek je met je tienerdochter af dat ze met het zakgeld ook cadeautjes of haar beltegoed moet betalen. Dan is 2 euro zakgeld per week niet meer genoeg.

Het is geen beloning of straf

Overweeg je om meer zakgeld te geven als beloning, of wil je juist minder zakgeld geven als straf? Verlang je een tegenprestatie van je kind? Bedenk dat zakgeld geen loon is. Gebruik het zakgeld daarom niet om te belonen of te bestraffen. Het belangrijkste doel van het geven van zakgeld is dat je kind leert om te gaan met geld.

Hoeveel krijgen mijn eigen kinderen?

Aangezien ik zelf ook 2 schatten van kinderen heb geef ik hen natuurlijk ook zakgeld. Mijn zoon van 14 jaar kan elke maand rekenen op €20 en mijn dochter van 10 die krijgt elke maand €5. Af en toe denk ik wel eens dat ik mijn dochter wat weinig zakgeld geef, maar als ik zie dat elke euro gespaard wordt en ze daarnaast ook nog eens een folderwijk doet waarvan ze ook alles opspaart, denk ik dat het wel mee valt. Voor de puber van 14 is het uiteraard niet genoeg naar zijn zin. Andere kinderen met schijnbaar rijke ouders schijnen het belachelijke bedrag van €100 per maand te krijgen. Ik vind dat nogal onzin, deze kinderen hebben waarschijnlijk geen enkel besef van de waarde van geld.

Het besteden van het zakgeld

hoe wordt zakgeld besteedWellicht koopt je kind iets van zijn zakgeld wat jij nooit zou kopen. Dat is niet erg, zelf als het een foute uitgave blijkt te zijn. Door het maken van fouten leert je kind omgaan met geld. Geeft je kind al zijn zakgeld in één keer uit? Dan leert hij dat hij de rest van de week niets meer kan kopen. Sowieso gaat er een groot gedeelte naar spelletjes voor de Playstation, make up (veel, hahaha) en ook snoep zie ik regelmatig het huis inkomen. Maar ja, we zijn allemaal kinderen geweest toch?

Beginnen met sparen

Vooral jonge kinderen hebben vaak moeite met sparen. Ze willen hun zakgeld liefst zo snel mogelijk uitgeven. Ook sparen moeten kinderen dus leren. Een goed begin is het geven van een spaarpot. Bespreek met je kind voor welke doelen hij zou kunnen sparen. Sparen is gemakkelijker en leuker als er voor een bepaald doel wordt gespaard. Begint je kind met sparen? Bepaal dan in overleg met je kind een concreet doel dat binnen afzienbare tijd met het spaargeld kan worden gekocht.

Open een eigen bankrekening voor je kind

Is je kind twaalf jaar? Dan is het goed om een bankrekening te openen voor je kind. Je kind moet leren omgaan met een eigen rekening, een eigen pincode en een bankpasje. Ook kan hij zo leren om geld dat hij gekregen heeft voor bijvoorbeeld een goed rapport te storten op zijn rekening en om betalingen te doen. Leren omgaan met een bankpasje en het veilig bewaren van de pincode hoort bij een goede financiële opvoeding. Krijgen ze voor het eerst een eigen bankpas, dan zijn ze apetrots op dat mooie pasje en willen dan ook overal laten zien dat ze nu kunnen pinnen. Heerlijk om te zien.

Rekening bij de ING

jeugdrekening INGMijn oudste van 14 heeft een rekening bij de ING (vanaf 12 jaar) en het is werkelijk komisch om te zien wat voor een transacties ze allemaal uitvoeren. Zo wordt er totaal geen gebruik meer gemaakt van contant geld, alles (zelfs een snoepje van een dubbeltje) wordt ´gepind´. Ook wordt er wel eens wat contant geld uit de muur getrokken, wat de dag er na snel weer op de rekening wordt gezet. Dan nog het liefst storten in muntgeld, dat is namelijk gratis als je nog onder de 18 bent. Hij heeft ook een spaarrekening naast zijn betaalrekening en de hele dag door worden er kleine bedragen heen en weer, van rekening naar rekening geboekt. Maar goed dat er geen papieren afschriften meer zijn.

Maar hoeveel krijgen ze dan?

Het is eigenlijk vrij simpel wat je het beste kunt geven. Het is slechts een indicatie en natuurlijk kun je beslissen om meer of minder te geven. Van 12 tot 18 jaar een tientje of 2 in de maand. Jonger dan 12 dan vinden de kinderen het nog wel extra spannend om dit per week te krijgen, waarom dat is weet ik niet, maar goed. Ik zou zeggen, onder de 12 jaar tussen de 1- en 2 euro in de week. Lees je dit en krijg je zelf nog zakgeld, dan kun je hier checken of je niet tekort wordt gedaan. Krijg je niet genoeg dan kun je direct je vader of moeder even aan zijn of haar jasje trekken :)

Met spoed geld lenen

met spoed geld lenen

Met spoed geld lenen Hoe werkt geld lenen met spoed? Geld lenen met spoed werkt prima als zowel de aanbieder als de aanvrager snel handelen. De aanvrager heeft dit in…

Geld lenen zonder BKR

lenen zonder bkr in 10 minuten

Geld lenen zonder BKR Wat is geld lenen zonder bkr? Geld lenen zonder BKR is het aangaan van een lening zonder dat er een kredietwaardigheidstoets wordt uitgevoerd. Dus wanneer je…

Lening geweigerd bij de bank

lening geweigerd

Lening geweigerd bij de bank Het zal je maar gebeuren, lening geweigerd bij de bank. Daar zit je dan met je mooie plannen voor een krediet waar je eigenlijk al…

Direct geld op je rekening

direct geld op je rekening

Wat is geld lenen binnen 1 uur? Geld lenen en binnen 1 uur op je rekening, wie wil dit nu niet? Direct geld lenen eenvoudig en snel opgelost met meerdere…

Snel geld lenen zonder bkr en papierwerk

snel geld lenen zonder papierwerk

Wat is per direct geld lenen zonder documenten? Per direct geld lenen zonder documenten is het aanvragen/afsluiten van een lening waarbij maar weinig papieren te hoeven worden opgestuurd. Je hebt…

Dure lening oversluiten

dure lening oversluiten

Veel Nederlanders hebben jaren geleden een lening afgesloten bij hun bank en hebben vervolgens nooit meer gekeken of deze lening duur is of niet ten opzichte van andere geldverstrekkers. Een…

Los je schulden slim af met deze tips

los je schulden slim af

Je staat bijna elke maand rood op je betaalrekening bij de bank. Ook heb je deze maand een nieuwe laptop gekocht met je creditcard. Er dreigen betalingsachterstanden te ontstaan. Hoe…

De risico’s van het beleggen in aandelen (video)

beleggen aandelen en risico´s
De risico’s van het beleggen in aandelen
De risico’s van het beleggen in aandelen

Ongetwijfeld weet je dat beleggen niet zonder risico is. Heb je aandelen gekocht? Dan loop je op verschillende vlakken risico. Lijdt het bedrijf waar je aandelen van hebt bijvoorbeeld gekocht verlies? Dan worden je aandelen minder waard. Gaat het bedrijf failliet? Dan zijn je aandelen niets meer waard. Gaat het goed met het bedrijf? Dan kan de koers snel stijgen. Een ervaren aandelenbelegger weet dat de koersen van aandelen snel kunnen stijgen en snel kunnen dalen. Niet voor niets worden aandelen een risicovolle belegging genoemd. Overweeg je om te gaan beleggen in aandelen? Dan is het handig om op de hoogte te zijn van de risico’s die je kunt lopen. Als belegger kun je die kennis gebruiken om je tegen de risico’s van het beleggen in aandelen te wapenen.

Ferratum gestopt

ferratum gestopt

Ferratum gestopt Ferratum gestopt – hier andere aanbieder Helaas voor vele consumenten is Ferratum gestopt met het aanbieden van minileningen. Echter niet getreurd, er is nog steeds een betrouwbare aanbieder…