Home » Geld lenen » Welke leningen kun je oversluiten (tips)

Welke leningen kun je oversluiten (tips)

Welke leningen kun je oversluiten
Welke leningen kun je oversluiten

Heb je in het verleden een lening afgesloten tegen een bepaald rentepercentage. De rente is op dit moment beduidend lager. Waarschijnlijk kun je daarvan profiteren. Het oversluiten van een bestaande lening is vrij eenvoudig. Door het oversluiten van een lening gaat je maandlast zeker omlaag. Ook ben je wellicht eerder van je lening af. Zo zijn er vele voordelen te noemen om nu actie te ondernemen teneinde je vaste lasten omlaag te kunnen krijgen. Zo word je ook nog eens extra gesteund door de overstapservice die de meeste kredietverstrekkers aanbieden. Op deze manier worden alle zorgen van het oversluiten je uit handen genomen en hoef je dus zelf verder weinig te doen.

Welke leningen kun je oversluiten?

Er bestaan verschillende leenvormen. De bekendste zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Andere leenvormen zijn het roodstaan op je bankrekening en de uitstaande schuld op je creditcard. Je kunt deze leningen allemaal oversluiten. Door de lening te vervangen door een lening met een lagere rente kun je veel geld besparen. Ook zaken die je online hebt gekocht die op afbetaling zijn kunnen meegenomen worden in een nieuw krediet. Wel zo handig, dan heb je je gehele schuld slechts bij één partij. Dit maakt de zaken niet alleen overzichtelijker, maar je hebt ook precies inzicht wanneer je van de hele schuld af bent.

Moet je een boete betalen?

Voor het aflossen van een schuld op je creditcard en het roodstaan bij de bank hoeft geen boete te worden betaald. Ook voor het met een nieuwe lening aflossen van een doorlopend krediet hoeft geen boete te worden betaald. Het met een nieuwe lening aflossen van een bestaande persoonlijke lening is niet altijd boetevrij.

Soms een boete

soms boete Sommige kredietverstrekkers brengen een boete in rekening. Ze mogen dat doen, maar de boete mag niet meer bedragen dan 1 procent van het geleende bedrag. Moet je een boete betalen? Controleer dan of je niet meer hoeft te betalen dan wettelijk is toegestaan. Bij het bepalen of het loont om een persoonlijke lening over te sluiten, moet je dus rekening houden met de te betalen boete. Meestal verdien je de betaalde boete binnen enkele maanden terug. Ook als je een boete moet betalen, is oversluiten van een persoonlijke lening dus doorgaans het overwegen waard.

Kom je in aanmerking voor de nieuwe lening?

Wil je op je maandlasten besparen door een goedkopere lening af te sluiten bij een andere kredietverstrekker? Die andere kredietverstrekker wil natuurlijk wel beoordelen of je in staat bent om aan je betalingsverplichtingen te voldoen. Hij kijkt daarom naar je inkomsten en naar je vaste lasten. Ook zal hij kijken naar je betalingsverleden. Heb je in het verleden je kredieten correct afgelost? De kredietverstrekker van je nieuwe lening zal dit navragen bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Is je nieuwe lening niet hoger dan de lening die je wilt oversluiten? Dan zal de nieuwe, goedkopere lening hoogstwaarschijnlijk worden verstrekt.

Kies voor een kortere looptijd

Sluit je een bestaande lening over? Overweeg dan om te kiezen voor een nieuwe lening met een kortere looptijd. Bij en lening met een kortere looptijd los je een groter bedrag per maand af. Het bedrag waarover je rente moet betalen daalt dus sneller. Je betaalt dus over een kortere periode rente. Dat kan een aanzienlijke besparing opleveren.

Probeer een hoge rente te vermijden

vermijd hoge rente Heb je meerdere kleine leningen? Bedenk dat je voor kleine leningen doorgaans een hogere rente betaalt dan voor een grote lening. Heb je veel kleine schulden? Dan kun je rente besparen door een grote(re) lening af te sluiten. Met die grote lening los je vervolgens je kleine persoonlijke lening of doorlopend krediet, je creditcardschuld en je roodstand bij de bank in één keer af. Je hebt dan lagere maandlasten. Bovendien heb je met een lening een veel beter overzicht van de maandelijks te betalen kosten (aflossing en rente).

Pas op voor een tijdelijke actierente

Er zijn kredietverstrekkers die je proberen te verleiden met een tijdelijke actierente. Lijkt het voordelig om je bestaande lening bij die kredietverstrekker over te sluiten omdat hij een beduidend lagere rente vraagt dan je huidige kredietverstrekker? Vergeet dan niet te checken of het een tijdelijke actierente betreft. Immers, met een tijdelijke actierente ben je uiteindelijk duurder uit dan gedacht.