Home » Hypotheek » Welke hypotheek moet ik afsluiten

Welke hypotheek moet ik afsluiten

Welke hypotheek moet ik afsluiten
Welke hypotheek moet ik afsluiten

Welke hypotheek moet ik afsluiten? Het is een vraag die ik me heel goed kan voorstellen, ten eerste zijn er heel veel hypotheekvormen en ten tweede is de informatie die wordt gegeven niet altijd even goed te vergelijken. Laten we proberen om de meest populaire hypotheekvormen eens wat nader te bekijken, zodat het vergelijken er van wat eenvoudiger wordt.

Welke hypotheek moet ik afsluiten

Met een hypotheek wordt eigenlijk een hypothecaire lening bedoelt, maar omdat het gros van de mensen deze vorm van lenen beter kennen als een hypotheek zullen we deze term maar aanhouden. Voordat de crisis uitbrak werd er door banken flink gepusht om er vooral voor te zorgen dat mensen die kwamen voor een hypotheek om  toch vooral een beleggingshypotheek af te sluiten. Nu is gebleken dat een hoop mensen hierdoor in de problemen zijn gekomen, niet alleen vanwege de slechte rendementen op de beleggingen, maar vooral omdat er zoveel aan de strijkstok van de banken bleef hangen. Zelfs met goede beleggingsresultaten zou de consument daar weinig van terug zien. De enige die hier maximaal van profiteerden waren de banken.

Annuïteitenhypotheek

Wellicht één van de eerste hypotheekvormen die in Nederland verstrekt werd. Met een annuïteitenhypotheek loopt de consument wat betreft rente en vooruitzichten geen enkel risico.
Bij een annuïteitenhypotheek is aan het eind van de looptijd de gehele lening terugbetaald. De hele opzet van deze vorm is dat het totale leenbedrag inclusief rente gelijkwaardig over de terugbetaal termijn wordt uitgesmeerd. Je betaalt dus de hele periode hetzelfde bedrag per maand en aan het einde is alles terugbetaald.

Lineaire hypotheek

Bij deze vorm betaal je geen gelijkmatig bedrag per maand, in het begin betaal je meer dan bij een latere periode. Dit komt omdat de rente wordt berekent aan de hand van de hoofdsom van de lening. Naarmate de tijd vordert neemt de hoofdsom af en gaat de rente daarom naar beneden. Aan het einde van de rit betaal je dus nog maar een laag maandbedrag. Ook bij deze leenvorm is aan het eind alles betaalt en ben je er helemaal van af.

Tophypotheek

Een tophypotheek kenmerkt zich doordat het leenbedrag de executiewaarde van het huis te boven gaat. Dit betekent dus dat naast het betalen van het huis je nog geld over hebt voor een eventuele verbouwing of voor het inrichten van het nieuwe huis.
Een nadeel van een tophypotheek is dat de rente hoger ligt dan bij andere hypotheekvormen. Dit komt omdat de bank een risico moet incalculeren wanneer je niet meer in staat bent om je hypotheek af te lossen. De bank heeft door de over-financiering het risico om geld te verliezen aan de transactie.