Home » Financieel nieuws » Wat kost een scheiding?

Wat kost een scheiding?

Bijna iedereen weet dat scheiden niet gratis is, maar veel mensen kunnen je niet vertellen hoe duur het precies is. Als je op het punt staat om te scheiden, komt vaak de vraag om de hoek kijken: “Wat kost een scheiding tegenwoordig?”. Daar gaan we in deze tekst nader op in. Ten eerste moet je uiteraard de advocaat betalen voor zijn of haar diensten, deze vragen meestal tussen de 150 en 200 euro per uur. Hoe ingewikkelder de scheiding, hoe duurder de advocaat wordt aangezien de advocaat er dan ook meer uren in moet steken.

De Nederlandse Kredietmaatschappij

Persoonlijke lening
Doorlopend krediet
€5.000 tot €150.000
Binnen 2 uur een voorstel
De beste voorwaarden

Saldodipje minilening

€100 – €1800
Aflossen in 62 dagen
Geen BKR toetsing
Binnen 12/24 uur geld
Direct beschikbaar

Santander lenen

Santander

Persoonlijke lening
Aflossen: 48-120 maanden
Vertrouwd lenen
Vanaf €2.500
BKR toetsing: Ja

Wat kost een scheiding?

Je kunt altijd proberen te onderhandelen over het uurtarief of een prijs vooraf afspreken. Als je een prijs vooraf afspreekt ligt deze meestal rond de 2500 euro en ben je vaak goedkoper uit dan dat je de advocaat per uur betaalt. De volgende kostenpost betreft het griffierecht. Als je bezig bent met scheiden wil je uiteraard ook dat de scheiding rechtsgeldig wordt en dus moet je voor de rechter komen.

Griffierecht en deurwaardersexploot

Het griffierecht dat je moet betalen zorgt ervoor dat je bij de rechter terecht kunt en dat deze ook de scheiding zal uitspreken. Maar met deze twee kosten ben je er nog steeds niet, je moet namelijk ook een deurwaarder inhuren die je partner op de hoogste stelt van je wens om te scheiden. De werkzaamheden van de deurwaarder bestaan uit het opstellen en afgeven van een deurwaardersexploot. Andere kosten die ook om de hoek kunnen komen kijken zijn notaris- en accountantskosten, maar dit is niet noodzakelijk en ligt geheel aan jezelf en je partner.

Scheiden lijkt onbetaalbaar

Niets is zo erg als dan dat je bij elkaar moet blijven omdat de scheiding onbetaalbaar lijkt te zijn. Om dit te voorkomen heeft de regering een zogenaamde rechtsbijstand verzorgt, ook wel toevoeging genoemd. Iedereen die gaat scheiden vraagt dit automatisch aan en krijgt vaak een voorlopige rechtsbijstand toegewezen. Pas achteraf wordt vaak duidelijk of je ook recht had op deze toevoeging en krijg je te horen hoeveel je de overheid schuldig bent. Als je recht hebt op de rechtsbijstand worden alleen de kosten van de advocaat voor een groot gedeelte vergoed. Het griffierecht en de deurwaarder moet je uit eigen zak betalen. Ook een eventueel echtscheidingsconvenant moet uit eigen zak betaalt worden.

Beperken van de kosten

Om ervoor te zorgen dat het scheidingsproces minder kost kun je ervoor kiezen om gezamenlijk een advocaat in te huren die beiden belangen behartigt. Hierbij is het uiteraard wel zaak dat je met elkaar door één deur kunt, aangezien je de scheiding dan gezamenlijk regelt. Een andere manier om de advocaatkosten te drukken is door er zo min mogelijk beroep op te doen en zoveel mogelijk zelf te regelen. Probeer je bij elk bezoek aan de advocaat zo goed mogelijk voor te bereiden, zodat je alles sneller begrijpt en geregeld hebt. Ook als je een gezamenlijke hypotheek hebt dan kan dit ook gelijk bekeken worden.

Doe zoveel mogelijk samen met je partner

Kortom, scheiden is zeker niet gratis en er komen een hoop kosten bij kijken. Een aantal voorbeelden van kosten waar je op moet rekenen zijn de kosten voor de advocaat, deurwaarder en de griffierechten. Ondanks dat kun je wel proberen zo min mogelijk beroep te doen op je advocaat door zoveel mogelijk samen met je partner te regelen. Verder kun je ervoor kiezen om samen met je partner een gezamenlijke advocaat in te huren. Als de scheiding onbetaalbaar lijkt, kun je beroep doen op de subsidie voor de rechtsbijstand. De overheid betaalt dan een groot gedeelte van je advocaatkosten waardoor scheiden weer betaalbaar is. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je voor eeuwig getrouwd moet blijven als je niet vermogend bent en de scheiding niet kunt betalen.

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Veel gekozen leenbedragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente