Home » Geld lenen » Wat is een persoonlijke lening » Lage rente en zekerheid

Wat is een persoonlijke lening » Lage rente en zekerheid

Een persoonlijke lening is een consumptief krediet waarbij de geldverstrekker het totale bedrag in één keer op je privérekening stort. Maandelijks betaal je een vast bedrag waarin de rente en aflossing is verwerkt. Kenmerkend voor de persoonlijke lening is dat de rente en looptijd vast staan. Je weet dus van te voren precies wanneer je de lening hebt afgelost.

Waarvoor persoonlijke lening gebruiken?

De financiering van een nieuwe auto
De aanschaf van een keuken
Het realiseren van een verbouwing aan je woning of tuin
Het kopen van een camper of caravan
Vakantie of verre reis
Of een ander specifiek doel

Voordelen persoonlijke lening

Maandelijks betaal je hetzelfde bedrag aan aflossing
De rente staat van te voren altijd vast
Je weet wanneer de lening is afgelost
Je krijgt het geldbedrag in één keer op je bankrekening gestort

Fiscaal

Bepaalde kosten fiscaal aftrekken
Bepaalde kosten fiscaal aftrekken

Gebruik je de persoonlijke lening voor de verbetering van je eigen woning of voor een verbouwing? Dan kan je bepaalde kosten daarvan aftrekken van de inkomstenbelasting. Wil je graag altijd wat geld achter de hand hebben? Dan is de PL niets voor jou. Je kunt dan beter een doorlopend krediet aanvragen. Een persoonlijke lening gebruik je eenmalig voor grotere uitgaven. Let op: Je kunt niet bij iedere aanbieder boetevrij extra aflossen.

Nadelen persoonlijke lening

Geld lenen voor een incidentele uitgave zoals een nieuwe vaatwasser, wasmachine of auto kan een uitkomst zijn. Vooral als je onvoldoende spaargeld hebt of gewoon even wat minder te besteden hebt. De perfecte lening voor dit soort uitgaven is de persoonlijke lening. Deze leensoort heeft meer voordelen dan nadelen. Misschien is het enige nadeel wel dat lenen geld kost. Maar dat geldt natuurlijk voor alle soorten leningen.

Persoonlijke lening heeft eigenlijk alleen maar voordelen

De persoonlijke lening is in Nederland één van de meest populaire leenvormen. Je leent een geldbedrag en maandelijks los je daarvan een vast gedeelte af. Omdat de rente vast staat kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan. Ook is de looptijd van te voren altijd bekend. Je sluit deze lening af voor grotere aankopen. Betaal niet teveel rente en neem daarom de moeite om meerdere aanbieders van persoonlijke leningen met elkaar te vergelijken.

Heeft de persoonlijke lening dan geen nadelen?

Wij vinden zelf dat persoonlijke leningen geen echte nadelen hebben. Wel moet jij je bewust zijn van het feit dat je met deze leensoort eenmaal afgeloste bedragen niet opnieuw kunt opnemen. Dat is wel het geval met een doorlopend krediet. Maar dit kan ook juist een voordeel zijn. Want zo dwing jij jezelf om de schuld af te lossen en heb je dus een stok achter de deur. Wat wel een nadeel kan zijn is dat je bij vrijwel geen enkele geldverstrekker de lening versneld tussentijds kunt aflossen. Doe je dit wel? Dan betaal je een boete.

Kenmerken persoonlijke lening

Wat zijn de kenmerken van de persoonlijke lening? We noemen deze lening ook wel kortweg ‘PL’. Het is in Nederland één van de meest aangevraagde leningen. We spreken van een persoonlijke lening als je met de geldverstrekker van te voren de volgende zaken vastlegt:
Het geldbedrag dat je leent
De hoogte van de rente
De hoogte van de maandtermijnen (aflossing)
De looptijd van de lening

Zekerheid

Zekerheid met deze leenvorm
Zekerheid met deze leenvorm

De persoonlijke lening onderscheidt zich van andere leenvormen doordat de maandlasten tijdens de looptijd altijd gelijk blijven. Zo weet je van te voren altijd wanneer de lening weer is afgelost en is het mogelijk om de totale kosten van de lening in kaart te brengen. De maandtermijnen bestaan altijd uit een gedeelte aflossing en rente. Je moet je houden aan de afspraken die zijn vastgelegd. Dat betekent o.a. dat je (bijna) nooit tussentijds boetevrij kunt aflossen. Het is trouwens belangrijk om bij de financiering van een grotere uitgave de looptijd van de persoonlijke lening korter te laten zijn dan de levensduur van het object dat je financiert.

Deze leenvorm in de praktijk

Je kunt een persoonlijke lening gebruiken voor bijvoorbeeld de financiering van een nieuwe keuken, een nieuwe auto of caravan, een verbouwing van je woning of de plaatsing van zonnepanelen. Stel dat je 15.000 euro leent voor de aanschaf van een nieuwe auto en je kiest voor een looptijd van 48 maanden. Dan betaal je 48 maanden lang elke maand €15.000 + rente / 48 maanden = een XXX geldbedrag. Na 48 maanden is de lening afgelost.

Goedkoopste persoonlijke lening vinden

Staar je bij het zoeken naar een persoonlijke lening nooit alleen blind op de rentetarieven! De leenvoorwaarden zijn namelijk minstens zo belangrijk. Er zijn aanbieders bij wie je bijvoorbeeld wel tussentijds boetevrij kunt aflossen. Misschien dat deze geldverstrekkers wel ongunstig uit een vergelijking komen maar mocht je in de toekomst meer gaan verdienen en dus versneld kunnen aflossen, dan kan jij bij hen uiteindelijk goedkoper uit zijn! En bij sommige aanbieders ben je verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Zoiets kan een lening duurder maken.