Home » Financieel nieuws » Wat is een onderhandse lening?

Wat is een onderhandse lening?

Betekenis onderhandse lening

Een onderhandse lening is het lenen van een geldbedrag. Niet via een bank of bedrijf, maar via een ander persoon. Je leent geld aan of van familie, vrienden of bekenden zonder dat er hiervoor een kredietwaardigheidscontrole hoeft te worden gedaan. Er wordt in een overeenkomst (mondeling of schriftelijk) een rente en een looptijd afgesproken. Daarnaast kunnen er aanvullende voorwaarden in het contract worden opgenomen.
wat is een onderhandse lening
Wat is een onderhandse lening?

Voorbeeld contract onderhandse lening

Iedereen heeft wel eens gehoord van een hypotheek, persoonlijke lening of een minilening. Alleen kennen de meeste mensen niet de betekenis achter een onderhandse lening.

Dit kan je veel geld schelen tegenover een bank. Je kan samen een rentepercentage afspreken en een maandelijks bedrag die je terugbetaalt. Je maakt een onderhandse lening model contract voor de zekerheid als er ooit iets mis gaat tussen jullie. Voor mensen die in de schulden zitten en hieruit willen kan dit zeker goed zijn. Zeker als je een BKR registratie hebt waardoor je geen lening bij een bank kan krijgen.

Vanwege BKR een onderhandse lening

Het BKR is een stichting waar ze een overzicht hebben van consumenten die of met schulden lopen, of zich niet aan een eerdere lening hebben gehouden. Door deze methode kun je als bank of kredietverstrekker ervoor zorgen dat je geen mensen een lening geeft met geld dat je nooit meer terug gaat krijgen. Het BKR werkt alleen 2 kanten op, wat erg jammer is voor de mensen die schulden hebben of zich aan hun contracten hebben gehouden. Deze mensen kunnen namelijk door hun verleden amper of niet meer een lening krijgen of een hypotheek afsluiten. Dit kan heel vervelend zijn als je een huis wil kopen.

Hoe kom je van een bkr registratie af?

Van deze BKR registratie kan je wel af, alleen gaat dit niet zomaar. Je moet dan contact opnemen met het BKR en met hen in gesprek gaan waarom je uit het register zou willen. Als het wordt geaccepteerd ben je van alle ellende af, zo niet ben je zeker niet van de misère af. Je kan ook geen hypotheek krijgen met een BKR registratie.

Wat is de marktconforme rente?

De marktconforme rente voor een onderhandse lening is op moment van schrijven 6%.

Hoe vorder je een onderhandse lening terug? (video)

Vele verschillende leningen

Je hebt vele verschillende leningen in Nederland; 1 hebben we er al behandeld. Ten eerste heb je de standaard hypotheek waar iedereen wel een keer mee te maken krijgt. Een hypotheek wordt bijna niet eens meer gezien als een lening, maar een standaard iets als je een huis koopt. Verder heb je ook nog grote leningen zoals persoonlijke leningen en (zakelijke) leningen voor investeringen.

Minimale bedragen

Deze beginnen meestal bij 2000 tot 2500 euro. Dit verschilt per bedrijf. Verder heb je ook kleine leningen en minileningen. Kleine leningen zijn 2500 tot 5000 euro en minileningen zijn 50 tot 1500 euro. Mini Leningen worden vaak gebruikt bij loonvoorschotten of als je iets moet kopen waar je niet mee tot het einde van de maand kan wachten maar wel bijna kan betalen. Persoonlijke leningen kunnen zijn voor ziekenhuiskosten die niet verzekerd worden, of bijvoorbeeld een auto die je wil kopen. Deze lening betaal je meestal binnen een paar jaar weer terug.

Doorlopend krediet

Doorlopend krediet is een vorm van lenen die is gemaakt voor beginnende bedrijven of voor mensen die niet zo goed met geld kunnen omgaan. Het concept van een doorlopend krediet lening is dat je iedere maand een bepaald bedrag krijgt een aantal maanden lang. Dit is heel fijn als je een bedrijf begint en je nog niet het geld hebt om je benodigdheden een aantal maanden met een ander bedrag aan te vullen. Dit is fijn als zekerheid en je kan je volledig focussen op je bedrijf. Zo ervaar je minder stress en kun je helderder nadenken. Voor mensen die slecht met geld kunnen omgaan is het ook een goede manier van lenen. Doordat je niet alles in 1 keer kan uitgeven doe je dit ook niet.

Creditcards

Als je van jezelf weet dat je goed met geld kan omgaan is een creditcard een uitstekende optie. Je kan er veel geld mee besparen en je kan een goede credit score opbouwen. Waarom is een creditcard niet goed voor mensen die slecht met geld kunnen omgaan? Er zit geen bodem op de creditcard. Je kan dus meer geld uitgeven dan dat je hebt. Zo kom je dus in de min te staan.

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente