Home » Financieel nieuws » Wat is boeterente – Lees waar je op moet letten!

Wat is boeterente – Lees waar je op moet letten!

Wat is boeterente?

Boeterente is een extra kostenpost die geldt bij het niet tijdig nakomen van de terugbetalingsafspraken van een lening. Het is een percentage bovenop de reguliere rente en is bedoeld als straf voor het niet nakomen van de afspraken. Boeterente wordt vaak opgenomen in de schriftelijke overeenkomst bij het aangaan van een lening en is afhankelijk van de afspraken die zijn gemaakt tussen de partijen.

Maandelijkse termijnen gemist

Als je geld hebt geleend, dan betaal je dit geleende geld in maandelijkse termijnen terug. Dit geldt voor zowel hypothecaire leningen als voor consumptieve leningen. Voorbeelden van deze laatste groep zijn het doorlopend krediet en de persoonlijke lening. Van zowel de hypothecaire als de consumptieve lening bestaat, in verreweg de meeste gevallen, de maandelijkse termijn uit een stuk aflossing en uit een stuk rente. Het klinkt misschien wat vreemd in de oren, maar bij de persoonlijke lening en de hypothecaire lening kun je te maken krijgen met zogenaamde boeterente. De reden waarom je boeterente betaalt ligt in het feit dat de geldverstrekker rente-inkomsten mis loopt bij extra of vervroegd aflossen.

Bekijk je mogelijkheden

Saldodipje minilening
€100 – €1800
Aflossen in 62 dagen
Geen BKR toetsing
Binnen 12/24 uur geld
Direct beschikbaar

Santander lenen

Santander
Persoonlijke lening
Aflossen: 48-120 maanden
Vertrouwd lenen
Vanaf €1.000
BKR toetsing: Ja

Qeld zakelijk
Zakelijk geld lenen

Voor alle ondernemers
€1.000 tot €200.000
Binnen 24 uur uitbetaling
Géén onderpand of jaarcijfers
Ook voor eenmanszaak

De persoonlijke lening

We nemen als eerste de persoonlijke lening onder de loep. Dit is de leenvorm zonder verrassingen. De rente staat vast en in een aantal vaste maandelijkse termijnen los je de lening af. De boeterente komt om de hoek kijken als je de persoonlijke lening versneld wil aflossen of extra hierop wilt aflossen. Er is met betrekking tot boeterente een Europese richtlijn en die luidt als volgt:
Je betaalt 0,5% van het bedrag dat je te vroeg aflost, als de lening nog maximaal één jaar loopt.
Je betaalt 1% van het bedrag dat je te vroeg aflost, als de lening nog minimaal een jaar loopt.

Europese richtlijn

De meeste kredietverstrekkers volgen deze Europese richtlijn. Er zijn echter ook kredietverstrekkers die geen boeterente rekenen bij het vervroegd aflossen van een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

De hypotheek en boeterente

Ook bij het vervroegd of extra aflossen van je hypotheek kun je te maken krijgen met boeterente. Het is natuurlijk erg jammer als je deze moet betalen. Informeer dan ook altijd even bij jouw hypotheekverstrekker hoeveel je jaarlijks boetevrij mag aflossen. De meeste hypotheekverstrekkers hanteren de richtlijn van 10 of 20 procent van de hypotheekschuld.

Ook bij oversluiten hypotheek

Verder kun je te maken krijgen met boeterente bij jouw hypotheek als je deze wilt oversluiten naar een andere partij. Of, en zo ja, hoeveel je aan boeterente moet betalen is afhankelijk van de resterende looptijd van jouw hypotheek. Uiteraard geldt hier, hoe korter de looptijd, hoe lager de boeterente. In een enkel geval is de boeterente fiscaal aftrekbaar. Dit is alleen het geval als je te maken krijgt met boeterente in verband met de aankoop van een nieuwe woning.

Compensatie voor gemiste rente

Boeterente is dus eigenlijk niets anders dan een compensatie die je moet betalen aan je kredietverstrekker voor het feit dat deze rente misloopt omdat je het krediet aldaar eerder aflost dan afgesproken, het is dus een compensatie. De boeterente kan bij alle kredieten voorkomen en daarom is het van belang dat je daar bij het aangaan van een lening op let. Zelfs een krediet bij een postorderbedrijf kan een clausule hebben opgenomen zodat wanneer je het verschuldigde bedrag in één keer aflost er extra kosten in rekening worden gebracht.

Boeterente bij het kopen van een auto

Bij het aanschaffen van een auto doet zich echter iets opmerkelijks voor. De prijzen van auto´s die je op de televisie ziet zijn over het algemeen prijzen waarbij wordt uitgegaan van het feit dat je bij deze auto bij hetzelfde bedrijf een financiering afsluit. Met andere woorden, heb je spaargeld en betaal je de auto contant, dan kan het zomaar gebeuren dat je een hoger bedrag moet betalen, eigenlijk een boeterente zonder dat je ooit een krediet voor dat doel bent aangegaan.

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente