Home » Klein bedrag lenen » Waarom je geen minilening zou moeten afsluiten

Waarom je geen minilening zou moeten afsluiten

Op deze pagina kom je erachter waarom je geen minilening of minikrediet zou moeten afsluiten. Maar let op: Soms kan het eenmalig afsluiten van een gering bedrag je wel uit de brand helpen. Het is dus ook weer niet zo dat we het volledig afraden. Wel kom je erachter wat de nadelen van dit soort kleine leningen zijn en weet je straks, na het lezen van dit artikel, dat er voldoende goedkopere en veiliger alternatieven zijn!


ferratum minilening

Ferratum spoed
Binnen 24 uur geld
€100 – €1500
30, 45, 62 dagen
Géén BKR toetsing!

Direct beschikbaar

Bekijk Ferratum


saldodipje minilening

Saldodipje snel
Snel op je rekening
Vanaf €100
Flexibel aflossen
Zonder BKR toetsing

Snel pinnen

Bekijk Saldodipje


Waarom je geen minilening zou moeten afsluiten
Waarom je geen minilening zou moeten afsluiten

Wat is een minilening?

Men noemt minileningen ook wel eens een minikrediet of flitskrediet. In beide gevallen spreken we over kleine leningen met een maximaal leenbedrag tot 100 euro (soms tot 1500 euro) per aanvraag. Het zijn kredieten voor particulieren met een super korte looptijd. De looptijd is meestal maximaal 30 dagen, oplopend tot 62 dagen (2 maanden).

Ook kortere looptijden

Een minilening is altijd duur
Een minilening is altijd duur

Sommige aanbieders hanteren kortere looptijden namelijk vanaf 15 tot 21 dagen. Waar aanbieders van dit soort piepkleine leningen eerder hun eigen gang konden gaan, staan ze vandaag de dag gelukkig onder streng toezicht van het AFM. Als je een dergelijke geldlening aanvraagt dan moet je meestal kunnen aantonen dat er iemand voor jou garant staat. Kun je dat niet? Dan moet je een verzekering afsluiten. Dit maakt deze lening uiteraard extra duur.

Tijdelijk een beetje geld nodig

Misschien is het jou ook wel eens overkomen dat je tijdelijk wat extra geld nodig had om een rekening te kunnen betalen. Soms duurt een maand net iets te lang en komt je loon als geroepen. We raden het af om een minilening af te sluiten maar in bepaalde gevallen kan het een uitkomst zijn en zelfs verstandig. Als je met deze lening kan voorkomen dat je dure aanmaningskosten of zelfs deurwaarderskosten moet betalen, dan is een minilening een goede optie.

Minikrediet is altijd duur

Maar bedenk dat geld lenen altijd veel geld kost. En dat is ook zeker het geval met minikredieten! Een kleine lening moet je overigens vaak binnen 15 tot 30 dagen weer terugbetalen. Je moet er daarom 100% zeker van zijn dat jij je aan deze afspraak kan houden. Redenen om wel deze kleine lening af te sluiten? Je hebt een forse aanmaning ontvangen en hebt dus dringend een beetje geld nodig om extra kosten te voorkomen (bedenk dat je voor een minilening ook extra betaalt).

Minilening aanbieders

Ferratum.
Saldodipje.
Cashper.
Loandome.

Klein beetje geld lenen is onverstandig

Klein beetje geld lenen is onverstandig
Klein beetje geld lenen is onverstandig

Natuurlijk is het uiteindelijk aan jou wat je doet. Maar een klein beetje geld lenen via een minilening aanbieder is zeer duur. Vraag je bijvoorbeeld 400 of 500 euro aan, dan komen hier nog extra kosten bovenop. Als je deze extra kosten omzet naar een rentepercentage, dan betaal je zo 15 tot 20 procent rente! 500 euro lenen kost je dus zomaar 100 euro. Kan je deze extra kosten ook binnen 62 dagen terugbetalen? Heb je schulden? Dan steek jij jezelf daarmee extra in de geldschulden. Maak gebruik van een minilening als het echt niet anders kan maar doe dit wel eenmalig! Ga anders op zoek naar een alternatief.

Alternatieven geld lenen

Er zijn echt voldoende betere alternatieven om geld te lenen. Want waarom zou je een zeer dure, kleine lening aanvragen als je ook terecht kan bij vrienden of misschien wel een broer of zus, of je ouders voor een beetje geld? We noemen snel geld lenen van bekenden ook wel onderhands geld lenen. Wel is het slim om ook als je geld leent van bekenden goede afspraken te maken. Stel een contract op waarin je alle afspraken vastlegt! Dit voorkomt gedoe achteraf.

Structureel tekort

Structureel tekort
Structureel tekort

Heb je structureel geldtekort en heb je schulden of is de kans aanwezig dat je schulden krijgt? Meldt je dan aan bij de Gemeentelijke Kredietbank. Soms kan je bij de Gemeentelijke Kredietbank lenen. Wat doen zij? Ze brengen je schulden in kaart en betalen vervolgens al jouw schulden. Jij hebt dan nog maar 1 schuld openstaan en lost dit maandelijks af.

Rood staan bij de bank

Rood staan aanvragen kan in sommige gevallen ook net iets goedkoper zijn dan het afsluiten van een minilening. Maar bedenk wel dat je met rood staan ook een hoge rente betaalt over het bedrag dat je in de min staat bij de bank. Maar in vergelijking met de kosten van een minilening ben je vaak net iets minder duur uit.