fbpx

Tien tips voor geld lenen

Tien tips voor geld lenenGeld lenen doe je niet zomaar, maar moet je voor alles wat je wilt hebben geld gaan lenen? Natuurlijk moet je voor het kopen van een huis of het aanschaffen van een auto een lening nemen, want de meeste mensen hebben dit soort bedragen niet op hun bankrekening staan. Tegenwoordig wordt er ook veel geleend voor luxe zaken die eigenlijk geen eerste levensbehoefte zijn, is dit wel verstandig? Met de tien tips voor geld lenen zie je waar je op moet letten.

Kopen op afbetaling

Zo kun je ook een nieuwe televisie op afbetaling kopen, maar ook een vakantie of een nieuw bankstel kun je op ´de lat´ kopen. Veel mensen hebben niet in de gaten dat deze manier van lenen erg duur is. Waar je bij de bank of een andere leeninstelling meestal rond de 7% rente betaalt, zo zul je bij goederen die je koopt op afbetaling al snel rond de 25% rente betalen, het is gemakkelijk, maar wel een bijzonder dure manier van lenen, zie de tien tips voor geld lenen voor uitleg.

Betalen met creditcard

Ook elke creditcard kent een hoog rentepercentage, die rente gaat pas lopen als je kiest voor de optie: gespreid betalen, dat is ook de enige manier waarop de creditcardbedrijven geld kunnen verdienen. Betaal je aan het einde van de maand gewoon alles wat je in die maand besteed hebt, dan betaal je helemaal geen rente. Met de tien tips voor geld lenen zie je hoe je dit kunt voorkomen.

Prepaidcards

Tegenwoordig zie je ook veel zogenaamde creditcards waarbij je alleen het bedrag kunt gebruiken wat je er zelf opzet. Eigenlijk zijn dit geen creditcards, maar prepaid of debitcards. Wel zo veilig want je kunt opmaken wat je zelf op de kaart hebt gezet. Nadeel van zo´n prepaidcard is dat bij het huren van een auto of het boeken van een hotelkamer er vaak een bedrag gereserveerd wordt tot het einde van de overeenkomst. Bij creditcards merk je daar niets van, maar bij debitcards ben je dit gereserveerde bedrag wel kwijt en moet je goed in de gaten houden dat het bedrag ook wordt terug gestort.

Tien tips voor geld lenen

Met de tien tips voor geld lenen kun je zien waar je op moet letten bij het aangaan van een lening. Vergelijk de aanbieders en kies niet alleen de goedkoopste, maar let ook op de beste voorwaarden.

1. Vergelijk de te betalen rente, zelfs een half procent rente kan al een aardig bedrag zijn.

2. Met kopen op afbetaling, rood staan bij de bank, en gespreid betalen met creditcard ben je altijd het duurste uit, dit kan soms tientallen procenten schelen.

3. Wees voorzichtig met een aanbieding met een te lage rente, het kan zijn dat deze lage rente voor slechts een korte periode is en dat je daarna een veel hogere rente gaat betalen.

4. Kijk goed of een aanbieder wel een vergunning van het AFM heeft, dit kun je controleren op de website van het AFM.

5. Vergelijk verschillende aanbieders, let op, niet alle aanbieders zijn betrouwbaar.

6. Is het bedrag hoger dan wat je hebt aangevraagd? Dan moet je op je hoede zijn want dan heeft de instelling je ook een verzekering aangepraat.

7. Let op de rente, is deze vast voor de hele periode, of variabel, bij een variabele rente kan het zijn dat je gedurende de looptijd meer moet gaan betalen.

8. Kijk ook naar de boetes die betaalt moeten worden als je te laat betaalt, hoe hoog zijn deze boetes en wanneer precies worden ze gerekend.

9. Kun je eerder aflossen dan afgesproken, of moet je dan een boete betalen, zeker iets om ook in de gaten te houden.

10. Eerder al genoemd. Let op welke verzekeringen je moet afsluiten om de lening te krijgen, dit verhoogd het terug te betalen bedrag aanzienlijk. Het wordt ook wel koppelverkoop genoemd en het lijkt dan dat je bepaalde verzekeringen MOET nemen om de lening te krijgen.