Home » Geld lenen » Staat de rente laag genoeg om geld te gaan lenen

Staat de rente laag genoeg om geld te gaan lenen

Staat de rente laag genoeg om geld te gaan lenen
Staat de rente laag genoeg om geld te gaan lenen

Zoals iedereen wel weet staat de rente op een historisch laag punt en kunnen banken en overheden geld lenen waarbij ze helemaal geen rente hoeven te betalen. Zelfs op je spaargeld krijg je of geen, of heel weinig rente. Maar is dit dan een goed moment om een geldlening af te gaan sluiten? Ik zal dat in onderstaand artikel proberen uit te leggen of dit zo is en waarom dan. Geld lenen kunnen we onderverdelen in verschillende categorieën: Doorlopend krediet, persoonlijke lening en minilening. Je zult zien dat deze allemaal hun eigen karakteristieken hebben en onderling in rente ook verschillen. Over het algemeen geldt, hoe hoger het geleende bedrag, hoe lager de rente.


Doorlopend krediet

De rente van het doorlopend krediet ligt op moment van schrijven rond de 4,5%. Dit betekent dat de uitlener slechts een geringe verdienste heeft aan het verstrekken hiervan. Ook moet de kredietverstrekker gemaakte kosten zelf betalen, want deze mogen niet (apart) worden doorberekend aan de consument.

Rente kan wijzigen

Het nadeel aan het doorlopend krediet is dat tussentijds de rente kan wijzigen. Gaat de rente wereldwijd stijgen of veranderen je persoonlijke omstandigheden door bijvoorbeeld werkeloosheid dan kán de kredietverstrekker de rente gaan veranderen. Uiteraard kan de rente nooit meer worden dan het wettelijk vastgestelde maximum (14%). Maar kijk eens goed, dit is een enorm verschil met het percentage van rond de 4,5% waar je het krediet mee afsloot. Wel iets om in je besluitvorming mee te nemen.

Geen kosten bij passief gebruik

Maar er zijn wel degelijk ook voordelen bij een doorlopend krediet t.o.v. andere kredieten. Zo ga je pas rente betalen op het moment dat je geld van het krediet gaat overboeken naar je privé rekening. Zo lang je dit niet doet betaal je geen rente. Een ander voordeel is dat je eenmaal afgeloste bedragen weer kunt opnemen, dus doet er zich een omstandigheid voor waarbij je snel geld nodig hebt dan kun je direct het krediet weer aanspreken.

Persoonlijke lening

De rente van een persoonlijke lening ligt iets hoger dan bij bovenstaand krediet, namelijk rond de 4,7%. Echter zijn er grote verschillen die ik zal uitleggen. Met een persoonlijke lening kun je in één keer een grote uitgave bekostigen. Denk hierbij aan een nieuwe televisie, een nieuwe auto, een vakantie, enz. Met deze kredietvorm weet je van het begin tot het einde waar je aan toe bent.

Rente staat altijd vast

Bij het aanvragen van een offerte krijg je een voorstel met daarin het percentage rente die je moet gaan betalen. Accepteer je de offerte dan blijft deze rente altijd vast staan, je weet dus precies hoeveel rente je gedurende de gehele looptijd dient te betalen. Je aflossing bestaat dan ook uit een gedeelte aflossing én een gedeelte rente. De maandelijkse termijnen zorgen er voor dat je aan het einde van de looptijd op 0 uitkomt.

Direct kosten wanneer gestort

Krijg je het bedrag van je persoonlijke lening op je rekening gestort dan begin je direct vanaf dag 1 met het betalen van rente. Het geld wordt namelijk in zijn geheel en wel direct op je privérekening gestort. Vervolgens kun je dit naar eigen goeddunken besteden, je hoeft dit niet meer te verantwoorden. Ook eenmaal afgeloste bedragen kun je niet meer opnemen, heb je in een dringend geval toch nog extra geld nodig dan zul je een nieuwe lening moeten gaan afsluiten.

Minilening

Uitsluitend geschikt voor het lenen van een klein bedrag tot rond de 2500 euro. Het is geen traditioneel krediet waarbij het geleende bedrag over meerdere jaren mag worden afgelost, maar meer een voorschot op je salaris als je even krap zit. Het woord ´voorschot´ zegt het al, een voorschot moet je weer snel teruggeven. In dit geval, afhankelijk van het bedrag wat je gaat lenen binnen maximaal 62 dagen. Te gebruiken voor het betalen van achterstallige rekeningen of voor je dagelijks onderhoud.

Maximale rente

De aanbieders van de minilening in Nederland rekenen allen de maximale rente, of daar net onder. Daarnaast betaal je ook extra kosten, dit kan zijn een garantstelling waar je voor moet betalen, of voor extra diensten die niet in het standaard pakket zitten. Je kunt dit soort leningen het beste gebruiken als het echt niet anders kan. Het kan een uitkomst bieden, maar gezien de kosten lijkt het niet verstandig om dit met grote regelmaat te doen. Bij de minilening wordt géén bkr controle uitgevoerd, dit kan een uitkomst zijn voor mensen die niet voor een reguliere lening in aanmerking komen.

Conclusie

De rente staat in heel Europa laag en dit uit zich ook in de kredieten die in Nederland worden verstrekt. Zeker het doorlopend krediet en de persoonlijke lening kennen op dit moment een prettig lage rente. Daar tegenover staat de minilening die de maximale rente blijft rekenen, hier dus geen voordeel met een lagere rente.