Home » Financieel nieuws » Sparen op de bank of beter beleggen

Sparen op de bank of beter beleggen

Het blijft op het moment een lastig probleem om geld wat je in de loop van tijd bij elkaar hebt gespaard wat rendement op te laten leveren. Daarom kijk ik vandaag ook naar de vraag: Sparen op de bank of beter beleggen. De rente is op het moment van schrijven bijzonder laag. Dit is voor consumenten die op zoek zijn naar een hypotheek of een krediet goed nieuws. Echter heb je wat spaargeld op de bank staan, dan zul je van de rente die je in het vooruitzicht wordt gesteld niet erg vrolijk worden. Er is al veel geschreven over het feit dat het zelfs mogelijk is dat er een negatieve spaarrente in aantocht is. Dit houdt dan in dat je voor je spaargeld moet gaan betalen om het op de bank te houden. Dat lijkt me toch niet echt de bedoeling en daarom kan ik vandaag eens naar andere alternatieven.

Wat zijn de alternatieven

Er staan je nog een aantal andere opties open om te zorgen dat het rendement op je spaargeld wordt verhoogd. Echter zijn een aantal van deze alternatieven bij mij niet echt favoriet, omdat ik toch wel bepaalde risico´s zie. Ik zal er een aantal voor je opsommen.

Sparen in niet Europese landen

geld sparenMet het akkefietje met de IJslandse bank Icesave nog vers in het geheugen zou je er voor kunnen kiezen om je geld te stallen in landen waar je een bijzonder hoge rente krijgt. Denk aan Venezuela, Mexico, of China, reken gerust op 8% of meer rente per jaar en je hebt een leuk rendement. Maar aan de andere kant zou ik mijn spaarcentjes niet echt willen toevertrouwen aan een land waar ik zelf niet woon. Stel je voor dat het land failliet gaat, of één van de banken daar gaat over de kop. Zie dan je geld nog maar eens terug te krijgen. Ik zou hier zelf nooit voor kiezen.

Sparen in Europese landen

Er is een Britse website die je een overzicht geeft van banken in andere Europese landen die een hogere spaarrente geven dan wat je in Nederland zou ontvangen. Als ik kijk op die website met de naam Raisin dan zie ik inderdaad een overzicht van banken die inderdaad een hogere spaarrente geven. Maar als ik kijk dan zie ik dat de hoogste rente op dit moment 1,64% is, daar word je ook niet slapende rijk van zou ik zeggen.

Portugese bank

portugese bankVerder betreft het hier een Portugese bank (Atlantico) waar je je geld 5 jaar moet vastzetten. Je kunt het wel eerder opnemen staat er, maar dat zal wel funest voor je rente zijn. Voordeel van een Europese bank is dat deze allen vallen onder het depositogarantiestelsel waarbij je bij een faillissement van een bank je geld terugkrijgt tot een bedrag van een ton. Maar net zoals een artikel uit het NRC uit 2014, waarin gesteld wordt dat het omvallen van een grote bank kan leiden tot het niet naleven van het depositogarantiestelsel, immers, de pot is een keer leeg en als de bank maar groot genoeg is, is dat geen ondenkbare situatie. Ik vind het verschil in rente met Nederland niet groot genoeg om zo´n risico te nemen. De minimale inleg is €5.000.

Beleggen

In economisch goede tijden hoeft het geen slecht idee te zijn om een gedeelte van je spaargeld of pensioen te beleggen. Doe dit niet voor de korte termijn, maar kies beter voor de lange termijn. Er zijn immers altijd golfbewegingen naar boven en naar beneden. Slechts de nerveuze belegger reageert hier op. Je kunt kiezen uit zelf beleggen, of voor je laten beleggen. Ik zal er een aantal bespreken.

Binck

Waarschijnlijk kent iedereen het succesvolle Binck wel. Groot geworden door het aanbieden van lage commissies voor handelen in aandelen, opties, e.d. Vanwege de lage kosten die Binck rekent kan deze inmiddels rekenen op vele duizenden tevreden klanten. Bij Binck Forward kies je voor 5-, 10-, of 20 jaar beleggen.

Binck Forward

Nieuw is Binck Forward waarbij alle zorgen over het zelf beleggen en beurzen in de gaten houden uit handen wordt genomen. Maar natuurlijk ook met lage kosten. Alles op een rij:
Minimum instapbedrag €10
Lage kosten
Geef het beleggen uit handen
Servicekosten 0,5% per jaar
Fondskosten maximaal 0,28% per jaar
Totale kosten nooit hoger dan 0,78% per jaar
Online profiel aanmaken voor bepalen risico (laag – medium – hoog)
Eenvoudig storten met iDEAL of bankoverschrijving
24/7 meekijken

Conclusie Binck Forward

binckAl met al lijkt Binck Forward geen slechte keuze vanwege de lage transparante kosten en een goed inzicht van het risico dat je wilt gaan nemen. Ook het lage instapbedrag kan een extra push zijn om hiermee te gaan beginnen als bijvoorbeeld spaarpot voor de kinderen, of een eerste zet voor je pensioen. Met een geringe belegging van €50 per maand bouw je in 20 jaar toch een aardig vermogen op. Er is een overzichtspagina waar je kunt zien hoe Binck Forward het in het verleden heeft gepresteerd. Maar zoals je weet: ´In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst´.

DeGiro

Een ander handelsplatform voor beleggen met lage kosten én de grootste concurrent van bovenstaand bedrijf is DeGiro. Het is voor de consument goed dat er meerdere spelers zijn met lage kosten. Ten eerste valt er wat te kiezen en ten tweede houdt het de commissies laag. Bij DeGiro kies je uit een beleggingsrekening of een pensioenrekening. Je kunt wereldwijd beleggen naar eigen inzicht met behulp van een handig app uit de Google store of uit de App store. Enkele feiten op een rij:
Gratis realtime koersen
Tijdelijk 100 handelsdagen €10 transactietegoed
Ook handelen met de App
Geen kleine lettertjes
Beleggen op meer dan 60 beurzen in 30+ landen
Uitgebreide tools
Uitsluitend zelf beleggen
Geld overmaken met iDEAL of bankoverschrijving
Instappen vanaf €0,01

Zelf regelen

zelf beleggenVoor wie graag zaken zelf regelt en niets uit handen wil geven is DeGiro een beste oplossing. De kosten zijn laag en overzichtelijk en je hebt alle hulpmiddelen om de meeste koersen live te volgen. Het instappen kent eigenlijk geen minimum, want het overmaken van €0,01 is bedoeld om je tegenrekening te bevestigen.
Ook handig vind ik dat het mogelijk is om een account voor je kinderen te openen. Op deze manier kun je een leuk spaarpotje aanleggen, waar ze later veel plezier van kunnen hebben. Er is geen voorwaarde gesteld over het minimaal te verrichten transacties in een bepaalde periode. Ben je een paar maanden niet zo actief op de beurs, dan is dit geen enkel probleem en er zullen geen kosten in rekening worden gebracht.

Ten slotte

Wil je geen risico lopen en wil je ook niet omkijken naar je spaargeld dan kun je het het beste gewoon op je spaarrekening laten staan. Je krijgt dan maar een heel klein beetje (of geen) rente, maar je hoeft verder ook niets in de gaten te houden. Wil je iets meer doen met je geld en investeer je graag in de toekomst, start dan op een veilige manier met beleggen en laat je niet gek maken door de waan van de dag. Ga voor de lange termijn en bouw een goede spaarpot op, die je later naar eigen inzicht kunt gebruiken. Kies je voor beleggen met geleend geld? Daar heb ik eerder over geschreven.

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Veel gekozen leenbedragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente