Home » Financieel nieuws » Spaarlening of spaarkrediet oversluiten (lagere maandlasten)

Spaarlening of spaarkrediet oversluiten (lagere maandlasten)

Spaarlening of spaarkrediet oversluiten
Spaarlening of spaarkrediet oversluiten

Wat zijn spaarleningen nou eigenlijk? Over deze leenvorm wordt niet heel veel geschreven. Daarom vonden wij het tijd worden om eens wat aandacht aan deze vorm van lenen te geven. Een spaarlening noemt men ook wel eens gewoon een spaarkrediet. Dit krediet heeft overeenkomsten met het z.g. ‘rentekrediet’. Daar deze vorm van sparen of krediet veel werd ´verkocht´eind jaren negentig en begin jaren 2000 staan deze spaarleningen nu op het punt te verlopen. Met het gestorte geld werd veelal belegd en dat is in vele gevallen niet goed verlopen. Aangezien deze spaarkredieten of ook wel premiekredieten geheten nu op massaal aflopen is het wellicht een goed idee om deze eens tegen het licht te houden en misschien over te sluiten naar een persoonlijke lening. Hiermee kan het boek dan gesloten worden en weet je precies wat er nog moet worden afgelost en hoe lang dit nog gaat duren.

Wat zijn de kenmerken van een spaarlening?

Spaarleningen hebben een aantal kenmerken die je niet tegenkomt bij andere soorten leningen. Je leent geld waarmee je een bepaald bedrag spaart en daarmee kan je vervolgens een spaarverzekering afsluiten. Maandelijks betaal je premie. Overigens is de rente van deze lening meestal niet fiscaal aftrekbaar. Want je betaalt namelijk ook rente over het geldbedrag dat je leent. Het krediet los je af met het geld dat je dankzij de spaarverzekering hebt kunnen sparen. Deze spaarverzekeringen hebben looptijden vanaf vijftien jaar. De verzekeraar keert na deze periode het bijeen gespaarde verzekerde bedrag uit en daarmee kan je vervolgens het krediet weer terugbetalen. Meestal mag je vervroegd jouw spaarlening aflossen zonder dat je daarvoor een boete hoeft te betalen.

Samengevat:

Met een spaarlening leen je geld waarmee je een spaarverzekering afsluit. Zie dit als een investering. Want met het geld dat jouw spaarverzekering oplevert kan je het krediet weer aflossen.

Geschikt voor duurzame goederen
Geschikt voor duurzame goederen

Spaarlening als financiering voor duurzame goederen

Overigens zijn spaarleningen lang niet zo geschikt voor alle soorten leendoelen. Deze lening kun je het allerbeste gebruiken om duurzame goederen mee te financieren. Je zou kunnen denken aan goederen zoals keukens, campers of caravans. Het bijzondere is (en dat schreven we al in het begin van dit artikel) dat deze leensoort nog maar heel sporadisch afgesloten wordt. En dat terwijl de lening vrij veel voordelen heeft. Je leent namelijk geld terwijl je zelf mag bepalen hoeveel je daarvan opneemt en wanneer. Daarnaast heb je lage maandlasten én heb je de zekerheid dat je het leenbedrag weer kunt aflossen omdat je tegelijkertijd geld spaart. Spaarleningen hebben overeenkomsten met een doorlopend krediet.

Spaarlening en doorlopend krediet hebben overeenkomsten

De spaarlening lijkt in bepaalde opzichten op het doorlopend krediet. Bij beide leenvormen kan je namelijk zelf bepalen wanneer en hoeveel geld je opneemt. Als je geld opneemt wordt er pas rente over dat bedrag gerekend.

Lange looptijd
Lange looptijd kan een nadeel zijn

Lange looptijd en verplichte verzekering is een nadeel

Geld lenen kost altijd geld. Maar de spaarlening kan je geld opleveren, tenminste, als je profiteert van fiscale voordelen. Het nadeel van deze lening is wel dat je vast zit aan een lange looptijd van tenminste 15 jaar. En je bent verplicht om een verzekering bij deze leensoort af te sluiten namelijk de spaarverzekering. Een nadeel of een voordeel (afhankelijk van de hoogte van de rente) is daarnaast dat de rente over het spaarkrediet/spaarlening flexibel is.

Voordelen spaarlening of spaarkrediet

► Je kunt boetevrij aflossen
► Flexibel bij geld storten én opnemen
► Als je het geld gebruikt voor verbeteren woning, dan kán de rente aftrekbaar zijn
► De spaarlening is tevens de aflossing
► Net als bij doorlopend krediet alleen rente betalen over opgenomen bedrag(en)

Maar ook nadelen

► Zoals beschreven een lange looptijd
► Gevaar op stijgende rente
► Alleen geschikt voor lange termijn planning

Verzekerd bij overlijden

Bij overlijden hoeven de nabestaanden zich geen zorgen te maken. De spaarlening heeft een verzekering die er voor zorgt dat het totale bedrag wordt afgelost in geval van overlijden van de verzekeringnemer.

Restschuld

Blijkt na zoveel jaar dat er een restschuld overblijft, dan is het waarschijnlijk geen goed idee om dat in hetzelfde plan af te lossen als waar de spaarlening in zit. De rente is bijna zeker veel te hoog en komt er op neer dat je meer rente gaat betalen dan strikt noodzakelijk is. Heb je een overzicht van de restschuld, dan kun je direct met het kosteloos oversluiten naar een persoonlijke lening beginnen. De rente is op dit moment aan de lage kant, dus dit is zeker de moeite waard.

Oversluiten

Bij Geldshop kun je zonder extra kosten je restschuld over laten sluiten. Door dit bij deze kredietverlener te doen maak je gebruik van een aantal aantrekkelijke voorwaarden. Op een rij zijn dit:
✓ Kosteloos advies
✓ Het oude bedrag wordt afgemeld bij het BKR
✓ De bestaande lening wordt in zijn geheel afgelost
✓ Lagere maandlasten

Met spoed geld lenen

met spoed geld lenen

Met spoed geld lenen Hoe werkt geld lenen met spoed? Geld lenen met spoed werkt prima als zowel de aanbieder als de aanvrager snel handelen. De aanvrager heeft dit in…

Geld lenen zonder BKR

lenen zonder bkr in 10 minuten

Geld lenen zonder BKR Wat is geld lenen zonder bkr? Geld lenen zonder BKR is het aangaan van een lening zonder dat er een kredietwaardigheidstoets wordt uitgevoerd. Dus wanneer je…

Lening geweigerd bij de bank

lening geweigerd

Lening geweigerd bij de bank Het zal je maar gebeuren, lening geweigerd bij de bank. Daar zit je dan met je mooie plannen voor een krediet waar je eigenlijk al…

Direct geld op je rekening

direct geld op je rekening

Wat is geld lenen binnen 1 uur? Geld lenen en binnen 1 uur op je rekening, wie wil dit nu niet? Direct geld lenen eenvoudig en snel opgelost met meerdere…

Snel geld lenen zonder bkr en papierwerk

snel geld lenen zonder papierwerk

Wat is per direct geld lenen zonder documenten? Per direct geld lenen zonder documenten is het aanvragen/afsluiten van een lening waarbij maar weinig papieren te hoeven worden opgestuurd. Je hebt…

Geld lenen met pensioen

Geld lenen met pensioen
Geld lenen met pensioen

Wanneer je met pensioen gaat breekt er een heel andere tijd voor je aan. In de meeste gevallen heb je veel tijd over, hoewel dat vandaag de dag wel eens anders lijkt. Feit blijft dat je vaak op zoek moet naar een andere indeling van je dag of dat je op zoek gaat naar een tijdsbesteding of hobby nu je je werkzame leven achter je hebt gelaten. Los gezien van deze veranderingen verandert ook je financiële situatie en wil je naast je pensioen ook wat geld lenen. In verreweg de meeste gevallen gaat het inkomen bij pensioen achteruit. Ondanks de aanvullende AOW uitkering is het inkomen beduidend minder dan voorheen.

Geld lenen voor begrafenis

Geld lenen voor begrafenis
Geld lenen voor begrafenis

Natuurlijk is het een vervelende tijd als je moet geld lenen voor begrafenis, het betekent dat de overledene zelf geen verzekering had afgesloten en dat de bijbehorende factuur voor de uitvaart zelf betaalt moet worden. Het zijn ook forse bedragen die je om je oren geslingerd krijgt, want een uitvaart, hoe simpel ook loopt aardig in de papieren. Met welke bedrag moet je rekening houden en hoe kun je hiervoor op de beste manier een lening afsluiten die daar bij past. Je hoeft er niet erg snel over te beslissen, want waarschijnlijk duurt het nog een paar maanden voordat je de factuur krijgt. Meestal wacht de organisatie die de begrafenis verzorgd een maand of twee á drie met het versturen van de rekening, dit uit piëteit met de nabestaanden. Maar dan nog moet deze rekening wel betaalt worden binnen de gestelde termijn.

Geld lenen voor meubels

lenen voor nieuwe meubels

Iedereen heeft het wel eens, een drang om nieuwe meubels aan te gaan schaffen omdat je je oude meubilair zat bent of vanwege het feit dat je net naar een…