Problemen consumenten met BKR notering (update)

Problemen consumenten met BKR notering

Problemen consumenten met BKR notering

Uit de vele reacties die ik mag ontvangen in mijn mailbox blijkt wel dat nog steeds vele consumenten problemen hebben met het feit dat zij een BKR notering hebben. De problemen zijn divers. Zo kun je zelfs al niet meer voor een huurwoning in aanmerking komen en het afsluiten van een geldlening wordt schier onmogelijk. Maar ook treden er problemen op wanneer er  bijvoorbeeld een auto moet worden gehuurd en je geen creditcard kunt overleggen. Immers voor het aanvragen van een creditcard mag je geen BKR notering hebben. In vrijwel alle Europese landen speelt dit probleem terwijl er in de Verenigde Staten van alles aan wordt gedaan om deze groep mensen weer aan een positieve kredietscore te helpen. Echter in Nederland blijft dit probleem de mensen tot in het oneindige achtervolgen. Onterecht zou ik zeggen, zeker gezien de oplossingen die voor de hand liggen.

Hoe wordt dit elders opgelost

Je ziet in andere landen en dan met name in de Verenigde Staten dat mensen met een wanbetaling notering door de banken worden geholpen om dit negatieve aspect stapje voor stapje op te lossen. Stel je staat bekend als wanbetaler, je komt dan niet in aanmerking voor een reguliere creditcard met een kredietruimte van enkele duizenden dollars. De oplossing is doeltreffend en simpel. Je krijgt bij zowat elke creditcard maatschappij (zelfs American Express) de mogelijkheid om een creditcard aan te schaffen (Engels) met een zeer lage kredietruimte. Dit kan zijn een paar honderd dollar, maar ook meer is mogelijk.

Aanvragen met speelruimte

aanvragen met speelruimteJe vraagt dan een creditcard aan met een speelruimte van bijvoorbeeld 500 dollar. Voordat je de creditcard krijgt moet je een borg storten van dezelfde waarde als je kredietruimte. Doe je betalingen met de kaart dan dien je dit, net als bij een gewone creditcard normaal af te lossen, je uitgegeven bedragen worden dus NIET van je tegoed gehaald. Betaal je gedurende langere periode netjes je schuld bij het creditcard bedrijf, dan word je na verloop van tijd aangeboden om voor een ´normale creditcard´ te kiezen. Je slechte betaalgedrag wordt dan stapje voor stapje omgezet in een positief betaalgedrag. In Europa bestaat deze mogelijkheid echter niet en zijn de banken en de creditcard maatschappijen nogal star wat dit betreft.

Geld lenen bijna onmogelijk

Zoals hierboven geschreven is het afsluiten van een geldlening zo goed als onmogelijk wanneer je een BKR notering hebt. Het kan voorkomen dat je in het verleden wat problemen hebt gehad waardoor dit probleem ontstaan is. Door deze problemen zullen alle kredietverstrekkers de deur voor je neus dicht gooien wanneer je je meldt met een aanvraag. Niet altijd terecht is uit de praktijk gebleken, maar dit is de alledaagse praktijk. Het enige waar je nog voor in aanmerking komt is een minilening, echter zijn de kosten hiervan dermate hoog dat dit waarschijnlijk een slechte keus is.

Problemen bij hypotheek aanvraag

problemen hypotheekWellicht nog het vervelendste aspect van dit hele verhaal is dat wanneer je een huis wil kopen en een hypotheek nodig hebt dit onmogelijk is. Vreemd, want iedereen moet toch het recht hebben op een woning. Aangezien het zo goed als onmogelijk is om een woning te huren in Nederland én de huren schrikbarend hoog zijn, wordt deze groep mensen een normale, betaalbare woning onthouden. De enige manier hoe je nog een huis kunt kopen met een hypotheek is wanneer er iemand voor je garant staat. Maar ja, een koophuis kost toch al snel €150.000 (als je het redt) en dit zijn bedragen waar niet zomaar iedereen voor garant kan staan. Dit is wellicht het grootste probleem van deze BKR notering.

Van huurhuis naar koophuis

Stel je woont nu in een duur huurhuis en betaalt daar €900 per maand voor, goedkoper is bijna niet mogelijk in Nederland. Je woont daar al jaren en hebt altijd netjes de huur op tijd overgemaakt. Ga je echter een huis kopen met een hypotheek, dan ben je per maand een stuk goedkoper uit. Zeker met de huidige lage rente en niet te vergeten, je hypotheekrente aftrek. Raar dat hypotheekverstrekkers niet verder kijken dan hun neus lang is en je aanvraag direct en resoluut afwijzen. Ik zou zelf kiezen voor een oplossing waarbij uiteraard wordt gekeken naar je inkomen, maar ook naar je betaalgedrag van de huurwoning waar je op dit moment woont. Op deze manier wordt er een oplossing geboden om voor minder geld te gaan wonen en op die manier ook de huidige betaalproblemen op te kunnen lossen. De hypotheekverstrekkers kunnen dit extra risico eventueel afdekken met een iets hogere rente.

Auto kopen of huren

auto kopen of hurenJe bent veroordeeld tot het rijden in een oude auto die meer onderhoud vergt dan een nieuwere auto omdat je ook bij het kopen van een nieuwe(re) auto de deksel weer op je neus krijgt. Je komt namelijk niet in aanmerking voor een krediet om je nieuwe auto te bekostigen. Heb je werk en moet je elke dag een flink stuk rijden om je bestemming te bereiken, dan is een oude auto vaak een probleem en zal vanwege zijn ouderdom vaker in de garage staan, wat dan ook weer de nodige kosten met zich meebrengt. Eventueel zou je nog in aanmerking kunnen komen voor een huurkoop constructie, echter is dit vaak een slechte deal voor de consument. Ook bij het huren van een auto kom je zonder creditcard bijna altijd in de problemen en kun je pas na veel moeite en bellen wellicht een auto bemachtigen.

Het probleem oplossen

Betaal je schulden zo snel mogelijk af en na 5 jaar is je slechte notering verdwenen. Ik weet dat dit een ontzettend lange periode is, maar met het huidige regime in Nederland wat dit betreft heb je geen andere oplossing. Ik lees op internet ook wel eens verhalen van bedrijven die je BKR notering ongedaan kunnen maken. Maar als het allemaal zo simpel was dan had er niemand meer met dit probleem te maken.

Een lange weg

oplossen problemen lange wegHet is een lange weg om schuldenvrij te geraken en om dit te voorkomen heb ik de volgende tip: ´Leen geen geld en maak geen schulden´. Ook kopen op afbetaling en al dat soort andere onzin, daar moet je ver vandaan blijven. De enige die daar rijk van wordt is het bedrijf wat je in deze val probeert te lokken. Een mooi voorbeeld daar van is de Wehkamp, die zowat al zijn winst maakt door het verkopen op afbetaling en het verstrekken van dure geldleningen. Nooit doen, want met een rente van 14% en meer ben je altijd verliezer.

Update: Binnenkort wordt het opvragen van je eigen gegevens bij het BKR gratis. Je moest daar eerder € 4,95 per aanvraag voor betalen, waarvoor je ook nog eens naar Tiel moet om de informatie persoonlijk te bekijken. Voor informatie per post en ophalen in een postkantoor moet € 8,70 worden betaald en wil je de informatie thuis ontvangen dan moet je nog dieper in de buidel tasten met € 14,95. Daar komt nu gelukkig een einde aan. De minister Dijsselbloem heeft in 2017 toegezegd dat vanaf mei 2018 er niet meer betaald hoeft te worden. Echter ten tijde van schrijven van deze update zie ik op de website van het BKR dat er nog steeds in de buidel moet worden getast.

Update: Vanaf vandaag is het opvragen van je gegevens gratis. Met de kanttekening dat je dit slechts 1 maal per jaar kunt doen. Je kunt een formulier downloaden (PDF alert), deze invullen en vergezeld van een kopie van je legitimatie per post terug sturen. Je krijgt dan binnen 28 dagen de informatie per post toegestuurd.

Dit vind je misschien ook leuk...