Persoonlijke lening en doorlopend krediet de verschillen

Persoonlijke lening en doorlopend krediet de verschillen

Persoonlijke lening en doorlopend krediet de verschillen

Persoonlijke lening en doorlopend krediet de verschillen is een vaak terugkerende vraag die ik hier zal proberen te beantwoorden. Ze hebben beiden voordelen en nadelen en afhankelijk van wat je met het krediet van plan bent is er slechts één een goede keus. Niet alleen de rente is belangrijk, maar ook de voorwaarden en de looptijd van de verschillende leningen kan van doorslaggevend belang zijn. Ook de hoogte van de lening speelt mee, je ziet vaak dat een iets hoger kredietbedrag een fiks lagere rente kan geven. Vooral bij een doorlopend krediet kan dit van grote invloed zijn op je maandelijkse lasten.

Persoonlijke lening en doorlopend krediet de verschillen

Laten we maar met de deur in huis vallen met het opsommen van de meest wezenlijke verschillen wat betreft deze twee leensoorten. Voor de overzichtelijkheid ga ik uit van een lening van 20.000 euro. Waar moet je op letten en hoe kies je één van beiden zodat je precies weet waar je aan toe bent met rente, looptijd en voorwaarden.

Het doorlopend krediet in het nieuws

Er is de laatste tijd wat roering ontstaan over het doorlopend krediet omdat er bij een aantal mensen een renteverhoging werd doorgevoerd. Er werd met de maandelijkse termijnen niet meer afgelost, maar slechts de rente werd betaald. Een vicieuze cirkel waar je dan niet meer uitkomt, omdat je niets aflost blijft het krediet tot in lengte van dagen openstaan. Een goede kredietverlener geeft duidelijk aan wanneer de rente kan stijgen en tot maximaal hoeveel. Dan kom je dus bijna niet voor onaangename verrassingen te staan.

Dit zijn de verschillen

De verschillen zitten in verschillende onderdelen van de twee kredieten. Dit is de rente, de looptijd en de voorwaarden. Hieronder worden deze opgesomd.

Rente

Doorlopend krediet: Variabel. Je betaalt uitsluitend rente over opgenomen bedragen.
Persoonlijke lening: Vast gedurende de hele looptijd. Je betaalt vanaf dag 1 de rente over het totale bedrag.

Looptijd

Doorlopend krediet: Kan na verstrijken looptijd weer worden verlengd en je kunt afgeloste termijnen weer opnemen.
Persoonlijke lening: Vaste looptijd, deze kan niet worden verlengd. Afgeloste termijnen kun je niet meer opnemen.

Voorwaarden

Bij het doorlopend krediet kan tussentijds een risicoanalyse worden gemaakt. Dit houdt in dat wanneer je persoonlijke omstandigheden veranderen de rente kan dalen of stijgen. Bij een persoonlijke lening wordt deze analyse aan het begin gemaakt en wat er ook gebeurt, de rente verandert nooit. Beide leningen kun je aanvragen vanaf € 2.500,-.

Afhankelijk van je doel

Hierboven zie je dus de verschillen in beide leenvormen. Er moet worden opgemerkt dat wanneer je in één keer een grote uitgave gaat doen voor bijvoorbeeld een auto, een camper of een nieuwe keuken je beter kunt kiezen voor een persoonlijke lening. Vaak ook ligt de rente net iets lager. Wil je gewoon wat geld achter de hand voor noodgevallen, dan kies je voor een doorlopend krediet.

Risicometer lenen

Voordat je wat voor een krediet dan ook gaat afsluiten vind je bij het Nibud een handige risicometer die je kunt invullen om te bekijken of het in jouw specifieke geval wel een goed idee is om een geld te gaan lenen. Kijk hier voor deze risicometer.

Dit vind je misschien ook leuk...