Home » Ervaringsverhalen » Patricia koos voor private lease en ontdekte de verborgen nadelen

Patricia koos voor private lease en ontdekte de verborgen nadelen

Geschatte leestijd: 7 minuten

Het begon allemaal met een verlangen naar gemak en flexibiliteit verteld Patricia (32). Ik herinner me nog goed hoe ik, na maanden van twijfel en onderzoek, eindelijk de beslissing nam om voor private lease te gaan. Het leek de perfecte oplossing voor mijn behoefte aan mobiliteit zonder de zorgen van het bezitten van een auto. Maar wat ik niet had verwacht, waren de verborgen nadelen die al snel aan het licht kwamen.

Patricia

Over Patricia

Patricia is een 32-jarige vrouw die haar leven opbouwt in Utrecht. Als marketingmanager bij een middelgroot bedrijf geniet ze van haar rol en de uitdagingen die haar werk met zich meebrengt. Met een vast salaris van €3.500 per maand kan ze comfortabel leven in haar stad, waar ze woont in een gezellig appartement nabij het centrum.

“Er rijden in Nederland ongeveer 500.000 private lease auto's rond”

Drukke baan

Hoewel ze een drukke baan heeft, vindt Patricia altijd tijd om te genieten van de culturele evenementen en levendige atmosfeer die Utrecht te bieden heeft. Op dit moment is Patricia vrijgezel en richt ze zich volledig op haar carrière en persoonlijke groei, terwijl ze geniet van de vrijheid en onafhankelijkheid die haar status als vrijgezel met zich meebrengt.

Het begon met een glanzende brochure en gladde praatjes

Het begon met een glanzende brochure en een vlotte verkoper die me vertelde over alle voordelen van private lease: geen gedoe met onderhoud, verzekeringen en reparaties, en de vrijheid om elke paar jaar in een nieuwe auto te rijden.

Klonk als muziek in mijn oren

Het klonk als muziek in mijn oren. Ik was het zat om me zorgen te maken over de jaarlijkse APK en onverwachte reparaties aan mijn oude auto. Dus, zonder veel aarzeling, tekende ik het contract en reed ik weg in mijn fonkelnieuwe leaseauto.

“De gemiddelde leaseprijs ligt tussen de €400 en €600”

Patricia koos voor een Mercedes-Benz B-klasse

Patricia koos uiteindelijk voor een gloednieuwe Mercedes-Benz B-klasse voor haar private lease. Deze keuze kwam voort uit haar wens voor een betrouwbare en zuinige auto met voldoende ruimte en moderne functies. De maandelijkse kosten bedragen €674, exclusief verzekering, motorrijtuigenbelasting, benzine en onderhoud.

Mercedes Benz B-Klasse
Mercedes-Benz B-klasse

In het begin was ik super tevreden

In het begin was alles perfect. Ik genoot van het gevoel van een gloednieuwe auto, vrij van enige zorg. Maar al snel begon ik de eerste tekenen van problemen op te merken. De maandelijkse kosten van private lease begonnen zwaarder te wegen dan ik had verwacht. Hoewel de maandelijkse betalingen misschien redelijk leken, had ik de verborgen kosten niet volledig ingecalculeerd. Extra kosten voor brandstof en verzekeringen stapelden zich snel op.

“10.000 kilometer per jaar is in veel gevallen te weinig”

Beperkt door het aantal kilometers

Maar dat was nog niet alles. Wat ik het meest verrassend vond, was het gevoel van beperking dat gepaard ging met private lease. Ik dacht dat ik volledige vrijheid zou hebben om te rijden waar ik maar wilde, maar al snel ontdekte ik de beperkingen van het aantal kilometers dat ik mocht rijden. Elke extra kilometer kostte me meer geld, waardoor ik me gedwongen voelde om mijn rijgedrag te beperken en bepaalde uitstapjes te vermijden.

Technische problemen met de auto

En toen begonnen de technische problemen. Hoewel de verkoper me had verzekerd dat ik me geen zorgen hoefde te maken over reparaties, bleek mijn leaseauto al snel gebreken te vertonen. Van kleine storingen tot ernstigere mechanische problemen, elke keer dat er iets mis was, voelde het alsof ik vastzat in een eindeloze cyclus van bezoeken aan de garage en extra kosten.

Video met 10 tips voor het aanschaffen van een private lease auto

Het ergste moest nog komen

Maar het ergste moest nog komen. Na een paar jaar besloot ik om van baan te veranderen en te verhuizen naar een Den Haag. Ik dacht dat ik gewoon mijn leasecontract kon overdragen of beëindigen, maar dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Het kostte me maanden van onderhandelingen en extra kosten om eindelijk van mijn leaseauto af te komen en een nieuwe regeling te treffen in mijn nieuwe woonplaats.

Private lease wordt geregistreerd bij het BKR, dit is van invloed op je maximale leenbedrag.

Terugkijkend op mijn beslissing

Nu, terugkijkend op mijn ervaring met private lease, kan ik niet anders dan het zien als een les geleerd. Wat begon als een zoektocht naar gemak en flexibiliteit, eindigde in een aaneenschakeling van financiële stress en beperkingen. Hoewel private lease voor sommige mensen misschien de juiste keuze is, realiseer ik me nu dat het belangrijk is om alle aspecten grondig te overwegen voordat je een beslissing neemt. Voor mij, Patricia, was het een les die ik nooit zal vergeten.

Belangrijke punten waar je op moet letten

Als je een private lease auto overweegt, zijn er verschillende belangrijke zaken waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je de beste deal krijgt en goed geïnformeerd bent:

  1. Maandelijkse kosten: Bekijk goed wat de maandelijkse kosten zijn en wat hier allemaal bij inbegrepen is. Dit omvat vaak zaken als verzekeringspremies, onderhoudskosten, wegenbelasting en eventuele andere services.
  2. Contractduur: Controleer de duur van het leasecontract. Hoe langer de looptijd, hoe lager meestal de maandelijkse kosten, maar je zit ook langer vast aan de verplichtingen.
  3. Kilometerbeperking: Let op of er een limiet is aan het aantal kilometers dat je per jaar mag rijden. Als je meer kilometers rijdt dan overeengekomen, kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht.
  4. Eigen risico en verzekeringen: Controleer het eigen risico in geval van schade en wat er precies gedekt is door de verzekering. Sommige leasecontracten omvatten een allriskverzekering, terwijl andere alleen basisdekking bieden.
  5. Voorwaarden voor vroegtijdige beëindiging: Kijk naar de voorwaarden en eventuele kosten als je het leasecontract voortijdig wilt beëindigen. Dit kan belangrijk zijn als je bijvoorbeeld je baan verliest of je persoonlijke omstandigheden veranderen.
  6. Schade en onderhoud: Begrijp wie verantwoordelijk is voor het onderhoud en eventuele reparaties aan de auto. In de meeste gevallen wordt dit gedekt door de leasemaatschappij, maar controleer de voorwaarden.
  7. Service en pechhulp: Sommige leasecontracten omvatten ook services zoals pechhulp en vervangend vervoer. Controleer of deze diensten zijn inbegrepen en wat de voorwaarden zijn.
  8. Eventuele extra kosten: Wees alert op eventuele extra kosten die niet direct duidelijk zijn, zoals administratiekosten of kosten voor het afleveren van de auto.
  9. Vergelijk verschillende aanbieders: Neem de tijd om verschillende leaseaanbiedingen te vergelijken om de beste deal te vinden die past bij jouw behoeften en budget.
  10. Betrouwbaarheid van de leasemaatschappij: Controleer de betrouwbaarheid en reputatie van de leasemaatschappij voordat je een contract ondertekent. Lees beoordelingen en vraag naar ervaringen van anderen.

Gemiddeld jaarkilometrage per brandstof

BrandstofGemiddeld
jaarkilometrage
Hybride21.000
Diesel,
diesel hybride
19.200
Elektrisch,
waterstof
18.100
Plug-in
hybride
17.200
LPG,
LPG hybride
13.500
Benzine,
benzine hybride,
ethanol
10.600
Cijfers CBS

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Veel gekozen leenbedragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente