Home » Financieel nieuws » Pas op voor te dure of oneerlijke leningaanbieders

Pas op voor te dure of oneerlijke leningaanbieders

aanbieders leningen pas op
Pas op voor te dure of oneerlijke leningaanbieders

Gelukkig hebben we in Nederland een zeer strenge regelgeving als het gaat om geld lenen. En ook zijn er diverse waakhonden en organisaties (zoals de AFM) die banken en kredietverstrekkers regelmatig doorlichten en controleren. Maar toch moet je altijd opletten met wat voor aanbieder je in zee gaat. Nog steeds zijn er leningaanbieders actief die klanten bewust opzadelen met extra kosten die ze niet mogen rekenen. Op deze pagina proberen we jou inzicht te geven in de zaken waarop je in het speciaal moet letten voordat je voor een bepaalde leningverstrekker kiest. Ga in de eerste plaats altijd na of de bank of kredietverstrekker met wie je zaken wilt doen beschikt over een geldige vergunning van de Autoriteit Financiële Markten; de AFM.

Vergunning van de AFM

Voordat je in zee gaat met een aanbieder controleer je over deze over een AFM vergunning (een geldige!) beschikt. Want geen enkele organisatie mag leningen verstrekken zonder een dergelijke AFM vergunning. In de meeste gevallen is alleen een vergunning van het DNB ook voldoende. Sein de AFM meteen in als je een leningaanbieder tegenkomt die niet over de nodige vergunningen beschikt! Daarmee voorkom je ook dat andere mensen in de problemen komen.

Let goed op als je telefonisch wordt benaderd

Word je zelf benaderd? Kijk dan uit!

De reden waarom we jou waarschuwen voor telefonische verkopers van leningen is omdat daar wel degelijk gevaren in schuilen. Doe geen zaken met dit soort partijen, want je komt bijna altijd bedrogen uit. De verkoper geeft aan dat je via hen gemakkelijk en snel kunt lenen en bovendien tegen een extreem lage rente. Ook kan je soms meer lenen dan bij andere banken en kredietverstrekkers. Pas ook op voor leenadviseurs die jou agressief benaderen en bij jou thuis langs willen komen. Kortom: Ga zelf op zoek naar een betrouwbare partij en laat je nooit benaderen! Word je benaderd? Sein dan in ieder geval de AFM in.

Betaal in ieder geval nooit bemiddelingskosten

Bemiddelingskosten

Waar voorheen kredietverstrekkers die bemiddelden tussen klant en bank nog gewoon bemiddelingskosten in rekening mochten brengen, daar is dat nu bij de wet verboden. Kom je een bemiddelaar tegen die toch bemiddelingskosten vraagt? Meld dit dan bij de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Elke bemiddelaar ontvangt namelijk van de bank die zij bemiddelen standaard een vergoeding.

Kijk ook op internet of er klachten over de aanbieder zijn

Kleine organisaties moet je wantrouwen

Natuurlijk is een klein kredietbureau, bank of onbekende bemiddelaar niet altijd per se onveilig om zaken mee te doen. Maar heb met dit soort bedrijven met een gezond wantrouwen contact. Ga na of ze beschikken over geldige vergunningen en probeer online informatie over ze in te winnen. Een betrouwbare bank of kredietverstrekker is in alles transparant. Ze beschikken over een fysiek kantoor en zijn te bereiken als je vragen hebt. Sluit nooit leningen af bij onbekende bureaus waarover je geen tot nauwelijks informatie kunt vinden.

Bij een ´snelle´ kleine lening betaal je altijd hoge kosten voor verzekering

Hoge kosten bij kleine lening

hoge kosten kleine lening Alom bekend en berucht zijn de kleine leningen die je kunt afsluiten voor een korte periode. Het lijkt in eerste instantie dat je alleen rente moet betalen. Echter is dit niet zo, je wordt verplicht om een dure verzekering af te sluiten waarbij de kosten enorm op kunnen lopen. Ik heb daar eerder ook al over geschreven, dat ging over ´minilening wat zijn de kosten´. Aan de hand van voorbeelden, tips en video kun je goed zien waarom dit zo´n dure manier van geld lenen is. Ben je van plan om dit te doen, dan kan ik je aanraden om dat artikel goed door te nemen.

Wantrouw altijd e-mails waar je op linkjes moet klikken

Reageer nooit op e-mails

Er is de afgelopen jaren veel over te doen geweest. Consumenten worden per e-mail benaderd om op een aanbieding in te gaan. Elke keer blijkt dat er toch weer mensen zijn die daar in trappen. krijg je een e-mail van een bedrijf of iemand die je niet kent? Gooi deze dan direct weg. Let er vooral op dat er in deze mails ook linkjes staan waarbij je wordt uitgenodigd om op te klikken en een website te openen. Doe dit nooit, zelfs niet als je het bedrijf kent en denkt te kunnen vertrouwen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat er staat ´Rabobank inlogpagina´, echter wil dit helemaal niet zeggen dat wanneer je op deze link klikt je ook daadwerkelijk naar de Rabobank website toe gaat. Als je met je muis (laptop of pc) over de link gaat zonder daar op te klikken, dan kun je al zien waar je naar toe geleid gaat worden.

Maar het gaat ook heel geraffineerd

Stel dat je met je muis over zo´n link gaat, dan kun je zien ´rabobank.inloggenbankzaken.nl´. Nu komt de truc, deze website is helemaal niet van de Rabobank, maar van inloggenbankzaken.nl. Deze heeft een subdomein aangemaakt waarbij het lijkt alsof je naar de website van de bank gaat. Een echte link van de bank zou er als volgt uit zien ´inloggenbankzaken.rabobank.nl´. Deze website is dus wel van de bank. Maar je ziet hoe subtiel het verschil is. Onderstaande afbeelding geeft mooi aan hoe je in de maling kunt worden genomen.
valse en echte link

Aanbieders vanuit het buitenland

Ook een bekend fenomeen wat je vooral veel tegenkomt op tweedehands websites. In slecht Nederlands worden er gouden bergen belooft en over de rente en de kosten hoef je je geen enkele zorgen te maken. Ik heb eigenlijk geen idee wat er gebeurt als je op zo´n advertentie in gaat. Maar geloof me, het kan nooit veel soeps zijn. Een mooi voorbeeld daarvan is onderstaande afbeelding. Deze advertentie kwam ik al snel tegen bij een zoekopdracht. Maar ook kom je veel advertenties tegen die een krediet aanbieden in Duitsland, ik heb eigenlijk geen idee wat dat dan weer is.
poging tot oplichting