Home » Geld lenen » Online lening afsluiten (tips en offerte)

Online lening afsluiten (tips en offerte)

Online lening afsluiten
Online lening afsluiten

Ga je een online lening afsluiten in plaats van het traditionele naar de bank gaan waar je eindeloos papieren moet invullen, dan zul je er achter komen dat je met een lening die je online afsluit flink op de rente kunt besparen. Niet alleen de rente speelt een rol, maar ook de voorwaarden zijn over het algemeen wat coulanter en ingewikkelde contracten blijven vaak achterwege. Tegenwoordig kun je alle denkbare kredieten online afsluiten, doorlopend krediet, minilening, persoonlijke lening, een lening voor een nieuwe auto en zelfs voor het aanvragen van een hypotheek hoef je voor wat betreft het aanvragen de deur niet meer uit.

 

Online lening afsluiten

Om maar gelijk met de meest populaire leenvorm van dit moment te beginnen, de minilening, ofwel het voorschot op je salaris. Het is een populair krediet wat de laatste jaren sterk aan populariteit in zowat heel Europa heeft gewonnen. Met helaas wel allerlei verschillende regels per land is het in Nederland vrij netjes geregeld, dit komt voornamelijk door het feit dat de regels omtrent het lenen van een klein bedrag duidelijk zijn vastgelegd. Zo mag er nooit meer rente worden gerekend dan het wettelijk vastgestelde maximum, ook eventuele kosten moeten duidelijk bij de aanvraag worden vermeld, zodat er geen nare verrassingen kunnen ontstaan. Je sluit een minilening af vanaf €50, met een maximum bedrag van €2500. Er wordt géén bkr controle uitgevoerd, dus je kunt met dit krediet geld lenen zonder bkr. Er zijn in Nederland 2 aanbieders actief, Ferratum en Saldodipje.

tips bij aanvragen

Tips bij het aanvragen

Ben je er klaar voor om je aanvraag serieus te gaan bekijken, dan kan ik je nog van wat tips voorzien die betrekking hebben op de leenvormen die in dit artikel worden besproken. Met sommige kun je geld besparen en bij andere kun je je voordeel doen door een lagere rente, of betere voorwaarden te kiezen. Wat betere voorwaarden zijn ligt aan je persoonlijke omstandigheden, dit is voor iedere consument weer anders. Ook zal ik een aantal voorbeelden laten zien hoe een aanvraag te starten. Aan de hand van stap bij stap voorbeelden zul je zien dat dit het proces aanzienlijk vereenvoudigd.

Voorkom dat je aanvraag wordt afgewezen

Een probleem dat zich regelmatig voordoet is dat je een aanvraag voor een nieuw krediet gaat doen terwijl er nog andere, oudere kredieten openstaan (die wel netjes worden afgelost). Een nieuwe geldverstrekker zal hier wat huiverig tegenover staan omdat deze de taak heeft om je te behoeden voor overkreditering. Je kunt een afwijzing voorkomen door bij de nieuwe kredietverstrekker aan te geven dat je al je voorgaande kredieten wil samenvoegen tot één nieuw krediet. Dit geldt voor alle vormen van lenen die aan het BKR worden doorgegeven. Dus óók roodstand bij de bank, openstaande creditschulden en andere afbetaal verplichtingen. Dit wordt met een nieuw krediet allemaal afbetaald en samengevoegd tot een nieuwe lening.

Zorg dat je zaakjes goed op orde zijn

Omdat de nieuwe kredietverstrekker je nog niet kent zal deze de hoed en de rand willen weten. Zorg er daarom voor dat je goed communiceert en paperassen die gevraagd worden snel naar ze toestuurt. Het betreft dan alle gegevens van openstaande kredieten en natuurlijk ook informatie over je persoonlijke omstandigheden. Denk hierbij aan loonstrookjes, bankafschriften, afschriften van je creditcard of andere papieren die betrekking hebben op afbetalingen. Heb je dit allemaal goed op orde dan kun je dat bij navraag snel versturen.

meerdere offertes

Vraag meerdere offertes aan

Met het aanvragen van slechts 1 offerte valt er weinig te vergelijken. Vraag daarom minimaal 3 offertes aan zodat je niet alleen de voorwaarden kunt vergelijken, maar ook de rente, de looptijd en of er een mogelijkheid bestaat om eens een maandelijkse aflossing over te slaan zonder boete. Bedrijven zullen zich altijd aan de wet moeten houden wat betreft de rente, toch zie je verschillen in de offertes die er voor kunnen zorgen dat je wel degelijk een besparing kunt realiseren. Bedenk dat slechts 1% lagere rente een slok op een borrel scheelt in je maandelijkse kosten.

Ga na of de rente aftrekbaar is

Ga je lenen om in- of rond je huis op te knappen? Nu kan het zomaar zijn dat je de rente die je gaat betalen op je krediet aftrekbaar is van je inkomsten voor de belasting. Ook een lening voor het aanschaffen van zonnepanelen kan hiervoor in aanmerking komen. De regels hieromtrent zijn streng, lees dus goed aan welke voorwaarden je dient te voldoen voordat je hier gebruik van gaat maken.

Let op boetevrij versneld aflossen

boetevrij aflossen Het kan voorkomen dat je gedurende de looptijd van je lening wat ruimer bij kas komt te zitten. Maak hiervan gebruik om de hoogte van je lening naar beneden te krijgen zodat je maandlasten lager gaan uitvallen. Bij een doorlopend krediet is het nooit een probleem om dit eerder te doen, er is dan ook nooit sprake boeterente. Bij een persoonlijke lening daarentegen speelt het probleem wel degelijk en kan het gebeuren dat je bij versneld aflossen een boete moet betalen. In de voorwaarden van je offerte kun je lezen hoe de verschillende aanbieders hier mee omgaan.

Lenen met advies of zonder?

Online heb je vaak de keus of je advies wil bij het aanvragen van een lening. Hier kun je gebruik van maken, soms worden er kosten gerekend, maar vaak is dit een gratis service. Bereid je voor op uitgebreide vragenlijsten die je moet invullen. Ben je van mening dat je de materie onder de knie hebt dan kun je er ook voor kiezen om geen advies in te winnen, we hebben het dan over execution only. Bij twijfel kun je overigens beter kiezen voor advies. Maar aan de andere kant zijn de geboden adviezen niet altijd even betrouwbaar en kun je beter zelf goed onderzoek doen. Maar aan jou de keus.

Let op met teveel lenen

leen niet teveel Het lijkt aanlokkelijk om meer te lenen dan je eigenlijk nodig hebt. Dit komt vaker voor bij een doorlopend krediet dan bij een persoonlijke lening. Het werkt namelijk als volgt. Ga je de rente voor verschillende bedragen vergelijken dan zul je zien dat wanneer het bedrag hoger wordt, de rente aanzienlijk gaat dalen. Dit kan echt procenten schelen en is dus bijzonder aanlokkelijk. Stel dat je op zoek was naar een doorlopend krediet van €10.000, maar je ziet dat bij een bedrag van €25.000 de rente met maar liefst 3% daalt. Nu kun je zeggen dat je alleen maar de €10.000 gaat gebruiken en het overige niet. Dit kan een goede oplossing zijn, maar je moet wel stevig in je schoenen staan om niet in de verleiding te komen het overige bedrag ook aan te gaan spreken.

Heb je spaargeld?

Wanneer je spaargeld hebt en toch een lening wil gaan afsluiten, dan wordt het tijd om jezelf eens achter de oren te krabben. Dit is bijna altijd een slecht idee. Daar komt nog bij dat je met je eigen spaargeld zuiniger omgaat dan met een lening omdat een geldbedrag wat je leent over meerdere jaren wordt uitgesmeerd en dus eigenlijk goedkoper ´lijkt´. Uitzonderingen daargelaten kun je daar dus beter niet aan beginnen.

Verschillende leenvormen

diverse leenvormen Voor een online lening afsluiten zijn er verschillende leenvormen, een persoonlijke lening, een doorlopend krediet, een tweede hypotheek, roodstand bij de bank, een creditcard, huurkoop, flitskrediet, ook wel minilening genoemd, klantenkaart, goederen van een postorderbedrijf, hypotheek. De meest dure vormen zijn de creditcard, roodstand en postorderbedrijf. Betaal je met je creditcard altijd alles in één keer wat je in de voorgaande maand hebt besteed dan hoef je geen rente te betalen. De duurste leenvormen kennen een hoog rentepercentage, maar nooit hoger dan het wettelijk vastgestelde maximum van 14% op jaarbasis. Alle voorgaande voorbeelden zijn over het algemeen 10% duurder dan wanneer je een voordelig krediet gaat bekijken. Voor het kopen van een nieuwe auto zijn weer andere regels van toepassing.

Doorlopend krediet

Ook het doorlopend krediet is één van de meest populaire kredieten in Nederland. Het voordeel van deze leenvorm is dat je geld achter de hand hebt wat op een aparte rekening wordt gestort, maak je er niet meteen gebruik van, dan hoef je ook nog geen rente te gaan betalen. Je vraagt een doorlopend krediet al aan vanaf €2.500, trouwens is het meest populaire bedrag om te lenen het dubbele hier van, namelijk doorlopend krediet €10.000. Veel mensen vinden dit een fijn bedrag omdat het in de meeste gevallen wordt goedgekeurd, heb je namelijk een normale baan met een gemiddeld inkomen van rond de €1400 netto per maand, dan is het aanvragen van dit bedrag geen enkel probleem.

Verschillende rentepercentages

Wanneer je op internet op zoek gaan naar de verschillende rentepercentages die worden gerekend, dan zul je zien dat er een aardig verschil zit bij het aanvragen online, of het aanvragen bij een reguliere bank. Nu zul je denken dat een rente verschil van een half procent niet zo interessant is, maar dit kan je op maandbasis toch aardig wat schelen. Natuurlijk helemaal bij het aanvragen van een hypotheek, waar je vele tientallen jaren aan vast zit en dus lang last hebt van een net iets hogere rente.

lening oversluiten

Lening oversluiten

Met de huidige lage rentestand is het raadzaam om eens te kijken of je niet al teveel rente betaalt op je bestaande kredieten. Heb je deze jaren geleden afgesloten dan ligt het voor de hand dat je nu teveel rente betaalt. Kijk dan eens of je je dure lening kunt oversluiten bij een andere kredietverstrekker. Vaak bieden ze speciale aanbiedingen aan om niet alleen je dure lening over te sluiten, maar ook om bestaande leningen samen te voegen zodat je uiteindelijk een lagere rente betaalt, immers bij hogere bedragen gaat de rente navenant naar beneden.

Bereken je lening

bereken je lening Ben je benieuwd voor wat voor bedrag je in eerste instantie in aanmerking komt? Dan kun je een online berekening gaan maken. Dit gaat op een bijzonder gemakkelijke manier en je hoeft geen persoonlijke gegevens in te vullen. Je beantwoord een aantal vragen en krijg dat direct op je scherm te zien welk bedrag je maximaal kunt aanvragen. Met dit gegeven kun je veel gerichter kiezen voor een offerte die bij de hoogte van je aanvraag past. Je ziet dat Geldshop zo´n berekentool op haar website heeft staan.