Home » Financieel nieuws » Online bankieren uitgelegd

Online bankieren uitgelegd

Als iets vandaag de dag een grote vlucht heeft genomen, dan is het wel online bankieren. Online bankieren werd bij de introductie ervan argwanend bekeken en veel mensen waren het erover eens dat dit slechts een hype was. Hoe anders is de hedendaagse realiteit! Online bankieren is populairder dan ooit en voorziet duidelijk in een behoefte. Gemak dient immers de mens en tijd is kostbaar. Online bankieren is voor veel mensen dan ook een uitkomst en door een groot aantal bankzaken zelf te regelen hou je nu eenmaal tijd over.

Veel meer dan saldo checken

Online bankieren is tegenwoordig veel meer dan alleen jouw saldo checken en een betaling verrichten. In de loop der jaren zijn de mogelijkheden met betrekking tot online bankieren enorm uitgebreid. Zo is het bij de meeste banken onder andere mogelijk om zonder persoonlijke tussenkomst van de bank:

Een vervangende bankpas of creditcard aan te vragen.
Een pincode opnieuw aan te vragen.
Een online lening te regelen.
Een automatische betaling terug te laten boeken (stornering genoemd).
De limiet van de bankpas aan te passen als je een groter bedrag contant wil opnemen of als je een hoger bedrag in een winkel af moet rekenen (bv. aankoop auto).
De pas te blokkeren in geval van verlies of diefstal.
Rekeningen te openen. Dit geldt voor zowel betaal -als spaarrekeningen.
Rekeningafschriften en financieel jaaroverzichten opnieuw aan te vragen.

Maar dit is niet alles

Je begrijpt dat dit slechts een kleine opsomming is van de mogelijkheden die online bankieren jouw biedt. De genoemde punten betreffen vooral jouw betalingsverkeer en betaal -en spaarrekening. Online bankieren gaat echter een stap verder en biedt ook mogelijkheden op het verzekeringsvlak. Je kunt dan ook vrijwel alle schadeverzekeringen in een aantal simpele stappen zelf online afsluiten. Ook worden beleggingsproducten en hypotheekdiensten steeds meer vrijgegeven via online bankieren. Een hypotheek volledig zelfstandig via online bankieren regelen lijkt dan ook slechts nog maar een kwestie van tijd.

Online bankieren met mobiele telefoon

Vroeger was je als je online wilde bankieren nog gebonden aan laptop of pc. Inmiddels hebben miljoenen mensen een app van hun bank op tablet en met name op hun mobieltje geïnstalleerd. Er zit bij de meeste banken nog wel verschil tussen de app en de pc met betrekking tot de geboden mogelijkheden. De banken hebben echter wel door dat het zogenaamde mobiel bankieren de toekomst is en doen er alles aan om zoveel mogelijk diensten ook via de app aan hun klanten beschikbaar te stellen. Grote voordeel voor de banken is dat mensen minder naar de fysieke vestigingen komen en zij dure panden en personeel kunnen afstoten.

Alleen maar lof?

Is het dan alleen maar rozengeur en maneschijn als we het hebben over online bankieren? Nee, zeker niet. Er zullen altijd mensen zijn die niet de mogelijkheden hebben om zich dit online bankieren eigen te maken. Ook is de veiligheid en betrouwbaarheid van online bankieren regelmatig onderwerp van discussie. In de basis is de veiligheid natuurlijk gewaarborgd en heb je hier ook wel degelijk zelf invloed op. We kennen immers allemaal de campagnes wel waarop je gewezen wordt op wat je wel en vooral niet moet doen op dit gebied. Een goede anti virusscanner is een absolute must en het spreekt voor zich dat je nooit jouw pincode afgeeft. Ook niet aan een bankmedewerker die je wel kent!!

Alle banken bieden online bankieren aan

Er is vandaag de dag natuurlijk geen bank meer die online bankieren negeert en het niet aanbiedt. Wat de verschillende mogelijkheden betreft gaat het wat ver om deze per bank neer te zetten en met elkaar te vergelijken. De conclusie dat de bekende grootbanken op dit vlak meer en meer een eenheidsworst zullen worden lijkt echter wel gerechtvaardigd.

ING bank

Toegang tot jouw internetbankieren verkrijg je bij de ING door middel van codes die je ontvangt via sms. Veel mogelijkheden die regelmatig worden uitgebreid.

ING inlogscherm
ING inlogscherm

Rabobank

Toegang bij de Rabobank middels een zogenaamde Rabo Scanner. Eentje wordt gratis verstrekt, een volgende kost je €14,95. Heldere site, kijk hiertoe onder het kopje “zelf regelen” wanneer je ingelogd bent.

Rabobank inlogscherm
Rabobank inlogscherm

ABN AMRO

Bij de ABN AMRO heb je een paslezer nodig om toegang te krijgen. Daarna veel mogelijkheden die overzichtelijk zijn samengebracht.

ABN AMRO online bankieren
ABN AMRO online bankieren

SNS bank

SNS is de bank die enkele jaren geleden heel duidelijk heeft gekozen om zoveel mogelijk alleen via internetbankieren te werken. Dit heeft SNS bank de nodige klanten gekost, maar is op termijn misschien wel een heel goede keus geweest. Toegang krijg je door middel van een digipas. Diezelfde digipas gebruik je ook voor het inloggen bij de Regiobank (onderdeel van SNS).

SNS online bankieren
SNS online bankieren

Knab bank

Een relatieve nieuwkomer is Knab, die bankzaken online aanbiedt in “Jip en Janneke” taal. Inloggen doe je door middel van een gebruikersnaam en wachtwoord. Voor specifieke handelingen heb je een cardreader nodig die je gratis ontvangt.

Knab bank online bankieren
Knab bank online bankieren

ASN bank

ASN is niet de grootste bank, maar wel een bank met voldoende online mogelijkheden. Toegang door middel van het invullen van toegangsnaam en wachtwoord.

ASN online bankierscherm
ASN online bankierscherm

Alle banken hebben een app

Zoals gezegd bieden alle banken ook een app aan om online bankieren op elke plek mogelijk te maken. Kies de bank die het beste bij jou past en laat hierin zeker jouw gevoel ook spreken. Natuurlijk zijn de apps voor bankieren te verkrijgen in de Apple store en in de Google store.

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Veel gekozen leenbedragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente