Home » Financieel nieuws » Nederlanders houden niet van sparen

Nederlanders houden niet van sparen

Nederlanders houden niet van sparen
Nederlanders houden niet van sparen

Nederlanders hebben wereldwijd de reputatie zuinig en spaarzaam te zijn. Talrijk zijn dan ook de mopjes dat Nederlanders gierig zijn. Maar is dat eigenlijk nog wel zo en hoeveel wordt er per jaar door de Nederlander gespaard? Heeft het eigenlijk nog wel zin, al dat oppotten. Ouderen zijn vaak beter in zuinig aan doen dan menig millennial (generatie Y). Waarom zou je nog sparen? De spaarrente is immers historisch laag. Rijk word je er zeker niet van. Heb je een aanzienlijk spaarbedrag op je spaarrekening staan? Dan moet je vermogensbelasting betalen. Door de inflatie en de vermogensbelasting wordt je spaargeld jaarlijks minder waard. Waarom dus nog sparen? Bedenk echter dat sparen, ondanks de lage rente, de inflatie en de vermogensbelasting die je eventueel moet betalen nog altijd een aantal voordelen heeft.

Hoeveel wordt er gespaard

Hoewel uit de statistieken blijkt dat er niet genoeg wordt gespaard en de Nederlandse bevolking vol zit met torenhoge schulden wordt er in absolute getallen flink gepot. Er is een totale spaarpot van zo´n 350 miljard euro (350.000.000.000) met een jaarlijkse aanwas van gemiddeld 5 miljard euro. Zo op het eerste gezicht lijkt dit veel, maar als je daar de schulden van alle consumenten tegenover zet van 780 miljard, dan laat dit zien dat er een groot gat zit. Natuurlijk zitten de grootste schulden in de hypotheken.

De voordelen van sparen

Sta je wellicht op het punt om je spaargeld te gaan beleggen? Bedenk dan dat het beleggen risico’s met zich meebrengt. Je kunt immers een deel van je inleg verliezen. Er zijn diverse redenen om in ieder geval niet al je spaargeld te beleggen. Sparen heeft nog steeds een aantal voordelen:
Wellicht heb je binnen enkele jaren veel spaargeld nodig. Je hebt bijvoorbeeld een nieuwe auto nodig of je wordt geconfronteerd met een onverwachte tegenvaller. Om die reden is het handig om een financiële buffer te hebben. Maar je kunt ook voor je oude dag sparen, zodat je op financieel gebied voor jezelf kunt blijven zorgen. Je doet dit via banksparen of een lijfrenteverzekering.

Voldoende inkomen

voldoende inkomenHeb je voldoende inkomen? Dan kun je grote aankopen, zoals een nieuwe auto, waarschijnlijk wel financieren. Bedenk echter dat de auto dan wel veel duurder wordt. Je moet de lening immers met rente terugbetalen. Moet je een grote uitgave doen? Dan ben je met spaargeld altijd veel goedkoper uit dan met geleend geld. Het is dus verstandig om geld opzij te leggen voor toekomstige grote uitgaven.

35% van de Nederlanders spaart een vast bedrag per maand

Beleggen of sparen?

Twijfel je tussen beleggen of sparen? Vind je het een eng idee om veel geld te kunnen verliezen? Ga dan niet beleggen. Het hebben van spaargeld zorgt, ook als de rente laag is, voor een goede nachtrust. Wil je later een eigen woning kopen. Bedenk dan dat je zult moeten beschikken over eigen geld. Het is niet meer mogelijk om een eigen woning volledig te financieren met een hypotheek. Twijfel je aan beide opties dan zou je ook nog kunnen kiezen voor het investeren in obligaties.

De nadelen van sparen

Sparen heeft ook nadelen. De belangrijkste nadelen van sparen zijn:
Als je spaart kun je het geld nu niet uitgeven, want je geeft je geld eigenlijk uit aan iets in de toekomst. Je moet nu bepaalde dingen laten om later iets te kunnen aanschaffen. Het is niet altijd eenvoudig om te moeten kiezen tussen het nu of het later uitgeven van geld. Heb je weinig inkomen? Dan is sparen wellicht niet mogelijk.

De meeste schulden zitten in een hypotheek

Lage rente en inflatie

rente en inflatieDe lage rente is een nadeel. Je vermogen groeit door de extreem lage rente niet of nauwelijks. Je maakt dus niet of nauwelijks rendement. Bedenk wel dat sparen veel minder risicovol is dan beleggen. Je loopt met sparen niet het risico om veel geld te verliezen. Bij een laag rendement hoort gelukkig ook een laag risico. Trouwens is de gemiddelde inflatie (1,35%) per jaar al hoger dan wat je tegenwoordig aan rente krijgt. Je geld wordt dus elk jaar minder waard. Krijg je een rente van 0,5% dan zie je een gat van 0,85%. Heb je een ton dan verlies je op de inflatie al € 850 per jaar. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de vermogensbelasting op die ton, € 423 per jaar. Al met al zie je dus elk jaar € 1273 en daar hoef je niets voor te doen. Bereken zelf ook eens wat het jou gaat kosten.

Vermogensbelasting

Het betalen van vermogensbelasting wordt ook genoemd als nadeel van sparen. Bedenk echter dat de belastingdruk relatief laag is. Bezit je als fiscale partners ongeveer een ton aan spaargeld? Dan betaal je ongeveer 240 euro vermogensbelasting. Uiteraard is dat zonde, maar het is geen erg groot bedrag. Bovendien is het prettig om veel spaargeld te hebben. Je kunt dan ook grote uitgaven doen zonder geld te hoeven lenen. Bedenk dat lenen altijd geld kost, zelfs nu de rente relatief laag is.

Met een spaarplan weet je waar je staat

Tip: Hoe pak je dit aan?

tip om te gaan sparenEen noodbuffer voor onverwachte uitgaven is geen overbodige luxe. Probeer daarom om iedere maand iets te sparen. Spaar bijvoorbeeld iedere maand 20 euro. Als je meer te besteden hebt, kun je dat bedrag verhogen. Je kunt ook besluiten om maandelijks 10% van je inkomen te sparen. Als je inkomen stijgt spaar je meer, terwijl je toch meer te besteden hebt.

Schenken aan je kinderen

Je kunt jezelf alle toestanden besparen door een flink gedeelte van je geld aan de kinderen te schenken. Je mag belastingvrij een vast bedrag schenken. Dit is onderverdeeld in drie categorieën:
Vrij te besteden: € 25.731
Voor het kopen of verbouwen van hun huis: € 100.800
Om een dure studie te kunnen betalen: € 53.602 (studie moet minstens € 20.000 per jaar kosten en je moet dit via de notaris vastleggen.
Kijk voor alle voorwaarden op de website van de belastingdienst.

Waar kun je terecht

Er is in Europa een overweldigende keuze van instellingen die je geld willen hebben. Maar zo te zien is het eerder genoemde rentepercentage van 0,5% al aan de (te) optimistische kant. Ik kom op dit moment niet verder dan 0,4%, tel uit je winst! Je kunt sparen bij je eigen, gemakkelijk en overzichtelijk. Maar je kunt ook kiezen voor een spaarrekening bij onder andere Nationale Nederlanden, Leaseplan bank, NIBC direct en SNS maxisparen. Voor een volledig overzicht van mogelijkheden kijk je gewoon even op de website van Independer.

Met spoed geld lenen

met spoed geld lenen

Met spoed geld lenen Hoe werkt geld lenen met spoed? Geld lenen met spoed werkt prima als zowel de aanbieder als de aanvrager snel handelen. De aanvrager heeft dit in…

Geld lenen zonder BKR

lenen zonder bkr in 10 minuten

Geld lenen zonder BKR Wat is geld lenen zonder bkr? Geld lenen zonder BKR is het aangaan van een lening zonder dat er een kredietwaardigheidstoets wordt uitgevoerd. Dus wanneer je…

Lening geweigerd bij de bank

lening geweigerd

Lening geweigerd bij de bank Het zal je maar gebeuren, lening geweigerd bij de bank. Daar zit je dan met je mooie plannen voor een krediet waar je eigenlijk al…

Direct geld op je rekening

direct geld op je rekening

Wat is geld lenen binnen 1 uur? Geld lenen en binnen 1 uur op je rekening, wie wil dit nu niet? Direct geld lenen eenvoudig en snel opgelost met meerdere…

Snel geld lenen zonder bkr en papierwerk

snel geld lenen zonder papierwerk

Wat is per direct geld lenen zonder documenten? Per direct geld lenen zonder documenten is het aanvragen/afsluiten van een lening waarbij maar weinig papieren te hoeven worden opgestuurd. Je hebt…

Geld lenen voor vuurwerk

Geld lenen voor vuurwerk
Geld lenen voor vuurwerk

De decembermaand is altijd een dure maand. Steevast merk je in deze dagen dat de feestdagen altijd toch net weer wat duurder uitvallen dan je van tevoren had gedacht. Eerst Sinterklaas, dan kerst en als knallende afsluiter nog oudejaarsavond. Maar ja, wil je op de laatste dag van het jaar nog even lekker knallen of naar iets moois kijken en heb je daar geen geld voor, dan wil je misschien geld lenen voor vuurwerk, natuurlijk wel voorzichtig doen. Maar laten we eerlijk wezen, het is toch wel aardig als je zelf nog wat kunt afsteken in plaats van alleen maar te kijken wat de buren doen.