Minilening wat zijn de kosten (tips + video)

Minilening kosten

Een groot aantal mensen kan wel eens een minilening gebruiken, maar komen dan met de vraag: Een minilening wat zijn de kosten. In dit artikel zullen we er één minilening verstrekker uitlichten en bekijken wat de verschillende opties zijn en belangrijker, wat de kosten zijn voor het afsluiten van een minilening. Aangezien het landschap voor wat betreft een minilening in Nederland constant verandert zal ik dit artikel regelmatig een update geven. Niet alle aanbieders die met een flitskrediet actief zijn in Nederland hebben zich in het verleden aan de regels gehouden. Dit heeft tot resultaat gehad dat verschillende aanbieders noodgedwongen moesten stoppen, vaak werden er verstopte en onnodige kosten gerekend die in strijd waren met de regels. Op dit moment (2020) zijn er slechts 2 aanbieders actief. Ik zal deze hieronder uitlichten op kosten en klantvriendelijkheid.

ferratum minilening

Ferratum

Minilening
€100 tot maximaal €1500
Informatie over product:
Effectief rentepercentage: 13,99%
Kredietbedrag: €100-1500
Starttarief: Geen
Aflossen: 1-2 maanden
Voorwaarden:
Minimale leeftijd: 19 jaar
Boetevrij extra aflossen: Nee

Ferratum
saldodipje minilening

Saldodipje

Minilening
€50 tot maximaal €1500
Informatie over product:
Effectief rentepercentage: 13,99%
Kredietbedrag: €50-1500
Starttarief: Geen
Aflossen: 1-2 maanden
Voorwaarden:
Minimale leeftijd: 19 jaar
Boetevrij extra aflossen: Nee

Saldodipje


Minilening tariefberekening

Minilening:€500€1000€1500
Totaal krediet:€508,13€1015,02€1525,11
Minimale rente:13,99%13,99%13,99%
Maximale rente:13,99%13,99%13,99%
Minimale looptijd
maanden:
111
Maximale looptijd maanden:122

Minilening wat zijn de kosten

Je kunt bij het aanvragen van een minilening kiezen uit verschillende bedragen en uit verschillende termijnen voor het aflossen. Helemaal onderaan deze pagina (hij is nogal lang) kun je in de tabel zien welke bedragen je kunt aanvragen en welke termijnen je daar bij kunt kiezen. Voor wat betreft de kosten en de rente zal ik deze nu uit leggen. Ik ga hiervoor te rade bij Ferratum, omdat dit samen met Saldodipje nog de enige aanbieder is van een minilening in Nederland. Bij beiden kom je er bijna niet onder uit om kosten te betalen, het kan wel, maar of dit nu veel gebruikt wordt dat betwijfel ik.

Garantstelling

Bij de garantstelling zit het punt waar je kosten zou moeten betalen. Het zit namelijk als volgt: Je hebt bij de verplichte garantstelling keuze uit 2 opties. Bij optie 1 zoek je iemand (kennis, familielid, enz.) die persoonlijk voor jou garant wil staan. Heb je iemand die dit voor je wil doen dan betaal je verder géén extra kosten en alleen rente (13,99%) over het door jou geleende bedrag.

Hoe werkt de persoonlijke garantstelling

Voor de persoonlijke (geen kosten) garantstelling moeten er 3 documenten worden aangeleverd, dit moet per e-mail. Ten eerste een kopie van een Nederlands identiteitsbewijs van de garantsteller (dit moet een kopie van het origineel zijn). Ten tweede een kopie of foto van een bankafschrift, niet ouder dan 3 maanden. Ten derde moet de garantsteller een overeenkomst tekenen die je van de kredietverstrekker krijgt toegestuurd.

Dit lijkt niet zo moeilijk

De persoonlijke garantsteller is niet ingewikkeld om te doen, maar toch wordt slechts 10% van de aanvragen gebruik gemaakt van deze kosteloze service. Vaak kan degene die op zoek is naar het lenen van een klein bedrag en dan met name zonder bkr toetsing niemand vinden die dat voor hem of haar wil doen. Ook kan het te maken hebben met schaamte omdat de aanvrager niet aan de omgeving kenbaar wil maken dat hij of zij zonder geld zit en geen gewone lening kan aanvragen.

Betaalde garantstelling

Deze optie wordt, ondanks het feit dat deze duur is in de meeste gevallen gebruikt. Het werkt als volgt: Je krijgt te maken met een externe partij waarbij je de garantstelling moet afnemen. Je gaat dus kosten maken met een ander bedrijf (Global Guarantee) dan waar je de lening gaat aanvragen. In het geval dat je van deze optie gebruik gaat maken, moet je na afloop van het krediet dus 2 verschillende aflossingen doen. De eerste is aan de kredietverstrekker die je het geldbedrag leent en de tweede is de verstrekker van de garantstelling. Beide termijnen vallen samen, dus je dient het volledige bedrag, krediet én garantstelling op dezelfde datum te voldoen. Bekijk in de afbeelding hieronder wat de kosten zijn voor de betaalde garantsteller. Eerder schreef ik al waarom je geen minilening zou moeten afsluiten.

Global Guarantee kosten

Geen verrassingen

Nu met bovenstaande afbeelding die de kosten van de garantstelling laten zien en met vermelding van het rentepercentage van 13,99 kun je niet achteraf zeggen dat je niet begreep wat de kosten waren. Ik zal er eens een populair bedrag uitlichten en je laten zien wat je moet terugbetalen als je moet kiezen voor de betaalde garantsteller. Ik neem hiervoor het meest aangevraagde bedrag van €500.
Geleend bedrag: €500
Looptijd: 45 dagen
Rente: €8,13
Garantstelling: 170,82
Totaal af te lossen na 45 dagen: €678,95

Bundel 1 (gratis)

Voor de gratis bundel (simpel) heb je de volgende voordelen:
* Documenten uploaden via internet (zelf)
* Afhandeling aanvraag standaard (3 dagen)
* Uitbetaling minilening standaard (4 dagen)
* Factuur via e-mail (digitaal)
* Accountgegevens wijzigen via internet (zelf)
Leen je dus met deze optie het maximale bedrag van 600 euro, dan betaal je na 30 dagen een bedrag terug van 607 euro, dit betekent dus dat je slachts 7 euro aan kosten betaalt. Dat valt zeker niet tegen.

Bundel 2 (niet gratis)

Bij deze bundel heb je ook alle voordelen als bij bundel 1, maar met de volgende extra voordelen:
* Documenten versturen via e-mail
* Afhandeling aanvraag snel (4 uur)
* Uitbetaling minilening snel (binnen 1 dag)
Het grote voordeel van bundel 2 is natuurlijk dat je aanvraag snel wordt behandelt en dat je binnen 1 dag je geld op je rekening hebt.
Nadeel is dat je voor deze optie wel diep in de buidel moet tasten, want bij een maximale minilening van 600 euro betaal je nu 727 euro terug, dat is toch wel een heel verschil met bundel 1.

Uitleg aanvragen van een minilening

Ferratum Minilening - Hoe start je een aanvraag?

Bundel 3 (niet gratis)

Bij deze bundel heb je alle voordelen voor het aanvragen van een snelle minilening, je hebt dan alle opties van bundel 1 en 2, plus de volgende voordelen:
* Documenten versturen via fax
* Afhandeling aanvraag direct (10 min.)
* Uitbetaling minilening snel (binnen 1 dag)
* Factuur per post (papier)
* Accountgegevens wijzigen Customer Service
Zoals je ziet is het grote verschil met bundel 2 dat je aanvraag al binnen 10 minuten wordt bekeken. Echter voor deze bundel moet je nog iets meer betalen dan voor de voorgaande bundel. Neem je weer de maximale minilening van 600 euro, dan betaal je in totaal 757 euro terug. Als je de minilening niet echt meteen nodig hebt is dit een dure keuze.

Voor- en nadelen van een minilening

Maar zoals je ziet hoeft een minilening niet duur te zijn, als je maar een beetje geduld hebt dan zijn de kosten miniem. Nadeel is dat je slechts een beperkt bedrag kunt lenen. Wil je meer lenen dan kom je terecht bij een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Echter beginnen die leenbedragen vanaf ongeveer 2.500 euro, dus dat is wel een stuk meer dan wat je in eerste instantie wilde lenen.

Voorwaarden voor een minilening

Voor het aanvragen van een minilening moet je minimaal 21 jaar zijn en een BKR registratie is geen bezwaar. Ook als je op een zwarte lijst staat van bijvoorbeeld een telecombedrijf, dan heeft dit geen invloed op je aanvraag. Studenten die op zoek zijn naar een lening komen onder voorwaarden in aanmerking, één van deze voorwaarden is dat je een salaris moet ontvangen. Voldoe je niet aan de voorwaarden dan kun je kiezen voor een studentenlening.

LeenbedragLooptijd maximaalTermijnen maximaal
€ 10015/30 dagen1
€ 20015/30 dagen1
€ 30015/30 dagen1
€ 40030 dagen1
€ 50030/45 dagen1
€ 60045/62 dagen2
€ 70045 dagen2
€ 80045/62 dagen2
€ 100062 dagen2
€ 110062 dagen2
€ 120062 dagen2
€ 130062 dagen2
€ 140062 dagen2
€ 150062 dagen2

De minilening is ook wel bekend als flitslening, flitskrediet, microkrediet of voorschotje.

Dit vind je misschien ook leuk...