Dat de rente die je op je spaarrekening krijgt steeds lager wordt, dat is wel algemeen bekend. Ook bekend is het feit dat door die lage rente steeds meer consumenten kiezen voor beleggen om toch nog een (bescheiden) rendement op hun zuurverdiende spaargeld te krijgen. Maar laten we eens de andere kant van het geld belichten, de rente op lenen in wat voor een vorm dan ook. Is deze rente navenant de huidige spaarrente gedaald, of betaalt de Nederlandse consument nog steeds teveel rente op leningen. Om dit goed te kunnen beoordelen moeten we natuurlijk eerst vast stellen wanneer te betalen rente te hoog is, daar is nu eenmaal geen vaste definitie voor en heeft vaak meer te maken met veronderstellingen dan met de werkelijkheid.
Wanneer is rente te hoog
Stel je hebt een hoge spaarrekening en kunt daar best wel iets van missen zonder dat je direct minder te eten op tafel hebt. Nu besluit je om wat van dit geld uit te gaan lenen, ook omdat de huidige spaarrente zo laag is op dit moment en dat voorlopig ook wel zal blijven. Wat zou je voor jezelf dan redelijk vinden om als rendement te accepteren? De rente die betaalt moet worden bij een lening is opgebouwd uit verschillende onderdelen, dit zijn:
1. Rendement
2. Risico-opslag
3. Kostenvergoeding
Deze 3 componenten zorgen er voor dat de uitlener naast zijn kosten en risico nog iets overhoudt voor zijn inspanningen. Nu is het zo dat wanneer je bovenstaande componenten bij elkaar optelt je tot een totaal percentage komt welke door de consument betaalt dient te worden. Dit is echter geen vast gegeven omdat de risico-opslag per aanvraag verschilt.
Risico-opslag
Kostenvergoeding
Rendement
Wat betaal ik dan aan rente
Er is wel een indicatie te geven wat je op dit moment aan rente betaalt voor de verschillende kredieten. Met een hypotheek is het echt feest op het moment. Kun je aan een NHG (Nationale Hypotheek Garantie) dan kun je al terecht voor 2,5% aan rente voor een rentevaste periode van 30 jaar. Dit is dan ook een reden waarom de huizen als warme broodjes over de toonbank vliegen. Zonder NHG betaal je een half procentje meer en kun je een hypotheek afnemen van rond de 3%, nog steeds erg laag natuurlijk. Ben je niet bang en gok je er op dat de rente langdurig laag blijft dan kies je voor 1 jaar rentevast en kun je bijna voor niets gaan wonen met 1,1%.
Andere kredieten
Lenen goedkoper door steeds lagere rente
Ook al krijg je een lage rente voorgeschoteld van een kredietverstrekker of bank, vraag dan toch altijd nog eens wat meer offertes aan. Zo kun je goed vergelijken en krijg je een goed inzicht wie nu echt de goedkoopste aanbieder is. Dit geldt overigens voor alle kredietvormen. Natuurlijk wil je voor een hypotheek helemaal zeker zijn, gebruik je een adviseur, kijk dan toch zelf ook nog eens op internet of je geen goedkopere aanbieder kunt vinden. Ben je op zoek naar een hypotheek of een krediet? Ik heb verschillende leenboeren uitgelicht en daar uitgebreide reviews over geschreven. Zo kun je lezen wat de ervaringen van consumenten zijn bij Geldshop en bij Frisia.