Kies je voor een minilening of een doorlopend krediet

Kies je voor een minilening of een doorlopend krediet

Kies je voor een minilening of een doorlopend krediet

Wanneer je een geldlening gaat afsluiten kom je voor verschillende keuzen te staan. Het eerste waar je mee begint is natuurlijk het bedrag wat je wil gaan lenen, is dit een groot bedrag voor een lange periode, of heb je voor een korte tijd even wat meer financiële ruimte nodig. De tweede stap is het kiezen van de juiste kredietvorm. Je kunt in Nederland kiezen uit vele vormen van krediet, handig, maar het maakt het er niet overzichtelijker op. In dit artikel zal ik uitleggen wat het verschil tussen de meest voorkomende lening is. Daarbij wordt gekeken naar een doorlopend krediet en een minilening voor het lenen van een relatief klein bedrag. Uiteraard wordt bij een doorlopend krediet het aan te vragen bedrag hoger en de periode van aflossen een stuk langer dan wanneer je een klein bedrag gaat lenen.


Waar te beginnen

Begin met het berekenen van je geldbehoefte. Hoeveel denk je nodig te hebben en waar ga je het voor gebruiken. Ik zal een aantal feiten op een rij zetten zodat je gemakkelijk kunt zien welke leenvorm voor jou uitkomst zou kunnen bieden. Aan de van de hoogte van het bedrag wat je nodig denkt te hebben kun je snel een keuze voor een vrijblijvende offerte maken.

Verschillen leningen

MinileningDoorlopend kredietPersoonlijke lening
Minimaal €100Minimaal €2500Minimaal €2500
Maximaal €1500Maximaal €50.000Maximaal €50.000
Aflossen in 2 maandenVariabele looptijdAflossen in 60 maanden
Vaste renteVariabele renteVaste rente
Extra kostenNaast rente geen extra kostenNaast rente geen extra kosten
Géén BKR toestingWel BKR toetsingWel BKR toetsing

Grote verschillen

Zoals je aan de hand van bovenstaand overzicht kunt zien zijn er behoorlijke verschillen tussen leningen onderling. daarom is het van belang om deze verschillen goed in je op te nemen voordat je een besluit neemt. Verderop in dit artikel kun je ook nog lezen wat voor doel de verschillende leningen hebben en aan welke voorwaarden je moet voldoen om succesvol aan te kunnen vragen. Net zoals in het tabel wordt besproken de minilening, doorlopend krediet en persoonlijke lening. De hypotheek wordt buiten beschouwing gelaten, daar gelden immers weer hele andere regels voor die ik in eerdere artikelen over hypotheken heb beschreven.

Waar kun je de kredieten voor gebruiken

Natuurlijk is het aan het einde van de rit je eigen keuze, maar er zijn wel degelijk verschillen die het ene krediet aantrekkelijker maken voor je situatie dan de andere. Het is als volgt:

Minilening

Snel een klein bedrag lenen en ook weer snel (in 62 dagen) weer terugbetalen. Je betaalt de maximale rente en er komen ook nog andere kosten bij kijken. Geschikt voor mensen die een slechte kredietscore hebben want er wordt geen bkr toetsing uitgevoerd. Met een inkomen van rond de €900 kom je al in aanmerking.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is geschikt voor het aanhouden van een geldreserve. Neem je geen geld op van het krediet dan betaal je ook geen rente. Er moet wel voldoende inkomen tegenover staan. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kun je vanaf €1400 netto succesvol aanvragen. Je mag geen negatieve bkr registratie hebben. De rente en de looptijd is variabel/flexibel.

Persoonlijke lening

Met een persoonlijke lening krijg je het aangevraagde bedrag in één keer op je rekening gestort. Geschikt voor het financieren van een dure aankoop. Rente en looptijd staan vast en je begint direct met het betalen van rente en aflossing. Ook voor dit krediet moet je voldoende inkomen hebben en je mag geen negatieve bkr registratie hebben.

Dit vind je misschien ook leuk...