Home » Financieel nieuws » Kan de belastingdienst mij dwingen geld te lenen?

Kan de belastingdienst mij dwingen geld te lenen?

De Belastingdienst is één van de grootste overheidsinstellingen die ons land rijk is. Er zijn maar weinig mensen die niet met de belastingdienst hebben te maken en voor velen geldt dan ook: we kunnen niet met, maar ook niet zonder deze instelling. De meeste mensen staan op goede voet met de Belastingdienst, maar wat nu wanneer je in enige onmin leeft met ze en je bijvoorbeeld een flink bedrag moet (terug)betalen?

Veeleisende schuldeiser

De Belastingdienst is preferente schuldeiser en heeft hiermee voorrang op andere schuldeisers. De Belastingdienst wil altijd zijn geld zien en dit kan er voor zorgen dat je in de problemen komt. Want wat te doen als je het te betalen bedrag niet hebt? Je kunt proberen om een betalingsregeling te treffen, maar het kan zo zijn dat ook deze regeling je in de problemen brengt, wanneer je simpelweg deze (extra) maandlasten niet op kunt brengen. Medewerkers van de Belastingdienst zullen je misschien aanraden om een lening af te sluiten. Klinkt heel overtuigend wanneer een medewerker van deze dienst dit zal zeggen, maar let op! De Belastingdienst kan je nooit verplichten tot het aangaan van een lening om je belastingschuld  zo te kunnen voldoen!

Financiële zorgplicht

De overheid heeft in nauwe samenwerking met de Autoriteit Financiële Markt (AFM) de “financiële zorgplicht” in het leven geroepen. Financiële instellingen, zoals banken en kredietverleners, moeten aan strenge wet –en regelgeving voldoen om te voorkomen dat jij door het aangaan van bijvoorbeeld een lening in financieel slecht weer terecht komt. In het licht hiervan is het ronduit vreemd te noemen als de Belastingdienst, nota bene een overheidsinstelling, jou zou kunnen verplichten om een lening aan te gaan. Het zou al te dol zijn. De Belastingdienst int op deze wijze haar openstaande vordering en jij betaalt maandelijks rente en aflossing aan een derde. Deze lening wordt ook nog eens gemeld bij het Bureau Krediet Registratie in Tiel. Dit kan verregaande gevolgen hebben. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het kopen van een huis. Veel hypotheekverstrekkers stellen als eis dat je geen lopende leningen hebt en checken dit bij het BKR. En daar sta je dan netjes gemeld dankzij de Belastingdienst….

Kan de belastingdienst mij dwingen geld te lenen

Eigenlijk is de boodschap simpel. Ga nooit een lening aan, omdat de Belastingdienst je dit zou verplichten. Dit kunnen zij absoluut niet! Los gezien van het feit of je überhaupt voor een lening in aanmerking komt is het verstandiger om te kijken of er andere mogelijkheden zijn. Het beste is om in gesprek te gaan om zo doende tot een regeling te komen die voor beide partijen aanvaardbaar is.

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Veel gekozen leenbedragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente