Home » Ervaringsverhalen » Janet betaalde met een kleine lening de hoofdprijs

Janet betaalde met een kleine lening de hoofdprijs

Geschatte leestijd: 7 minuten

Janet (38) nam een ongebruikelijke stap door een kleine lening van €800 af te sluiten, iets wat ze nog nooit eerder had gedaan. Echter, omdat ze de leningvoorwaarden niet (goed) had gelezen, leidde dat tot een onaangename verrassing toen ze naast de verwachte rente van €13,65 ook nog eens geconfronteerd werd met een ‘boete' van €270.

werk in supermarkt

Uitdagende financiële situatie

Janet, een 38-jarige alleenstaande vrouw uit Zeist, bevindt zich in een uitdagende financiële situatie. Ze werkt in haar woonplaats bij een grote supermarkt en verdient een salaris van €1300 per maand. Haar maandelijkse uitgaven omvatten een huur van €700 voor haar appartement en de kosten voor het onderhoud van haar auto, die ze nodig heeft voor haar werk en om haar ouders in Utrecht te bezoeken.

Constant op zoek naar geld

Deze combinatie van beperkt inkomen en vaste uitgaven legt een druk op Janet's financiën, waardoor ze constant op zoek is naar manieren om haar geld beter te beheren en haar situatie te verbeteren.

Lees altijd goed de voorwaarden

Janet besluit een kleine lening aan te gaan

Op een gegeven moment besloot Janet een flitskrediet aan te gaan, zonder volledig op de hoogte te zijn van de voorwaarden. De lening leek aanvankelijk een oplossing te bieden voor haar onmiddellijke behoeften, maar het gebrek aan grondigheid bij het lezen van de kleine lettertjes resulteerde in onverwachte gevolgen. Naast de verwachte rentekosten werd Janet geconfronteerd met een aanzienlijke ‘boete'.

Mijn salaris was niet toereikend

Janet vertelt: “De omstandigheden die me dwongen om naar een (kleine) lening te zoeken, waren behoorlijk overweldigend. Mijn salaris bij de supermarkt was gewoon niet genoeg om alle rekeningen te dekken. Op een gegeven moment begonnen de rekeningen zich op te stapelen, en toen kreeg mijn auto ook nog eens een dure reparatie die ik gewoon niet kon betalen.

In het nauw gedreven

Ik voelde me echt in het nauw gedreven, vooral omdat ik ook regelmatig mijn ouders in Utrecht wilde blijven bezoeken. Dus, met mijn rug tegen de muur, dacht ik dat een minilening me een adempauze zou geven, in ieder geval voor even. Maar dat bleek uiteindelijk een beslissing met grote gevolgen te zijn waar ik niet op voorbereid was.”

Radeloos op zoek naar geld

“Ik herinner me nog goed hoe ik die avond achter mijn laptop zat, radeloos op zoek naar een oplossing voor mijn financiële problemen. Toen stuitte ik op een advertentie voor een zogenaamde minilening, rechtstreeks vanaf het internet. Het idee om een klein bedrag te kunnen lenen, tot wel €1800, voor slechts een korte periode, sprak me meteen aan.

Grote verleiding

Ik bedoel, wie zou niet verleid worden door de gedachte om snel van die financiële last af te zijn? En ja, ik wist dat de rentevoet hoog lag, zo'n 14%, maar ik dacht bij mezelf: ‘Voor deze eenmalige gebeurtenis kan ik die last wel dragen.' Ik hoopte gewoon op het beste en nam de sprong.”

Ik nam niet de moeite om te lezen

Het was verrassend gemakkelijk

“Het aanvragen van die minilening was eigenlijk verrassend gemakkelijk. Tijdens de aanvraag kwam ik niets tegen wat me echt ongerust maakte. Ik vulde gewoon wat gegevens in, ontving een vrijblijvende offerte en zonder er echt bij stil te staan, ging ik akkoord met het voorstel. Ik bedoel, ik was zo gefocust op het idee van snel geld krijgen dat ik niet eens de moeite nam om die offerte grondig door te lezen.

Online ondertekend

Dus, zonder erbij na te denken, tekende ik online, en voilà, de aanvraag werd verwerkt en het geld, €800, werd op mijn rekening gestort. Samen met de rente van ruim 14% zou ik dat binnen 45 dagen moeten terugbetalen, dat leek me wel te doen. Maar toen begon het gedoe pas echt. Ik had de offerte blijkbaar niet goed gelezen, want nu bleek dat er nog andere kosten waren waar ik niets van afwist.”

Ik kreeg een bericht over een garantsteller

“Binnen vijf dagen na het tekenen van de offerte kreeg ik te horen dat ik een garantsteller moest aanwijzen en dat die persoon papieren moest ondertekenen om garant te staan voor de lening. Eerlijk gezegd was ik compleet overrompeld, omdat ik helemaal niemand had die garant voor me kon staan.

Niet op voorbereid

Het was een regeling waar ik totaal niet op voorbereid was, simpelweg omdat ik de offerte niet goed had gelezen. En omdat ik geen garantsteller had geregeld, moest ik uiteindelijk een extra bedrag betalen. Als ik dit van tevoren had geweten, had ik misschien wel iemand kunnen vinden die me zou kunnen helpen met garant staan.”

270 euro extra betalen

Ik schrok van het extra te betalen bedrag

“Nu moet ik dus €270 extra betalen bovenop het oorspronkelijke bedrag van €813,65. Dat was wel even schrikken, moet ik toegeven. Maar tegelijkertijd besef ik ook wel dat het een beetje mijn eigen schuld is, omdat ik de offerte niet goed had gelezen.

Het stond duidelijk in de voorwaarden

Toen ik de offerte nog eens ging bekijken, stond daar eigenlijk heel duidelijk in wat de voorwaarden waren, inclusief uitleg over hoe de garantsteller werkt en aan welke voorwaarden deze moest voldoen. Het was gewoon een les die ik op de harde manier moest leren, denk ik.”

Achteraf geen spijt van

“Op terugkijkend heb ik eigenlijk geen spijt dat ik die minilening heb aangevraagd. Het heeft me geholpen uit een lastige situatie te komen, ook al moest ik uiteindelijk meer betalen dan ik had verwacht. Maar als ik de volgende keer in een vergelijkbare situatie beland, zal ik er zeker voor zorgen dat ik een garantsteller regel.

Meer gecontroleerd aflossen

Op die manier hoef ik niet de extra kosten te betalen en kan ik de lening op een meer gecontroleerde manier aflossen. Het was in ieder geval een wijze les voor de toekomst als het gaat om het lenen van een klein bedrag.”

Hoe gaat het nu met Janet?

Een paar maanden na ons eerste interview hebben we opnieuw contact opgenomen met Janet om te informeren naar haar huidige situatie. Janet deelde mee dat ze in de tussentijd een tweede minilening had aangevraagd, maar deze keer met een garantsteller.

Janet kan er nu wel om lachten

Terugkijkend op haar eerste avontuur met een minilening kan ze er nu wel om lachen. Ze erkent dat het een waardevolle les was en dat ze nu beter voorbereid is op dergelijke financiële beslissingen. Dankzij de aanwezigheid van een garantsteller voelt Janet zich meer gerustgesteld over de financiële implicaties van de lening en heeft ze meer vertrouwen in haar vermogen om deze op een verantwoorde manier af te lossen.

Optimistisch blijven

Ondanks de uitdagingen die ze heeft ondervonden, blijft Janet optimistisch en vastberaden om haar financiële stabiliteit te verbeteren. Haar ervaringen hebben haar niet ontmoedigd, maar hebben haar eerder aangemoedigd om met meer bewustzijn en voorzichtigheid te handelen bij toekomstige financiële beslissingen.

Video over de minilening

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Veel gekozen leenbedragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente