Home » Financieel nieuws » Informatie over scheiden en de financiële aspecten

Scheiden en financiën

Hoe zit het met geld lenen en scheiden?

Hoe zit het eigenlijk met geld lenen en een scheiding? Omdat je waarschijnlijk via een zoekmachine op deze pagina bent belandt vermoeden we dat je gaat scheiden of inmiddels al gescheiden bent. Je zit dus niet in een fijne situatie. We willen je dan ook bij deze sterkte toewensen maar ook de broodnodige informatie voor jou op een rij zetten, zodat jullie straks toch nog op een enigszins ontspannen manier uit elkaar kunnen gaan. Want scheiden is 1 ding, maar het moet geen vechtscheiding worden! Heb je een lening en ga je scheiden? Dan ben je benieuwd wat daarvan de gevolgen zijn voor jou en je partner.

Beiden de leenovereenkomst ondertekend?

Hebben jullie beiden een leenovereenkomst ondertekend? Dan zijn jullie ook gezamenlijk daarvoor aansprakelijk. Samen zijn jullie voor de complete lening hoofdelijk aansprakelijk. Wat betekent dit concreet voor jullie? Hoofdelijke aansprakelijkheid betekent in dit geval dat jullie altijd de betalingsverplichtingen moeten nakomen. Gebeurt dit niet? Dan worden jij en je ex-partner aansprakelijk gesteld. Het maakt dus niets uit of je gescheiden bent terwijl de lening nog doorloopt. Als de een zijn verplichting niet nakomt betekent het dus niet dat alleen die een probleem heeft. Beide contractanten dragen de volle verantwoordelijkheid.

Niet nakomen betalingsverplichtingen

De kredietverstrekker zal bij het niet nakomen van de betalingsverplichtingen van 1 contractant de lening op de andere contractant verhalen. Conclusie: Hebben jullie destijds gezamenlijk een handtekening gezet onder het leencontract en zijn jullie dus beiden een overeenkomst aangegaan? Dan moeten jullie ook beiden zorgen dat de lening afgelost wordt. Als jij of je ex-partner verzaakt, dan hebben jullie beiden een probleem.

Zorg sowieso altijd voor een echtscheidingsconvenant

Zorg ervoor dat er een echtscheidingsconvenant wordt opgemaakt na een scheiding. In een echtscheidingsconvenant komen belangrijke afspraken te staan die jullie onderling hebben gemaakt. Ook afspraken met betrekking van een lening worden hierin vastgelegd. Men zal in een echtscheidingsconvenant o.a. vastleggen wat de afspraken zijn m.b.t. de verdeling van de aflossing t.o.v. de lening. Echter ontslaat dit convenant je op geen enkele wijze van aansprakelijkheid voor ontstane schulden. Het is slechts een afspraak die tussen 2 partijen wordt gemaakt, een kredietverstrekker hoeft hier geen rekening mee te houden. Sterker nog, het convenant wordt op geen enkele manier meegenomen in de beoordeling van het verdelen van de schulden.

Maak goede afspraken

Maak goed afspraken

Naast het opstellen van een convenant kun je het beste goede afspraken met je ex-partner maken m.b.t. het aflossen van openstaande schulden. Zo is het over het algemeen handiger als slechts 1 van de partners de maandelijkse schulden aflost, waarbij de andere partner het geld dan op de rekening van zijn ex overmaakt. Dit houdt het geheel overzichtelijk en er kunnen dan ook geen misverstanden gaan ontstaan. Kan je partner eens een keer niet betalen, dan heb je dit direct in de gaten en kun je het ontbrekende bedrag wellicht even voorschieten om dit op een later moment weer terug te krijgen.

De ex-partner wordt ontslagen uit de hoofdelijke aansprakelijkheid

In het allerbeste geval neemt een van de partners de lening of het krediet over. De ex-partner wordt in dat geval dus ontslagen uit de z.g. ‘hoofdelijke aansprakelijkheid'. Let op: Je dient dit wel eerst voor te leggen aan de bank of kredietverstrekker en dit is alleen mogelijk wanneer beide partners het hiermee eens zijn. Iedere kredietverstrekker of bank zal hier uiteindelijk mee akkoord gaan als blijkt dat een van de ex-partners het risico zelfstandig kan dragen.

Berekening laten maken

Laat een berekening maken door je accountant of door de bank/geldverstrekker. Is het uiteindelijk verantwoord om als partner alleen de lening over te nemen? Dan is het verstandig om te proberen de lening over te sluiten naar een goedkopere aanbieder die minder rente rekent. Overigens hoeft de kredietverstrekker of bank niet akkoord te gaan met het ontslag van één van de partners uit de hoofdelijke aansprakelijkheid.

Hoe zit het met een lening die vóór het huwelijk is afgesloten?

In principe zijn kredieten en leningen (waaronder ook hypotheken, creditcards en koop op afbetaling) die zijn aangegaan door jou of je partner vóór het huwelijk (dus voordat jullie trouwden) altijd aan beide partners verbonden. Heeft jouw ex-partner dus een lening afgesloten voor het trouwen? Dan ben jij ook voor die lening medeverantwoordelijk. Echter zijn er uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer hierover andere huwelijkse voorwaarden zijn afgesproken.

Huwelijkse voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden

Ben je getrouwd onder huwelijkse voorwaarden, dan is het mogelijk dat je niet mee hoeft te betalen aan de aflossing van bepaalde schulden. Maar leningen die tijdens jullie huwelijk gezamenlijk zij afgesloten vallen buiten de huwelijkse voorwaarden. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan maakt het niet uit of er schulden zijn aangegaan vóór of tijdens het huwelijk, je bent voor de helft van het gehele pakket aansprakelijk. In geval van twijfel kun je de situatie nog het beste even voorleggen aan de advocaat die je gebruikt voor het regelen van de scheiding. Maak je geen gebruik van een advocaat, dan kun je altijd nog terecht bij een rechtswinkel die je in bijna alle grote steden vindt.

Verdeel de lening na een scheiding

Waarom moeilijk doen als het ook gewoon makkelijk kan? Dus waarom niet gewoon de lening verdelen / splitsen na een scheiding zodat jullie beiden eerlijk voor de aflossing opdraaien? Je lening splitsen na een scheiding is meestal bij banken en geldverstrekkers mogelijk. In dat geval worden er 2 nieuwe leningen aangevraagd voor beide partners. Gezamenlijk lossen jullie met de nieuwe leningen 1 oude lening af.

Opsplitsen is niet altijd mogelijk

Bedenk wel dat het opsplitsen van een lening niet altijd mogelijk is helaas. Dit beoordeeld de bank of kredietverstrekker. Want wil je een lening in 2 nieuwe leningen opsplitsen, dan zal uiteraard iedere leningaanvraag afzonderlijk worden beoordeeld. Jij en jouw (inmiddels) ex-partner zullen beiden over voldoende inkomen moeten beschikken. Ook kijkt men naar jullie vaste lasten. Kortom: De bank/geldverstrekker zal beoordelen of jullie kredietwaardig zijn.

Waar vind ik een goedkope advocaat

Voor een ´simpele´ scheiding, ook waarbij met kinderen rekening moet worden gehouden en ook als er grote financiële belangen in het geding zijn kun je op zich wel af met een goedkope advocaat. Voor een bedrag van rond de € 330,- (exclusief griffiekosten en per persoon) kan je scheiding al helemaal geregeld zijn. Het genoemde bedrag is  voor een scheiding inclusief convenant en ouderschapsplan. Dit alles wordt in zijn geheel online afgehandeld. Moet er een regeling getroffen worden voor de kinderen dan zal er uiteraard een ouderschapsplan moeten worden opgesteld, dit is trouwens verplicht. Bij de goedkope bovenstaande afhandeling hoef je ook niet zelf naar de rechtbank, dit doet de advocaat voor je. Een scheiding moet altijd aan een rechter worden voorgelegd. Met deze online oplossing hoef je niet zelf meer naar de rechtbank. Met dit all-in pakket lopen de kosten van de scheiding niet op.

Gratis scheiden

Gratis scheiden

Voor mensen die niet voldoende draagkracht hebben om een scheiding te kunnen betalen bestaat de mogelijkheid om dit gratis te laten doen. Echter zijn de laatste jaren de voorwaarden om hier voor in aanmerking te komen flink aangescherpt. Heb je een bruto inkomen dat de € 26.000,- per jaar niet te boven gaat dan heb je recht op tegemoetkoming waarbij je nog maar een gedeelte van het bedrag hoeft te betalen. Komt het jaarlijks bruto inkomen van beide partners niet boven de € 18.400,- uit, dan kun je in aanmerking komen voor een gratis scheiding.

Hoe lang duurt een scheiding

Zijn jullie het over alles eens? Dus over regelingen met de kinderen, financiën, schulden, enz. Dan kun je kiezen voor de online oplossing waarbij je rekening kunt houden met 4 a 5 weken. Jullie hoeven zelf niet naar de rechtbank, maar je moet je wel eenmalig op het advocatenkantoor komen legitimeren, zodat de advocaat weet met wie hij te maken heeft en de scheiding door beide partijen is aangevraagd. Geldt bovenstaande niet en moeten er eerst problemen worden opgelost, wil één van de partners de documenten niet tekenen, dan kun je gerust rekenen op een doorlooptijd van rond de 9 maanden tot een jaar. Hierbij blijkt maar weer hoe belangrijk het is om in gesprek te blijven met je ex-partner.

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Veel gekozen leenbedragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente