Home » Hypotheek » Hypotheek oversluiten vanwege de lagere rente

Hypotheek oversluiten vanwege de lagere rente

Hypotheek oversluiten vanwege de lagere rente
Hypotheek oversluiten vanwege de lagere rente

Je hebt jaren geleden een hypotheek afgesloten tegen een bepaald rentepercentage. Op dit moment is de hypotheekrente beduidend lager. Je kunt dan besluiten om je hypotheek over te sluiten. Besluit je om dat te doen? Je gaat dan met je hypotheek naar een andere geldverstrekker. De rente kan dan veel lager zijn. Daarom zullen je hypotheeklasten per maand behoorlijk afnemen. Aan het oversluiten zijn echter ook kosten verbonden. Je moet uiteraard weten hoe hoog die kosten zijn. De kosten die je moet betalen voor het oversluiten van je hypotheek moeten natuurlijk niet hoger zijn als het voordeel dat je behaalt door de lagere rente die je voor je nieuwe hypotheek moet betalen.

De kosten die je maakt

Met de nieuwe hypotheek die je tegen een lagere rente afsluit bij een andere geldverstrekker moet je je oude hypotheek aflossen. Je krijgt dan te maken met de volgende kosten:
Een adviseur heeft je geholpen om te bekijken of oversluiten inderdaad een juiste beslissing is. Hij heeft bovendien alles geregeld. Uiteraard moet je advieskosten betalen.
De geldverstrekker van je nieuwe hypotheek wil de waarde van je woning op het moment van oversluiten weten. Hij laat die prijs bepalen door een taxateur. De taxatiekosten moet jij betalen.
Voor de nieuwe hypotheek is een hypotheekakte nodig. Die wordt opgesteld door een notaris. Je moet ook de notariskosten betalen.

Opzeggen oude hypotheek

Door het opzeggen van je oude hypotheek wordt de geldverstrekker van die hypotheek plotseling geconfronteerd met renteverlies. Voor dat verlies vraagt hij een vergoeding. Dat bedrag kan fors zijn, zeker als de rentevaste periode van je oude hypotheek nog lang is. Bij een lange rentevaste periode is het renteverlies immers aanzienlijk. Is je rentevaste periode (bijna) voorbij. Dan betaal je geen vergoeding, ook wel boeterente genoemd, aan de verstrekker van je oude hypotheek.

Reken je niet rijk

Je kunt dus berekenen of de besparing door de lagere rente en de kosten die je moet maken om over te sluiten daadwerkelijk een besparing oplevert. Om dit uit te rekenen zijn er verschillende online rekentools te vinden op het internet. Deze internettools rekenen je echter wellicht ten onrechte rijk. Ze houden namelijk geen rekening dat de verstrekker van je oude hypotheek na afloop van de rentevaste periode van je oude hypotheek wellicht een aanzienlijk lagere rente aanbiedt. Voortzetting van de oude hypotheek kan dus financieel aantrekkelijker zijn dan dat het op het eerste gezicht lijkt.

Houd rekening met fiscale aspecten

Heeft je nieuwe hypotheek een aanzienlijk lagere rente? Bedenk dan dat de hypotheekrenteaftrek daalt, Die daling heeft een negatief effect op de netto-besparing. Wel kun je de gemaakte notariskosten en ander oversluitkosten in het jaar van oversluiten aftrekken van de belasting. Dat heeft dus een positief effect op de netto-besparing. Wil je de exacte mogelijke besparing van het oversluiten berekenen, dan moet je dus niet alleen naar de bruto-besparing kijken, Je krijgt dan immers een vertekend beeld van de daadwerkelijke besparing.

Bereken de terugverdientijd

Wil je weten of het de moeite waard is om je huidige hypotheek over te sluiten? Dan moet je de terugverdientijd berekenen. Dat is de tijd die je nodig hebt om de gemaakte kosten terug te verdienen. De rente van je nieuwe hypotheek is afhankelijk van de periode hoe lang je de nieuwe hypotheek vastzet. Is de resterende rentevaste periode korter dan de terugverdientijd? Dan is het oversluiten van je hypotheek doorgaans niet de moeite waard.

Met spoed geld lenen

met spoed geld lenen

Met spoed geld lenen Hoe werkt geld lenen met spoed? Geld lenen met spoed werkt prima als zowel de aanbieder als de aanvrager snel handelen. De aanvrager heeft dit in…

Geld lenen zonder BKR

lenen zonder bkr in 10 minuten

Geld lenen zonder BKR Wat is geld lenen zonder bkr? Geld lenen zonder BKR is het aangaan van een lening zonder dat er een kredietwaardigheidstoets wordt uitgevoerd. Dus wanneer je…

Lening geweigerd bij de bank

lening geweigerd

Lening geweigerd bij de bank Het zal je maar gebeuren, lening geweigerd bij de bank. Daar zit je dan met je mooie plannen voor een krediet waar je eigenlijk al…

Direct geld op je rekening

direct geld op je rekening

Wat is geld lenen binnen 1 uur? Geld lenen en binnen 1 uur op je rekening, wie wil dit nu niet? Direct geld lenen eenvoudig en snel opgelost met meerdere…

Snel geld lenen zonder bkr en papierwerk

snel geld lenen zonder papierwerk

Wat is per direct geld lenen zonder documenten? Per direct geld lenen zonder documenten is het aanvragen/afsluiten van een lening waarbij maar weinig papieren te hoeven worden opgestuurd. Je hebt…

Voordeliger lenen voor huiseigenaren

Voordeliger lenen voor huiseigenaren
Voordeliger lenen voor huiseigenaren

Ben je huiseigenaar en heb je wat extra geld nodig? Mocht je een lening overwegen, dan werkt het feit dat je over een huis beschikt in jouw voordeel. Voor huiseigenaren zijn er voordeligere leningen beschikbaar dan voor mensen die geen huis bezitten. Hoe zit dat? Mensen die een eigen huis hebben, beschikken over meer financiële zekerheid. Door deze zekerheid zijn kredietverstrekkers bereid om hogere sommen geld te lenen tegen een voordeligere rente. Bovendien kunnen voorwaarden die gelden bij het verstrekken van krediet versoepeld worden.

BKR uitleg coderingen – dit moet je weten!

bkr uitleg codes

Het BKR hanteert verschillende coderingen die zowel een positieve, als een negatieve invloed kunnen hebben op een nieuwe aanvraag voor een geldlening. Wat betekenen deze codes van het BKR eigenlijk? Je leest het hier.

Mijn pinpas doet het niet meer

Mijn pinpas doet het niet meer
Mijn pinpas doet het niet meer

Het is vrijdagmiddag. Vanochtend heb je nog gewerkt en vanmiddag heb je lekker vrij. Het weekend staat voor de deur en je hebt vanavond in de stad afgesproken met je vrienden en vriendinnen om het weekend eens ouderwets te gaan inluiden. Een goeie voorbereiding is het halve werk en je rijdt even langs de geldautomaat om daar wat pecunia op te halen. Een avondje stappen mag immers wat kosten en niets zo vervelend om dan zonder geld te zitten. Maar dan ineens merk je: Mijn pinpas doet het niet meer.