Home » Hypotheek » Huis kopen met een startershypotheek

Huis kopen met een startershypotheek

Huis kopen met een startershypotheek
Huis kopen met een startershypotheek

Een eigen huis met een startershypotheek blijft voor velen een droom. Vele jongeren zijn opgegroeid in een ouderlijk huis dat in de meeste gevallen hun ouders de trotse eigenaar van waren. We zeggen immers niet voor niets dat we in ons land opgroeien met een baksteen in de maag. Het is dan ook logisch dat vele jongeren er zelf ook van dromen om eigenaar te worden van een eigen huis. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd want sinds de crisis zijn de banken en hypotheekverstrekkers een stuk behoedzamer geworden en zijn de eisen ook voor een startershypotheek flink aangescherpt.

Huis kopen met een startershypotheek

Wie aan een eigen huis denkt, denkt al vlug aan het woord hypotheek en maandelijkse aflossingen van de lening van een huis. Iedereen is er voldoende van op de hoogte dat het afsluiten van een lening voor je huis in deze economische tijden geen sinecure is. De startershypotheek probeert hier een antwoord op te vinden. Zoals de naam doet vermoeden is deze hypotheekvorm speciaal in het leven geroepen voor jonge mensen die een eerste eigen huis willen kopen. Laten we dit financieel product eens van dichtbij bekijken zodat je een beter zicht krijgt op de mogelijkheden ervan.

Een eigen huis kopen, een grote stap

Hoewel onze economie nog altijd onvoldoende hersteld is van de laatste economische crisis en er weinig tekenen zijn dat er op korte tijd herstel zal optreden in onze economie, blijft de aankoop van een huis op lange termijn voordeliger dan een huis huren. Dat is de voornaamste redenen waarom zowel jonge paren als alleenstaanden ervoor kiezen een eigen woning te kopen in plaats van er een te huren. Vervolgens kies je dan een spaarhypotheek, startershypotheek, enz.

Gemiddelde huurprijs

Momenteel ligt de gemiddelde huurprijs van een huis nog altijd aanzienlijk hoger dan het bedrag van de maandelijkse afbetalingstermijnen van dezelfde woning. Toch wordt het voor jonge mensen een steeds grotere stap om een eigen huis te kopen en te voldoen aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een hypotheek of een lening bij de bank om een huis af te betalen. Dit laatste gegeven is gerelateerd aan het feit dat de gemiddelde huizenprijs, ondanks de economische crisis, nog altijd niet significant gedaald is.

Begin van je carrière

Dit gegeven, en het feit dat werknemers die aan het begin van hun carrière staan vaak over een lager loon beschikken dan hun collega’s van middelbare leeftijd, maakt dat het voor jongeren nog altijd moeilijk is om een lening voor een huis te verkrijgen bij de bank. Omwille van hun lager inkomen kunnen jonge mensen minder snel sparen en daarom beschikken ze vaak niet over het nodige kapitaal om een lening bij de bank aan te gaan.

Hoe kan een startershypotheek jonge leners helpen

De startershypotheek werd speciaal in het leven geroepen om aan de noden te voldoen van jonge paren en alleenstaanden die een eigen woning willen kopen. Mogelijk vraag je je nu af waarom een startershypotheek anders zou zijn dan een reguliere lening voor een woning. Wie geld leent, moet het geleende geld altijd terugbetalen en bij deze hypotheekvorm is dit niet anders. Waar zit dan het verschil en waarom zou je kiezen voor een startershypotheek?

Een startershypotheek, wat is het?

Een startershypotheek is niet zomaar een lening voor een huis die zich tot jonge mensen richt. Deze hypotheekvorm houdt er rekening mee dat je aan het begin van je loopbaan een lager loon hebt dan aan het eind van je carrière. Verder is het bij de aanvang deze lening niet noodzakelijk om over een groot startkapitaal te beschikken. De bank die een startershypotheek verleent, houdt immers niet alleen rekening met je huidige verdiensten maar ook met het feit dat je loon bij een normale loopbaan zal stijgen.

Afbetalingen op maat

Een startershypotheek wordt afgesloten op basis van het feit dat je in het begin van de lening lagere inkomsten hebt. Het bedrag van de maandelijkse aflossingen inclusief rente wordt aangepast aan je inkomen. Dat houdt dus in dat je in het begin een lager bedrag gaat aflossen en op het eind van de looptijd, wanneer je over hogere inkomsten beschikt, een groter bedrag.

Wat zijn de kosten

Wie in het begin van de lagere maandlasten bekijkt, kan in het begin van de looptijd van de startershypotheek de indruk krijgen dat deze hypotheekvorm goedkoper is dan een reguliere hypotheek. In werkelijkheid is niets minder waar: de uiteindelijke kosten die verbonden zijn aan een startershypotheek zijn te vergelijken met deze van een reguliere lening voor een woning. Zoals altijd moet je er immers rekening mee houden dat lenen ook geld kost.